Vid hennes sida står bästa väninnan Yvonne som två månader i rad tvingats be sina barnbarn om pengar för att ekonomin ska gå ihop.
– Jag äter frukost på Stadsmissionen för att klara mig.
Efter två långa liv som ensamstående mödrar har båda låga pensioner.
– Matpriserna drabbar alla, men speciellt de som har det sämst i samhället. Det är pensionärer och framför allt ensamstående mammor som vi. Hon har fyra barn och jag har sex barn, säger Yvonne.
Hon vill ställa frågor till matjättarna innan mötet med ministern. Men än så länge har inga toppchefer dykt upp.
Heligt löfte att sänka kostnader
Redan för två år sedan lovade Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund, att ”sänka alla kostnader som går att sänka”. Men sedan dess har matpriserna bara fortsatt att stiga, under senaste året med 3,9 procent, långt över inflationen.
Och när Dagens ETC går igenom de senaste boksluten för de 250 största och mest lönsamma Ica-butikerna i landet hittar vi inga tecken på att handlarna försökt hålla nere priserna. Däremot framkommer generösa utdelningar till ägarna på 2,4 miljarder kronor.
I granskningen hittar vi flera helt vanliga butiksägare som säljer müsli och morötter men som glider in på topplistan över landets 1 000 rikaste. En av dem driver en butik i Göteborg.
Dold vinstmaskin i Olskroken
Den lokala Ica-affären i Olskroken ser inte mycket ut för världen men bakom extraprisskyltarna döljer sig en vinstmaskin. Kreditupplysningsföretagens siffror vittnar om höga vinstmarginaler och att handlaren plockat ut tio miljoner på fem år. Men när Dagens ETC granskar årsredovisningarna i detalj hittar vi ytterligare vinstutdelningar.
På fem år har Ica-handlaren hållit tre extra bolagsstämmor och delat ut sammanlagt 57 miljoner kronor – till sig själv.
– Jag vill inte vara med i någon artikel, säger handlaren när vi når honom på telefon.
De här extra utdelningarna, finns det något skatteskäl till det?
– Jag betalar all skatt som man ska göra.
”Det där är bara struntprat”
Men Göteborgshandlaren är inte ensam om att slå mynt av de höga matpriserna. På Lidingö utanför Stockholm ligger en annan lönsam Ica-butik. När Dagens ETC ringer upp ägaren och ställer frågor om matpriserna vill han genast avsluta samtalet.
– Det där är bara struntprat, säger Lidingö-handlaren som även han gjort en extra utdelning på 38 miljoner under förra året.
När vi fortsätter granskningen av de 250 handlarnas årsredovisningar och jämför med föregående års prognoser framträder ett mönster – utdelningarna har blivit fetare än väntat. Under året har 59 Ica-handlare kallat till extra bolagsstämmor för att besluta om ytterligare utdelningar på sammanlagt 476 miljoner kronor.
Utdelningar som inte fanns med i ordinarie bokslut och som inte plockas upp av kreditupplysningsbolagens tjänster utan som bara dyker upp för den som går in och läser årsredovisningen.
Varför Ica-handlarna delat ut extra vinster till sig själva under året kan skilja sig, men enligt skattejurister som Dagens ETC talat med görs det vanligtvis av en av tre anledningar: för att bolaget har gjort högre vinst än väntat, för att skatteplanera eller för att dölja insyn.
Ny gyllene tidsålder
Efter pandemin trädde matvarubranschen in i en ny gyllene tidsålder. Handlare som säljer russin och rågbröd, inte guld och diamanter, tjänar nu lika mycket pengar som finanshajar.
Räknar man samman alla ordinarie, extra och planerade utdelningar i de senaste boksluten för de 250 Ica-butikerna i vår granskning landar det på hela 2,9 miljarder kronor – i nivå med rekordåret 2022 då pandemin gav extra skjuts för matbutikernas omsättning.
Och de verkligt stora pengarna hittar vi hos ägarna av de stora köptemplen i storstädernas utkanter.
Fuskade med färsen
I Nacka utanför Stockholm glänser en Ica-koloss av glas och stål. Maxi-butikens ägare Mats Nilsson har i flera år gjort maximala vinster. Det verkar inte spela någon roll att han under 2007 figurerade i köttfärsskandalen då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade fusk med datummärkningen. Kunderna kommer ändå och de senaste åren har Nilssons Ica Maxi-affär legat högt på topplistan över landets mest lönsamma. Under förra året sålde han mat för 825 miljoner och familjen Nilsson stoppade 25 miljoner i egen ficka.
Efter att ha bossat över frukthörnan och charkdisken kör Ica-handlaren hem till en enorm skärgårdsvilla med pool och tennisbana. I garaget står flera Porschar, en Ferrari F12 och en Bentley.
En annan Porschekörande rekordutdelare hittar vi i Haninge utanför Stockholm. Där har Ica Maxi-handlaren under de senaste fem åren delat ut 125 miljoner kronor till sig själv. Umeå-handlaren som plockar ut 161 miljoner på två år, butiksägaren i Lidköping som delade ut 50 miljoner och matmiljonären i Växjö ingår i den nya Ica-adeln som klättrar på lönetopplistan bland grevar, börstoppar och miljardärer.
Kan du förstå att kunder upprörs av Ica-handlarnas stora utdelningar?
– Ja, det kan självklart uppfattas negativt med utdelningar i ett läge när många hushåll upplever oro kring matpriser och inflation, det har vi full förståelse för.
En förklaring till de feta utdelningarna är att de 250 butiker som Dagens ETC granskat gör högre vinst per såld vara än övriga Ica-butiker – i genomsnitt 4,5 procents rörelsemarginal jämfört med 3,2 procent för samtliga butiker förra året. Högre marginaler som i slutändan betalas av kunderna som handlar där.
Smiter in bakvägen
Tillbaka till gränden utanför Finansdepartementet i Stockholm där journalisterna står på rad för att intervjua V-ledaren Nooshi Dadgostar. Stämningen är god trots att matjättarna lyser med sin frånvaro. Partiledaren håller ett kort tal och informerar att cheferna från Ica, Axfood och Coop antagligen smitit in bakvägen.
Fattigpensionärerna Yvonne Domeij och Elisabet Servaeus är besvikna.
– Först och främst måste de ta bort momsen på basvaror. De där som har gott om pengar dricker sin champagne ändå så där kan momsen ligga kvar. Men på till exempel mjölk, bröd, potatis och alla enkla basvaror, där ska den bort. Och på blöjor och bindor, säger Yvonne Domeij.
Men vad ska man göra med de som gör väldigt stora vinster på matvaruhandeln?
– Då får man väl se till att de betalar skatt.