Birgitta Ed – Maktspelaren som alltid får som hon vill
Det här är Sveriges första dam: • Flickflocken • Smeknamnet ”Gitzo” • Pressen som statsministerns fru • Religionen
Bild:
TT, Arkiv, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Strax bakom statsministern och med en stöttande hand på axeln. Birgitta Ed odlar gärna bilden av sig själv som Sveriges första dam och en omtänksam rådgivare. Och med en framgångsrik PR-karriär och många år i Kina i bagaget är Ed en expert på politisk strategi och metoden ”personlig påverkan”.
Vem är hon och vilken roll spelar hon i hur Sverige styrs? Och hur nära är hon näringslivet idag?
Dagens ETC har gått till arkiven för att teckna porträttet av PR-konsulten med prästkrage.
Sommaren 1987 är det stekhett i New York. Whitney Houstons ”I Wanna Dance With Somebody” toppar listorna och på bio dominerar den hårdkokta krimrullen "De omutbara" med Kevin Costner i huvudrollen.
Och på plats i staden som aldrig sover förlovar sig en nittonårig Birgitta Ed med den fem år äldre Ulf Kristersson.
Vid det här laget har duon redan varit ett par i flera år. Båda pluggar på Uppsala universitet och är aktiva i Södermanlands-Nerikes nation. Ulf åker motorcykel och Birgitta är aktiv i Svenska kyrkans ungdomsförbund och på väg att börja jobba som assistent i ett ungt och glatt gäng på näringslivets tankesmedja Timbro.
Lyckad tjatkampanj för ett förhållande
De två träffas genom Moderata ungdomsförbundet i Strängnäs när Birgitta går i nionde klass. Eds familj har inte varit särskilt politisk innan, men det var frågan om betyg och löntagarfonder som fick Birgitta att kliva över tröskeln in i den ungmoderata rörelsen.
Medan Ulf Kristersson i efterhand beskriver sitt tjugoåriga jag som en ”motorcykelåkande lumparkille” är Eds bild av den unge Ulf att han är en extremt formell och stilig besserwisser, en ”elevrådsordförandetyp”. Som femtonåring föll hon pladask.
Efter en tjatkampanj från Birgittas sida om att gå på dejter blir de ett par. Även om det var pinsamt att träffa en partner som var så pass mycket yngre blev Ulf till slut förälskad i den ”brådmogna” tjejen som var så framåt och omtänksam. De har varit ihop och delat livet sen dess.
Och förutom att vara livspartners är duon också varandras bästa rådgivare. Den 28 september 1991 gifter sig Ed och Kristersson i Strängnäs domkyrka. Under året som följer är Birgitta djupt engagerad i Ulf Kristerssons kampanj för att sitta kvar som MUF-ordförande. Den liberala Ulf utmanades av den mer konservativa Fredrik Reinfeldt och förbundet splittras i två falanger.
Ulfs team, med Birgitta i spetsen, tar fram strategier för att säkra tillräckligt många mandat. Men när stämman, som i historiens backspegel brukar kallas för slaget i Lycksele, går till röstning faller han på målsnöret. Fredrik Reinfeldt vinner med tre rösters övervikt och får en puss på kinden av frun Filippa. På ett foto sitter Birgitta Ed och tröstar den andra maken, den petade förloraren. De stannar inte på kvällens stora fest och tar sista flyget hem till Stockholm.
Toppjobb med annan Moderat-Ulf
Medan Ulf Kristersson gör karriär som politiker och känner sig inlåst i riksdagen hoppar Birgitta Ed på arbetet med att få in Sverige i Europa. Först som anställd på Svenskt näringslivs stiftelse Ja till Europa, med fokus på att få fler kvinnor att bli EU-positiva, och senare som assistent åt dåvarande Europaminister Ulf Dinkenspiel. De reser till både Paris och Bryssel, och Ed är med i rummet när Sveriges EU-avtal undertecknas.
Det går faktiskt att vara tjejig och fnittrig.
På kvinnodagen 1994 beskriver Expressen en tjugofemårig Birgitta Ed som en ”fnittrande rådgivare” och en ”feministisk 60-talist i snagg och cowboyboots”. Maktens män lyssnar på hennes råd, är budskapet om den unga makthavaren som sitter med fötterna uppe på skrivbordet inne på Utrikesdepartementet.
”Det går faktiskt att vara tjejig och fnittrig på UD, trots alla mörka kostymer!”, deklarerar Ed.
Hon får energi av att möta människor och känner inte för att jobba med påverkan på det traditionella sättet med partier och klassiska motparter. Samtidigt måste samhället förändras. Lösningen blir att starta eget tillsammans med en UD-kollega, och byrån Sagt:Gjort föds.
Storkapitalet och moderater
Under åren på Timbro och Svenskt näringsliv har Ed plockat upp ett par viktiga kontakter i näringslivet och ett nätverk som blir grunden för den nya kundbasen. Byrån växer snabbt och fokus ligger på att hjälpa företag med mediekontakt och internkommunikation, samt att förstå politiken.
Efter bara ett par år är de 12 anställda och har ett 300 kvadratmeter stort kontor på Kungsholmen i Stockholm. Stålarna rullar in från kunder som Ikea, SEB och SAS. Man tar till mediestunts som att anställa fyra pensionärer för att gå med kläder till kemtvätten, baka bullar till fikat, vattna blommor och öka trivseln på kontoret. En av de som anställs är Titti Ed, Birgittas mamma.
Företagandet och entreprenörskapet blir politiskt för Ed, som fortsätter göra reklam för Moderaterna. I en M-annons mot skattetrycket beklagar hon sig över att behöva betala så mycket i ”totalskatt”. Skatter och byråkrati kväver viktiga småföretag i den heta informationsbranschen:
– Jag driver inte Sagt:Gjort främst för att tjäna pengar. Men det är märkligt att jag, trots att jag jobbar så mycket som jag gör, inte har möjlighet att ta ut en högre lön.
Hos en konkurrent skulle hon kunna få minst det dubbla i månaden, menar hon.
– Samtidigt ser jag vad det kostar att ta ut dessa pengar ur företaget, hur mycket skatt som jag betalar på lönen och hur mycket jag får behålla själv. Det är mentalt störande.
Mingla bort euromotstånd
När den ena blåser på och flänger runt sköter den andra familjelivet. Det är dynamiken i hushållet Kristersson-Ed och duon har genom åren haft en karriärmässig växeldragning.
Under nittiotalet och 2000-talet är Birgitta Ed en av Sveriges mest framgångsrika PR-konsulter, och när framgångssagan Sagt:Gjort slås ihop med Kreab-kopplade Vindrosen skapar Ed, den nära vännen Göran Thorstenson och Mats Olin byrån Springtime, en PR-gigant som vinner priser och dominerar PR- och kommunikationsbranschen i mer än ett decennium. På Springtimes interna sociala medieplattform är Eds användarnamn ”Gitzo”, smeknamnet hon en gång fått av Ulf.
Vinsterna staplas på hög och vd-Ed är vid det här laget inte särskilt van vid att förlora eller att möta motgångar. Så när hon tar tjänstledigt för att bli valgeneral för näringslivskampanjen Sverige i Europa är det med optimism som hon tar sig an uppdraget att få svenskarna att svänga om euron.
Men det spelar ingen roll att Svenskt näringsliv pumpar in hundratals miljoner kronor i kampanjen. Strategin för att säkra ja-röster är misslyckad från start. Med kändisars hjälp ska Birgitta Ed och festfixaren Michael Bindefeldt, som än idag är privat vän med statsministerparet, anordna lyxmiddagar, bjudningar och öppna möten för att mingla bort frågetecken.
Ja-kampanjen ses som verklighetsfrånvänd propaganda och det hjälper inte att Birgitta Ed i intervjuer säger att det enda skälet till att hon slutade anlita svart städhjälp är att maken Ulf är politiker. Nederlaget är säkrat och Ed lider en svidande förlust när bara 42 procent röstar ja och nästan 56 procent röstar nej.
Backar hem
Hon blir en syndabock, slutar göra större intervjuer och backar tillbaka i växeldragningen samtidigt som Ulf tar kliv fram i sin politiska karriär. Efter valförlusten syns Birgitta Ed framför allt strax bakom sin make, ofta med en stöttande hand på axeln. Eds PR-arbete sker allt mer bakom kulisserna, och utomlands som ansvarig för Springstimes verksamhet i Kina. Där bevakar hon det hon väljer att kalla för ”världens största marknad och världens största diktatur”, och får en nyckelroll i att koppla ihop svenska storbolag med den kinesiska marknaden.
Hon bevakar bland annat OS i Peking och blir strategikonsult med fokus på opinionsbildning och förändringsprocesser. Metoden som hon arbetar med kallas ”personlig påverkan” och handlar allra mest om ”individkännedom” – att känna och känna till rätt personer på rätt platser.
Familjen pendlar till Kina och Ulf Kristersson tar lektioner i kinesiska. Och när Birgitta Ed till slut säljer Springtime startar samma gäng, Ed och Göran Thorstenson, spjutspetsbyrån Six Year Plan som fortsätter att verka i Kina.
Den trygga familjen i skyltfönstret
Man tjänar inte pengar på konsultföretag, säger Ed till Aftonbladet 2018. Under den här tiden var hennes taxerade inkomst över en miljon kronor per år, och Six Year Plan gjorde miljonutdelningar till ägarna. Birgitta Ed har alltid haft som princip att hon vill tjäna mer än Ulf, och i flera intervjuer säger hon att det nästan alltid har varit så fram till makens partiledarskap. Det innebär inkomster långt över medel under stora delar av hennes yrkesverksamma liv.
Och när Ulf Kristersson till slut blir Moderaternas partiledare har det föregåtts av allvarliga samtal hemma, om framtiden och ansvar. Birgitta Ed landar i att stötta sin make, ge upp PR-karriären och följa den livslånga drömmen om att bli präst istället. Hon ska ännu en gång komma närmare familjen och gud istället för att sälja varumärkesstrategier i Shanghai. Nu är det istället den trygga familjen som blir produkten.
Utan flickflocken, ingen Ulf. Och utan Ulf, inget vi.
I poddar, samtal och intervjuer berättar Birgitta Ed om utvalda delar av familjens liv och uppbyggnad. Och den moderata reklamen för Ulf Kristersson har ett fokus på personlighet och familjeliv.
"En människa som vill ta ansvar och leda andra måste vara hel”. Birgitta Ed sitter rakt framför en krukväxt som sticker upp bakom ryggen. I den moderata reklamfilmen förklarar hon att Ulf har backat henne och parets tre döttrar, ”flickflocken”, i alla stora och svåra frågor i livet, och att han tagit ansvar för vardagens små och livsviktiga frågor.
”Utan flickflocken, ingen Ulf. Och utan Ulf, inget vi.”
Den offentliga bilden av prästvigda Birgitta Ed präglas av en generositet och omtänksamhet för andra i kombination med en envishet om att få sin vilja igenom. När Dagens ETC ringer runt i moderata led bekräftas den bilden, och det är många som beskriver Ed som både klok och varm. Men hon beskrivs också som stundtals rastlös, och som en person som är extremt noggrann när det gäller vilken information om henne som är känd utåt. Birgitta Ed kallas av flera personer för Ulf Kristerssons viktigaste rådgivare.
Känner pressen som första dam
Sverige saknar ett system där statsministerns partner får en officiell roll, och det är ovanligt att de gör annat i offentligheten än att vara ett kuttersmycke och bihang på fester och middagsbjudningar. Idag är Birgitta Ed församlingspräst i Strängnäs stift, hon och Ulf har sålt familjens villa och bor för det mesta ifrån varandra.
Men även om Eds fokus är på det lokala arbetet i kyrkan känner hon en press att göra mer likt fruar och makar till amerikanska presidenter och europeiska statshuvuden. Det är en press som hon bland annat talar om i ett kommande avsnitt av SVT-serien First Lady.
Ett par uppgifter har Birgitta Ed åtagit sig i rollen som Sveriges första dam. Bland annat har hon deltagit på Nato-toppmöten och träffat Joe och Jill Biden i Washington när Sverige välkomnades in i alliansen. Hon har även talat på ett internationellt toppmöte arrangerat av det globala nätverket för just första damer och partners till världsledare.
I sitt tal nämner hon Sveriges starka stöd för Ukrainas frihetskamp, och om vikten av att jobba med psykisk ohälsa i kristider. När hon vänder sig till konferensens deltagare i Kiev är anslaget personligt, och Ed berättar att hon är imponerad av det mod som ukrainska flyktingar till Sverige har visat.
– Rysslands illegala och brutala aggression mot ert land får allvarliga konsekvenser, även för den mentala hälsan.
Retirerar med retreat – samägs med lobbyist
Prästkragen åker inte bara på i domkyrkan, på statsministerns Instagram och på officiella sammanhang med maken. Tillsammans med den goda vännen och affärspartnern Göran Thorstenson har Birgitta Ed även köpt Vängården Fållökna. Det är en herrgård strax utanför Malmköping som sedan 60-talet använts som kristen kursgård och för bibelstudier. I herrgården, som tidigare förvaltats av en intresseförening, ingår även en stor ö som kallas Stillhetens ö.
För Birgitta Ed ska gården bli en lugn plats för tystnad och reflektion, och samtidigt en mötesplats och bokningsbar retreatgård för ”existensiell hälsa”. Tillsammans med Göran Thorstenson, och Eds konsult till syster Marita Bildt, ska slitna lokaler renoveras och förvandlas till en kristen knutpunkt mitt i Sörmlands hjärta. Verksamheten ska drivas utan vinstintresse och Ed har även köpt en sidofastighet för privat bruk.
Göran Thorstenson är Kreab-konsulten och lobbyisten som arbetat som rådgivare åt Carl Bildt och som idag jobbar på Nordic Public Affairs. Han har tidigare suttit i styrelsen för friskolekoncernen Watma Education AB och ägt ett sommarhus tillsammans med Birgitta Ed och Ulf Kristersson.
Även Göran har köpt ett tredje hus på marken för Vängården Fållökna, för privat bruk.
Dagens ETC har i ett par veckors tid sökt Birgitta Ed, som inte vill ställa upp på intervju.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.