Via en vän på ett korttidsboende fick 20-årige Lukas en ny kompis. Han trodde att de skulle hänga och spela in musik, men istället drogs han in i en undre värld av fuskande bolag, utnyttjade arbetare och stora skulder.
Dagens ETC:s jakt på vem som lurade Lukas avtäcker en ny hänsynslös bolagsbrottslighet och en handel med utsatta människors identiteter.
Lukas drar igång Fortnite på gamingdatorn i pojkrummet hemma i villan på landet utanför en mellansvensk stad. Som många andra i hans ålder är han intresserad av spel, musik och att träna på gym. Men han har sårbarheter som gör att han behöver betydligt mycket mer stöd än sina jämnåriga.
– Jag har adhd, autism, mild utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning, berättar Lukas, när Dagens ETC träffar honom tillsammans med fostermamman Annika.
Lukas svarar kortfattat på frågorna och Annika fyller i. Hon beskriver att han har svårt att återge saker som hänt honom, svårt att minnas och att hålla en röd tråd. Det har därför varit ett pussel för Annika att förstå hur han, som då ännu gick i särskola, plötsligt kunde sitta i styrelsen för två skuldsatta företag i Stockholm. Men allt började med en ny kompis, som Lukas, som inte haft så många nära vänner, var väldigt glad över att ha lärt känna.
”Han bjöd ut på kafé”
Lukas är idag 20 år och har bott hos Annika sedan han var sju. De heter båda egentligen något annat. Hon beskriver att hon under hela hans skolgång krigat för att han skulle få rätt hjälp. Först i nian fick han sina diagnoser, efter att ha gått genom grundskolan utan att hänga med. Först på gymnasiet fick han gå i anpassad skola, det som tidigare hette särskola. Nu sorterar han paket på Samhall, där han trivs och får det stöd han behöver för att kunna jobba.
”Jag har väldigt svårt att få kompisar. Det var roligt. Vi klickade.”
Emanuel Hendal
Från mitten av tonåren började Lukas vara en helg i månaden på ett korttidsboende. Dels för att familjen skulle få avlastning, dels för att han skulle få förutsättningar till att leva ett mer självständigt liv. Där hade Lukas en kompis som förra hösten presenterade honom för en man som han kände. Lukas minns inte längre vad mannen hette, men de började umgås alla tre. Lukas och mannen hade ingen direktkontakt med varandra, utan det var kompisen från boendet som såg till att de träffades. Mannen bjöd på fika och de pratade om livet och om att spela in musik, vilket Lukas är intresserad av.
– Jag fick en bra känsla av honom i början, berättar Lukas.
– Han bjöd ut på kafé. Var glad hela tiden. Pratade mycket. Som en vanlig kompis. Jag har väldigt svårt att få kompisar. Det var roligt. Vi klickade.
Annika beskriver hur Lukas, med stora svårigheter och som alltid haft problem med det sociala, nu var på väg ut i livet på ett sätt som han inte varit tidigare. Han hade fått nya vänner som han lärt känna via korttidsboendet och han gick ut och fikade och gick på krogen. Han tränade på saker som hör vuxenlivet till, som att lära sig tvätta kläder, för att så småningom förhoppningsvis kunna flytta hemifrån.
– Han fick leva som vi andra. Sedan kanske inte alla mammor tycker det är kul att de går på krogen, men han kom alltid hem. Det var så häftigt att se. Han levde upp.
”Det stod att jag hade en skuld på 80 000. Då fick jag panik.”
Kom brev från tingsrätten
Allt förändrades i ett slag, när ett brev från Stockholms tingsrätt damp ned i brevlådan i våras. Brevet innehöll en kallelse till en konkursförhandling för en skuldsatt takläggarfirma i Nacka som staten begärt i konkurs. Lukas var angiven som företrädare för företaget.
– Det stod att jag hade en skuld på 80 000. Då fick jag panik. Jag började skaka, berättar Lukas.
Annika förstod först ingenting, men Lukas berättade att han hade skrivit under olika saker åt mannen som han börjat umgås med. Det hände när de hade träffats några gånger och han hade fått 500 kronor för att göra det. Lukas beskriver mannen som en person som får sin vilja igenom och efter att ha försäkrat sig om att det inte var något olagligt, hade Lukas skrivit på, utan att riktigt veta vad det var han skrev under.
– Jag litade på honom. Jag blev utnyttjad på grund av mina svårigheter. Det som jag trodde var en kompis var inte en kompis.
00:00
00:00
00:00
Konkurser satta i system
På adressen låg det första bolaget där Lukas registrerats som både styrelseledamot och ägare: en takläggarfirma i Stockholm, som då hette Mälarhöjden plåt och bygg.
Utanför en sliten villa i Nacka med fördragna gardiner i alla fönster står flera bilar, lastbilar, släp, samt en husvagn parkerade. Flera av fordonen i den vildvuxna trädgården har körförbud. Vi har åkt hit för att få svar från ägaren om hur det kom sig att en kille som vid tidpunkten gick i särskola plötsligt ägde bolagets aktier och satt i bolagets styrelse.
En ung man håller på och packar in grejer i en bil. När vi frågar efter ägaren, Georgi Mogilevski eller George som han kallas på hemsidan, springer mannen iväg och försvinner in i villan.
På adressen låg det första bolaget där Lukas registrerats som både styrelseledamot och ägare: en takläggarfirma i Stockholm, som då hette Mälarhöjden plåt och bygg. Här har verksamheten sedan fortsatt i ett nytt bolag, med nytt namn och organisationsnummer.
På hemsidan framhålls att företaget är ett familjeföretag som grundades redan 1971, men vid en närmare granskning blir det tydligt att verksamheten de senaste åren har flyttats mellan tre olika bolag, varav de två första gått i konkurs med skulder. Det första bolaget, med skulder på en halv miljon, övergavs 2020 och målvakter tillsattes i styrelsen. Lukas sattes in i bolag nummer två under hösten 2023, när bolaget riskerade en miljonskuld efter en stämning i tingsrätten. Ägarna lämnade bolaget och det bytte namn och adress, från villan i Nacka till en adress i Bålsta där en mängd företag med tveksam historik är skrivna, däribland flera företag från den stora konkurshärvan i Malmfälten.
I en dom gällande flera grova brott som polisen bedömer har koppling till kriminella nätverk framgår också att det övergivna bolagets nya adress är en plats där stora mängder narkotika, dopningsmedel och stöldgods har förvarats.
Takläggarverksamheten fortsatte sedan från villan i Nacka i ett bolag med snarlikt namn, Mälarhöjdens tak och sol. Flera av bilarna på den övervuxna tomten har tidigare tillhört Mälarhöjdens plåt och bygg, men flyttades kort innan företaget övergavs över till Mälarhöjdens tak och sol.
Den unge mannen, som är klädd i en jacka med Mälarhöjdens plåt och bygg-logga, kommer efter någon minut ut ur villan igen och berättar att ägaren inte är på plats de närmsta dagarna. Vi får ett telefonnummer. På frågan om vilken firma han jobbar för säger han Mälarhöjdens plåt och bygg, alltså det företag som dumpades på Lukas och inte Mälarhöjdens tak och sol, som det nya företaget som verksamheten flyttats till heter. Pappersexercisen verkar inte ha nått ned till golvet.
När vi några dagar senare lyckas få kontakt med Georgi Mogilevski på telefon vill han först inte svara på några frågor. Han uppger att han inte längre har någon koppling till bolaget eller vet något om den nya ägaren. Detta trots att det stämmoprotokoll där Lukas tillsätts i styrelsen och Georgi Mogilevski och hans suppleant avgår har registrerats in av suppleanten, som Georgi Mogilevski fortfarande driver bolag ihop med.
Dagens ETC har tagit del av underlag från Lukas anpassade gymnasieskola som visar att han var i skolan samma dag som stämman ska ha hållits i Stockholm.
Ytterligare några dagar senare får vi svar på sms. Georgi Mogilevski skriver att när han sålde sina tidigare bolag fanns inga skulder i dem. Han ska ha använt sig av en företagsmäklare, som han inte uppger namnet på, och att han inte hade någon aning om att den nya ägaren var en person som inte var kapabel att driva bolag. ”Om jag fick reda på något liknande skulle jag aldrig låta affären gå igenom”, skriver han. Frågan om hur det kom sig att ett uppenbart förfalskad stämmoprotokoll registrerats in av hans suppleant svarar han inte på.
Innan Annika hade hunnit lägga in en spärr för Lukas på Bolagsverket blev han registrerad i ytterligare en styrelse. Även i detta bolag ska Lukas enligt inlämnade handlingar ha deltagit i en bolagsstämma i Stockholm. Annika har tagit fram underlag som visar att han i själva verket var i en annan stad den dagen och handlade på Burger King.
Denna gång rörde det sig om ett byggbolag, Akai bygg. Även det skuldsatt, samt stämt i Arbetsdomstolen för att inte ha betalat full lön till flera ukrainska arbetare.
Utnyttjade också ukrainare
Vi träffar Dmytro Zlaman en söndag, när han är ledig från sitt jobb som snickare. Numera jobbar han åtta timmar om dagen, måndag till fredag, och har helgerna lediga. Sådana villkor har han dock inte alltid haft. Hösten 2022 jobbade han för Akai bygg i Vemdalen. De byggde hus från grunden och arbetsdagarna var långa, tio-tolv timmar om dagen, med 15 minuters lunchrast. Ofta arbetade de sex eller sju dagar i veckan. Han är en av de ukrainska arbetare som fortfarande, två år senare, väntar på full betalning för arbetet och som har stämt företaget.
I väntan på försenade löner och utebliven övertidsersättning fick frun, hemma i Ukraina, istället skicka pengar till Dmytro.
Emanuel Hendal
Redan första månaden uteblev den utlovade övertidsersättningen för alla extra timmar de jobbade. Månaden efter fick Dmytro veta att 100 inarbetade timmar skulle strykas, bolaget tyckte att arbetet gått för långsamt. Dmytro beskriver att det hade varit omöjligt att jobba så snabbt som de krävt. I väntan på försenade löner och utebliven övertidsersättning fick frun, hemma i Ukraina, istället skicka pengar till Dmytro.
I målet finns underlag i form av företagsinterna chattar som stödjer arbetarnas påståenden om arbetstiderna. I december väntar förhandling i Arbetsdomstolen om löneskulden till Dmytro och två av hans kollegor.
Dmytro reagerar med bestörtning när vi berättar att bolaget försökt sätta en ung kille med intellektuell funktionsnedsättning i styrelsen.
– Det är obegripligt hur de kommer på en sådan sak, att låta en person som inte har kapaciteten ta på sig ansvar för bolaget. Det är sjukt, säger han med eftertryck.
Ledtråd till hur det gått till
Sedan i våras drivs Akai bygg av Kamil Szczechowiak som köpte företaget av det par som drev det under den period lönekonflikten uppstod. Han säger att det inte finns någon grund för arbetarnas krav och att han vill driva företaget ärligt och göra rätt för sig.
Av handlingar Dagens ETC begärt ut från Bolagsverket framgår att han var den som registrerade in Lukas i styrelsen. Av Kamil Szczechowiak får vi en ledtråd kring hur det gick till när Lukas identitet började användas i bolag.
– Det var ett stort misstag, säger han när Dagens ETC ringer upp.
Han berättar att han efter att han köpt bolaget saknade en suppleant i styrelsen, något som aktiebolag med färre en tre styrelseledamöter enligt lag måste ha.
– När jag köpte bolaget så pågick en process med facket, så ingen ville jobba med mig.
Han ska då ha efterlyst någon som kunde ta på sig rollen i en chattgrupp online. Han säger att han inte minns i vilket forum. Han ska sedan ha kontaktats av någon som uppgav sig vara Lukas. De kommunicerade via Telegram och chattarna var på engelska. Han fick en kopia på Lukas identitetshandling, vilken han använde mot Bolagsverket.
– Men kort efter att jag satte honom i styrelsen försvann han ur styrelsen igen.
Att Lukas försvann ur styrelsen berodde på att Annika snabbt upptäckt registreringen och anmält till Bolagsverket att den var oriktig, vilket gjorde att Lukas avregistrerades.
Kamil Szczechowiak berättar att Bolagsverket hörde av sig och meddelade att hans styrelse inte längre var fullständig.
– Jag sa, hur kan det komma sig?
Han berättar att han aldrig träffade eller pratade i telefon med personen han trodde var Lukas och att de bara chattade via Telegram.
Men om du aldrig träffat Lukas, varför ville du driva bolag tillsammans med honom?
– Den andra personen som man måste ha enligt lagen, de gör inget i bolaget.
Kamil Szczechowiak säger att han inte betalade något för att få tillgång till Lukas identitetshandling.
– Jag sa att jag vill inte betala för det här är mot lagen, men det jag kan göra är att ge dig jobb.
Kamil Szczechowiak berättar att de sedan skulle träffas, men att chatten kort därefter togs bort och att han inte har något sätt att hitta personen igen.
Det här är mitt första företag. Jag har begått misstag.
Vi frågar om det stämmoprotokoll som han lämnat in till Bolagsverket där Lukas ska ha deltagit, vilket uppenbart har fabricerats, då de aldrig träffats.
– Det här är mitt första företag. Jag har begått misstag. Jag vet att misstag kostar, men jag lär mig. Nu vet jag mycket mer.
Nu går han inte ut längre
Pelle Sunvisson är facklig förhandlare för SAC:s byggsyndikat Solidariska byggare, och ombud för Dmytro Zlaman och de andra arbetarna i Arbetsdomstolen. Han berättar att det är vanligt att de ser målvakter i byggbolag och att målvakter rekryteras bland utsatta personer på härbärgen och dagcenter i Baltikum och bjuds på resor till Sverige så att de kan få samordningsnummer för att sedan användas i bolag.
– Men det är en lite annan grej att det sker med en svensk kille, det har inte jag varit med om förut.
Hemma i villan plockar Annika fram en tjock lunta papper från Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och två olika tingsrätter och breder ut på köksbordet. För henne medförde händelserna ett intensivt arbete med myndighetskontakter, möten med konkursförvaltare och samtal med jurister för att lyckas få Lukas fri från ansvaret för de två bolagen.
– Det är dagar jag har lagt på det här, berättar hon.
Registreringen i Akai bygg kunde hon återkalla inom två veckor. Hon deltog tillsammans med Lukas vid konkursförhandlingen för takläggarfirman där de framförde att Lukas lurats att träda in i bolaget. Det hade även registrerats en särskild postadress på Lukas, en postbox i Stockholm, dit företagsposten kom. Detta var anledningen till att de inte upptäckte den första registreringen förrän han blev delgiven konkurshandlingarna på sin folkbokföringsadress. De har även polisanmält händelserna som bedrägeri, men utredningen lades snabbt ned.
Vad som kommer hända med Lukas ansvar för konkursen i takfirman är ännu oklart. Styrelseledamöter kan bli personligt betalningsansvariga för ett bolags skulder om de förfaller innan bolaget sätts i konkurs, vilket är fallet med skatteskulden i takläggarfirman. Konkursen har även anmälts som brottsmisstänkt till Ekobrottsmyndigheten.
”Kan förlora allt”
Dörren till Lukas rum är full av utklipp med bilder och citat som ”Keep calm and never give up”, ”The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow”. Där finns också texter om vad familj och lojalitet betyder för honom och bilder på kändisar som han berättar att han har satt upp för att de värderar familjen högt.
Numera är han oftast hemma med de närmaste, som han känner sig trygg med. Han berättar att han har fått svårt att lita på andra människor och att han har mått väldigt dåligt efter det som hänt. Annika upplever att han har förändrats efter händelsen. Killen som var på väg ut i livet har backat hem igen.
– När vi fick brevet från tingsrätten bara försvann det där. Sedan dess har han inte varit ute. Man blir ju ledsen över att man kan förstöra livet för de som har det tillräckligt tufft ändå. Nog har jag varit förbannad.
Lukas berättar att han är orolig att drömmen om en egen bostad ska grusas om han skulle bli betalningsansvarig och hamnar hos Kronofogden.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.