Igår när Dagens ETC analyserade 8 000 nyhetsartiklar i de största svenska medierna, framkom en tydlig slagsida i rapporteringen om Gazakriget. Expressen har störst övervikt av alla medier och nämner israeliska dödsoffer nästan 19 gånger oftare än palestinska, i relation till faktiska dödsfall. Även tidningens användande av värdeladdade ord kopplade till israeliska dödsfall är mer än fyra gånger vanligare än i beskrivningarna av döda i Gaza.
Uppmaning till regeringen
På nyhetsplats i Svenska Dagbladet rapporteras israeliska dödsfall tolv gånger oftare än palestinska. Och den obalansen överensstämmer med tidningens mycket Israelvänliga linje på ledarsidan, visar en ny AI-analys som tittar specifikt på ledarsidornas innehåll.
Där publiceras texter om att ”israelerna ser att ni struntar i dem” och en gästkolumnist uppmanar den svenska regeringen att ställa sig ”på Israels sida i kriget mot Hamas”.
Tre månader in i kriget citerar Svenska Dagbladets skribent Israels tidigare premiärminister: ”När freden kommer kan vi förlåta araberna för att de dödat våra söner, men det kommer att vara svårare att förlåta dem för att de tvingat oss att döda deras.”
Dagens ETC:s analys visar att Svenska Dagbladets opinionsjournalister vid 173 tillfällen har nämnt attacker, tillfångatagningar och hat riktat mot israeler. Men på samma ledarsida hittar vi endast 20 omnämnanden när palestinier utsätts för samma sak.
Cwejman: ”Avstår från att kommentera”
Även Göteborgs-Posten har att starkt fokus på israeliska offer. Vi hittar 144 omnämnanden av attacker och frihetsberövanden av israeler men endast 48 gånger nämns palestinskt lidande. Konsekvent återkommer ledartexterna till att beskriva attacken den 7 oktober och organisationen Hamas.
I maj 2024, några dagar efter att minst 50 palestinier dödats i bombattacker nära Rafah, skriver ledarsidan om att Norge, Irland och Spaniens erkännande av Palestina som stat är en seger för Hamas. Att terrororganisationen ”trots en massaker mot den israeliska civilbefolkningen” belönas för sin aggression. Flera andra texter från senhösten handlar om Israels moraliska dilemma, hur svårt det blir att föra krig utan civila dödsoffer, eftersom det är Hamas strategi att vara där befolkningen är.
Adam Cwejman, chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion, vill inte intervjuas om Dagens ETC:s analys.
– Denna analysmodell avstår jag från att kommentera, skriver han i ett mejl.
Lindberg: ”Speglar utvecklingen”
I undersökningen finns två undantag. Dagens ETC:s ledarsida har publicerat dubbelt så många omnämnanden av attacker, tillfångatagningar och hat mot palestinier jämför med israeler.
Aftonbladets ledarsida har ännu starkare tonvikt mot det palestinska lidandet i kriget.
– I början var det tydligt att Hamas begick ett ohyggligt övergrepp på en massa civila Israeler. Det upprörde oss oerhört mycket, och vi skrev om att Israel har rätt att försvara sig och sin befolkning. Men Israel har inte rätt att ha ihjäl en massa civila, att bomba sjukhus, att jämna stora områden med marken. Man kan inte ha ihjäl 41 000 människor om man värnar civila liv. Det vi skriver speglar utvecklingen av det här kriget, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.
Det är i linje med regeringens syn, att man inte vill prata om de civila palestinier som dödas, utan hellre betonar israels rätt att använda våld.
Att Göteborgs-Postens och Svenska Dagbladets ledarsidor tycks se annorlunda på utvecklingen är han inte förvånad över.
– Det är i linje med regeringens syn, att man inte vill prata om de civila palestinier som dödas, utan hellre betonar israels rätt att använda våld. De har en politisk uppfattning som det här är ett uttryck för, där man inte ser palestiniernas lidande.
Är den här slagsidan hos ledarsidorna ett problem?
– Nej, vår roll är att driva opinion, inte att vara en neutral part. Jag kan inte vara kritisk till att högersidorna i Sverige inte tycker som jag. Offentligheten bygger på att man tycker olika.
Avellan: ”Inte neutralt”
Opinionsjournalisterna använder också mycket oftare värdeladdade ord i ledartexter om israeler jämfört med palestinier. Vi lät en AI göra en partiskhetsbedömning från ett till tio som representerar hur känsloladdad eller partisk meningen är, där ett är krasst beskrivande utan laddning eller värderande tonfall och tio är emotionellt och värderingsmässigt laddat.
Hos både Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet är det betydligt vanligare att använda emotionella ord när israeler omskrivs, än när palestinier gör det. Det samma gäller Sydsvenskan.
Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, tycker att det är svårt att kommentera resultatet utan att ha sett i vilka sammanhang de värdeladdade orden skrivits. Men att det finns en slagsida är hon tveksam till.
– På ledarplats behöver vi inte förhålla oss neutralt, men vi strävar efter att sätta det vi skriver om i kontext, att komma så nära sanningen som möjligt baserat på de fakta som finns, säger hon.
Det betyder dock inte att ledarsidan saknar en tydlig linje när det gäller hur de ska förhålla sig till kriget.
– Det är klart att det finns en linje. För oss var fullkomligt uppenbart från början att Israel har rätt att försvara sig. Det anser vi fortfarande, men vår linje är också att det våld som används av Israel i Gaza är långt förbi vad som kan anses acceptabelt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.