Linda missade en hyra – då tog hyresvärden ytterdörren
Linda Holgersson och flera av de andra hyresgästerna har återkommande blivit falskt anklagade av fastighetsägarna för att stulit saker, haft fester eller rökt inomhus, trots att det saknas bevis för något av detta.
Bild:
Sofie Axelsson
Dagens ETC
Fastighetsägaren använder sin egen mamma, som är inskriven på äldreboende, som bulvan. Ett dussintal hyresgäster berättar nu om oegentligheterna i de privatägda hyreshusen i Nyköping. När skandalvärden ville göra sig av med hyresgästen Linda Holgersson plockades ytterdörren bort i fyra dygn.
– Det var hemskt, alla som gick förbi kunde se in, säger Linda Holgersson.
När Linda Holgersson fick höra att hon inte längre kunde bo kvar i hyreslägenheten efter en missad hyresinbetalning protesterade hon inte. Fastighetsägaren fick lov att göra en besiktning av lägenheten när Linda inte var hemma. Men när hon fick veta att värden varit i lägenheten i över 90 minuter började hon ana oråd. Det fanns det också skäl för.
Tillbaka vid lägenheten upptäckte hon att ytterdörren var borta. Polisen tillkallades och fastighetsägaren meddelade att Linda Holgersson skulle avhysas samma dag, något som man hävdade hade skrivits under av båda parter. Men när bevisen skulle fram fanns det inget sådant dokument. Däremot saknades alltså en ytterdörr som sedan var borta i fyra dygn, på grund av ”reparation”.
– Det var hemskt. Alla som gick förbi kunde se in. Min dotter åkte till sin pojkvän, hon sa att hon inte vågade duscha här för i hallen ser man ju in i alla rum. Just den här helgen var det extra jobbigt på grund av en stadsfestival med mycket folk i rörelse, säger Linda Holgersson.
Hyresvärden polisanmälde
Under tiden som dörren var borta hämtade Linda Holgerssons partner upp en dörr som stått i tvättstugan för att ge skydd mot trapphuset. Dörren var för kort för öppningen och skapade en stor glipa, men det var bättre än ingenting, resonerade dem.
– Då anmälde hon [fastighetsägaren, reds anm] honom här på plats för att vi stulit dörren från källaren. Men vi installerade den här för att skydda alla våra grejer. Polisen tyckte likadant som oss. Om dörren skulle renoveras så sätter man såklart in en ersättningsdörr? Hon förmedlade inte ens att den var borta.
Linda har delat med sig av dörrincidenten på Facebook. Det fick fastighetsägarna att ilskna till som i en kommentar påstod att Linda ljuger och att hon är vräkt. Men kommentaren plockades snabbt bort igen – och dagen efter stod ytterdörren plötsligt åter i källaren. Resultatet av ”reparationen” var endast ett nytt dörrhandtag.
Familjemedlemmar som bulvaner
De två fastighetsägarna äger sammanlagt sex fastigheter med hyreshus och butikslokaler i centrala Nyköping och ett till hyreshus i Oxelösund. Det gifta paret har underskott på över två miljoner kronor i sina näringsverksamheter. Mannen i paret verkar vara en bilsamlare med tretton registrerade bilar och arbetar på ett industriföretag medan kvinnan håller keramikkurser och har tidigare haft verksamhet för zumbaresor till lyxhotell utomlands.
Det är inte bara Linda Holgersson som haft problem med fastighetsägarna. Dagens ETC har talat med sex hyresgäster och sett skärmdumpar och kontrakt från ytterligare fem personer. De har alla skrivit på andrahandskontrakt med en närstående till fastighetsägarna mellan åren 2017 och 2023. Hyresvärden är, på pappret, oftast den kvinnliga fastighetsägarens snart 90-åriga mamma som är skriven på ett äldreboende i Nyköping. I ett par av fallen har hyresgästerna även skrivit kontrakt med fastighetsägarnas gemensamma barn – på pappret.
När Dagens ETC möter tidigare hyresgästen Greta Abeni berättar hon att fastighetsägarna var rätt öppna med bulvanupplägget. Det hette att det handlade om ”säkerhet” på grund av tidigare hyresgäster som varit stökiga och svåra att bli av med.
– Jag sa bara, okej, vad bra att jag har fått en lägenhet liksom. Men huset var i väldigt dåligt skick. Duschen var trasig och det gick att se in genom en glipa i ytterdörren. Men det var när jag skulle flytta ut som det verkligen blev jobbigt.
De började kalla mig för ”lilla gumman”
Greta Abeni överlämnade lägenheten till sin sambo när hon flyttade ut. Trots att sambon fick ett nytt kontrakt och betalade en ny depositionsavgift, betalades inte Gretas tidigare depositionsavgift om 5 000 kronor tillbaka.
– För att jag inte hade flyttstädat. Men hur kan jag flyttstäda om min sambo bor kvar i lägenheten? Det blev jättekonstigt och de började kalla mig för ”lilla gumman”, tills jag släppte det.
När den tidigare sambon väl skulle flytta ut var det samma visa. Han hade betalat 10 000 kronor i depositionsavgift. Fastighetsägaren anmärkte på fläckar och en trasig fläktknapp. De skulle behöva göra avräkningar och dessutom ta 25 procent som ”administrationsavgift”. Det slutade med att pengarna frös inne.
– Vi har inte hört någonting från henne sen dess. Vi har gått till Kronofogden så det finns ett ärende där, säger Greta Abeni.
Förfalskade signaturen
Flera andra hyresgäster har haft liknande problem med depositionen. Andra har vittnat om mögel och stora behov av reparationer, och att dessa förväntas betalas av hyresgästerna själva.
Många har reagerat på att fastighetsägarna inte verkar ha ett bolag för hyreshusen. Allt går via deras enskilda firmor utan avier, ofta har det kommit önskemål om att betala hyran via Swish. Några av hyresgästerna har även sett hur fastighetsägarna förfalskat sina närståendes underskrifter på kontrakten:
– När vi skrev kontraktet så fyllde han [fastighetsägaren, reds anm] i allt som gäller. Men han skrev sedan in deras dotter som hyresvärd för lägenheten och fyllde i hennes personuppgifter och skrev hennes signatur, säger en tidigare hyresgäst.
"De utnyttjar den äldre damen"
En annan hyregäst berättar att fem av sex lägenheter hade andrahandskontrakt i samma hus. – Jag tycker det är så fruktansvärt att husägare kan få göra så här. Och att de utnyttjar den äldre damen, säger hen.
Det har också hänt att fastighetsägarna förmedlat förstahandskontrakt via ett bolag som inte ens är registrerat. Efter att problemen uppdagats i sociala medier i mitten av augusti har fler förstahandskontrakt delats ut. Dagens ETC har fått se ett meddelande från hyresvärdarna, efter att de plötsligt lämnat ett nytt kontrakt i brevlådan till en hyresgäst: ”Vi vill gärna ge dig ett förstahandskontrakt, det gör egentligen ingen skillnad, men det kan kännas bättre för dig som hyr”.
Ett ogiltigt upplägg
Enligt förbundsjuristen Roger Höög på Hyresgästföreningen är bulvanupplägget på hyresmarknaden relativt vanligt förekommande och sker i olika varianter.
– Anledningen till att man gör så här är ju att man vill komma runt besittningsskyddet och även en bruksvärdig hyra. Om hyresgäster protesterar finns det möjlighet att säga upp personen. Det här är ett jättestort problem framför allt i storstäderna. Det slutar ofta med att det står en hyresgäst som får betala väldigt hög hyra och inte har något besittningsskydd.
Men en särskild reglering i jordbalken sätter käppar i hjulet för en sådan konstruktion. – Den säger att om man sätter in någon släkting eller person som man har en gemenskap med i syfte för att kringgå någon rättighet som hyresgästerna ska ha, då ses det här hyresavtalet som ett förstahandshyresavtal och med de rättigheter som det innebär.
Ett sådant förhållande prövades förra året i domstol för första gången. Domen fastslog att hyresgästen hade ett förstahandskontrakt och att hyresvärden därför inte hade rätt att ta ut en oskälig hyra eller säga upp kontraktet.
Några av hyresgästerna i Nyköping berättar att man fått lägenheterna när man varit i en desperat situation. Det är väldigt vanligt att det är personer som står långt i från den övriga bostadsmarknaden som hamnar i dessa situationer.
– Det är inte sällan gruppen som har betalningsanmärkningar eller liknande som drabbas av de högsta hyrorna och de sämsta bostäderna. Vilket är jätteproblematiskt. Men efter den här domen tar ju hyresvärden en mycket större risk. Att helt plötsligt få hyresgäster med förstahandskontrakt, då kan de inte bete sig på det sättet, säger Roger Höög.
En brottslig handling
Han tillägger också att hyresvärden eller fastighetsägaren inte själva vräker någon. En avhysning sker genom Kronofogdemyndigheten efter utredning om det finns grund för ett kontrakt att upphöra.
– En obetald hyra är ju någonting som gör att man kan förverka ett kontrakt men så länge en tvist pågår så bor man kvar. Man går liksom inte och byter lås från en dag till en annan.
När det kommer till Linda Holgerssons borttagna dörr säger Roger Höög att han aldrig hört talas om något liknande förut.
– Det skulle jag kunna se som ett brott. Det skulle man kunna polisanmäla.
Linda Holgersson och flera av de andra hyresgästerna har återkommande blivit falskt anklagade av fastighetsägarna för att stulit saker, haft fester eller rökt inomhus, trots att det saknas bevis för något av detta. Anmälningar har också gått till Socialtjänsten, som lagt ner dessa. Några av hyresgästerna som Dagens ETC talat med vill vara anonyma, på grund av rädsla för fastighetsägarna.
– Jag har frågat henne [fastighetsägaren] flera gånger. Var kommer de här yttranden från? Och har ni haft någon störningsjour på plats? Eller finns det någon dokumentation? Men nej, jag får inte ens svar, säger Linda Holgersson.
När vi ska runda av samtalet dyker en av fastighetsägarna plötsligt upp utanför fönstret. Hon hälsar med ett brett leende och säger att hon inte är förvånad över att vi är här.
– De boende skriver och svärtar ner oss. Jag gör ingenting annat än att försöka göra det som är rätt, säger fastighetsägaren.
I kontraktet som hyresgästen skrivit på så är det en viss Anita som är hyresvärd.
– Jag ska prata med vår jurist idag och se vad det är som gäller. Kan jag få återkomma till dig? Har du någon adress?
Så du förnekar att det är din mamma som har lägenheten?
– Ja, jag vill återkomma till dig.
Det här verkar vara ett slags bulvanförhållande.
– Det är det definitivt inte.
På kvällen kommer ett mejl med ett subtilt hot från fastighetsägaren:
”Jag får inte diskutera enskilda ärenden. Därav kunde jag inte säga några namn, när du olovligen filmade mig."
Fastighetsägarna vill inte svara på Dagens ETC:s uppföljande frågor över mejl.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.