Plötsligt står en ljusblå Malmö FF-banderoll i lågor på AIK:s klackläktare Norra ståplats. Det stora tygstycket har någon eller några AIK:are stulit från motståndarlaget och nu sätts det i brand, i syfte att förnedra MFF-supportrarna.
Gesten är en grov provokation i supportermiljöer. Inom kort har den lett till våldsamma upplopp. På bortaläktaren reagerar MFF-supportrar genom att slänga stolar och pyrotekniska pjäser – osläckbara facklor, 1000 grader varma – mot polis och ordningsvakter. Samtidigt tar 30 AIK:are sig ned på plan och rusar mot bortaläktaren. På väg tillbaka från klacken träffar en AIK:are en kvinnlig publikvärd i ansiktet med sin hand, så att hon tappar balansen.
På plan blir AIK:arna stoppade av en civilpolis, som drar batong och håller upp en pepparsprej. Istället för att backa antänder då en AIK:are sin bengal. Polisen använder sin pepparsprej, men får bengalen kastad på sig. Den illröda lågan bränner igenom skjortan.
AIK-supportrar eldar upp en MFF-banderoll på det som då hette Friends arena, 23 juli 2023.
Bild: Mickan Palmqvist/TT
Det dröjer 40 minuter innan matchen kan återupptas. Efteråt kommer diskussionerna till stor del att kretsa kring hur den ljusblå MFF-banderollen ens kunde tas in i AIK-klacken under den där matchen den 23 juli 2023. Klubbens vd Fredrik Söderberg beskriver det inträffade som ”ett jävla misslyckande” och utlovar en utredning.
En förklaring till upploppen är en man som i den här texten kommer att kallas Niklas. På AIK:s fotbollsmatcher har han i uppdrag att hålla koll på risksupportrarna, men civilt har han anställt flera medlemmar ur klubbens ultras- och huligangrupperingar i sitt säkerhetsbolag.
I hemliga chattar pekar huliganerna ut honom som sin insider.
”Om vi är missnöjda med något eller tvärtom kommer vi snacka och se till så att det löser sig”, skriver en ultras i en intern chattgrupp.
Dömda supportrar frontade pressbild
Hösten 2024 nås kulmen i konflikten mellan polisen och supporterrörelsen. Då avbryter polisen derbyt mellan Hammarby och Djurgården, tvingar ut publiken och låter matchen spelas klart framför tomma läktare dagen därpå.
Debatten som följer delar upp svensk fotboll i två läger: de som menar att klubbarna borde göra mer och de som menar att polisen gick för hårt fram. Höga polischefer, idrottsministern och debattörer kritiserar svenska klubbar för att vara för slapphänta mot supportrarna.
I centrum för konflikten står pyrotekniken. Den är olaglig, men upplevs av många supportrar som stämningshöjande. För att få bort den har Polismyndigheten fakturerat klubbarna för polisnärvaro, tvångsreducerat kapaciteten på ståplatsläktare och delat ut hundratals tillträdesförbud till stökiga fans.
De supportrar som bränner pyroteknik tillhör oftast den så kallade ultraskulturen, en sorts supportrar som bidrar till stämningen genom tifon och sång. AIK:s ultrasgrupper heter Sol Invictus och Ultras Nord. De står i klacken, på Norra ståplats.
Ultrasgrupperna svarar inte bara för showen på läktarna, de har också stort inflytande på själva klubben. När AIK förlade sina cupmatcher 2024 till Tele2 arena hotade Sol Invictus med bojkott – med följden att klubben i år spelat på Strawberry arena.
Samma år presenterade AIK sin nya matchtröja med en pressbild, där tre spelare stod omgivna av ett stort antal Sol Invictus-medlemmar. Flera av männen på klubbens bild är dömda för våldsbrott eller brottslighet kopplat till pyroteknik på fotbollsmatcher – som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, blåljussabotage eller smuggling av explosiva varor.
Bild:
Anders Wiklund/TT
Huligan blev AIK:s representant
Förutom ultras har AIK även Sveriges mest fruktade huliganer, Firman boys. Grupperingen som grundades 1991 är ökänd för sitt våldskapital, men även för sin förmåga att sätta press på AIK. I boken ”En av grabbarna”, författat av en Firman-medlem under pseudonym, påstås att klubben utnyttjat Firman som påtryckningsmedel i tvister mot spelare.
Minst en firmamedlem har också fått en framburen tjänst i AIK. Dagens ETC har tagit del av ett hemligt protokoll från ett möte inom Firman boys 2008, där en högt uppsatt medlem i Firman föreslås som ansvarig för gruppens kontakt med klubben: ”i huvudsak VD, styrelse, säkerhetsfolk, sportchef, tränare samt spelare”. Dokumentet visar även att mannen skulle ”arbeta för att stärka och befästa organisationens plats som maktfaktor inom klubben”.
Mannen som föreslogs som ansvarig har sedan dess arbetat för AIK i tio års tid. Han har gjort en snabb karriär: från att en gång ansvara för klubbens kontakter med fansen arbetar han nu på kansliet och har företrätt AIK gentemot politiker i Solna stad.
3 300 bengaler – inga hittades
Inför säsongen 2022 slöt AIK Fotboll ett samarbetsavtal med en annan AIK-förening kring säkerhetsarbetet på fotbollsmatcherna. Det innebar bland annat att den andra AIK-sektionens idrottare fick ansvar för visitationen på de mest kritiska sektionerna för säkerheten på arenan – klackläktaren Norra ståplats och bortaläktaren.
Sedan dess har mer än 3 300 pyrotekniska pjäser antänts bara på Norra ståplats i AIK:s allsvenska matcher. Pjäserna har sannolikt smugglats in på arenan – men i AIK:s visiteringar har inte en enda påträffats. Det visar Polismyndighetens uppföljningsrapporter från de allsvenska matcherna.
”Det måste ändå anses anmärkningsvärt att besökarna kunnat få in minst 260, förhållandevis stora, pyrotekniska pjäser, genom visitationerna utan att en enda bengal hittats,” står det i ett utdrag.
Under tiden som den andra AIK-föreningen haft ansvar för visiteringen har polisen i rapporter observerat att noggrannheten i visiteringarna skiftat från besökare till besökare. Efter matchen AIK-Varberg 2022 slog man fast att vissa supportrar kunde gå in med väskor och kartonger med supportermaterial som inte kollades över huvud taget. I matchen mot Hammarby två år senare noterade man att vissa supportrar kollades igenom noga, medan andra inte visiterades alls.
Anställde dömda supportrar
Mannen som vi kallar Niklas var ordförande för den andra AIK-föreningen när avtalet med AIK Fotboll slöts. I det civila driver han ett säkerhetsbolag. Handlingar från Skatteverket visar att han har anställt tre män som Dagens ETC kan identifiera som delaktiga i ultras- eller huligangrupperingar.
En av dem är en 26-åring i Ultras Nord. Skatteverkets handlingar visar att 26-åringen fick lön varje månad från säkerhetsbolaget under hela 2023. Bara några månader efter de våldsamma upploppen på Friends arena misstänktes han ha slagit och spottat på en ordningsvakt inför ett derby mellan Hammarby och AIK. Han dömdes för förgripelse för slaget, men friades för ofredande för spottloskan.
Den andra ultrassupportern som har arbetat för bolaget är en 27-åring från Sol Invictus. 2016 dömdes han för försök till grov misshandel och hemfridsbrott. Året därpå belades han med tillträdesförbud för att ha hoppat in på planen i ett derby mellan AIK och Djurgården.
Även från de mest våldsdrivande supportermiljöerna har säkerhetsbolaget anställt personal. Handlingar från Skatteverket visar att en 24-årig Firman Boys-medlem har arbetat för Niklas bolag. Mannen är dömd för två misshandelsfall, bland annat för att som 16-åring ha sparkat en supporter till IFK Göteborg i huvudet när denne låg på marken.
Säkerhetsbolaget som de tre männen arbetat för har ingen formell funktion på AIK:s matcher, men det den andra AIK-föreningen. Det innebär att Niklas sitter på dubbla stolar. På AIK:s fotbollsmatcher ska han i sin egenskap av engagerad i den andra föreningen hålla risksupportrar under lupp, i det civila är han deras arbetsgivare i egenskap av vd för säkerhetsbolaget.
För mycket som hände för att jag ska kunna liksom minnas någon… något specifikt.
Vittnade – mindes inget
Hösten 2022, det första året med den andra AIK-sektionen som formell säkerhetsresurs på Strawberry arena, blev det våldsamt efter matchen AIK-Hammarby. Niklas kallades att vittna hos polisen och uppgav då att hans roll på arenan var ”flygande publikvärd”, att han rörde sig mellan olika sektioner för att hjälpa till där det behövdes. Han berättade också att han kände många AIK:are på Norra stå, men sa sig inte kunna peka ut någon av de 50-tal som deltog i upploppen.
– Alla var maskerade. Det är mycket möjligt att jag sett någon som inte var maskerad göra någonting, men det var för mycket som hände för att jag ska kunna liksom minnas någon… något specifikt, sa Niklas till polisen.
Enligt flera poliskällor till Dagens ETC är det på det här sättet som tusentals olagliga pyrotekniska pjäser i tre år kunnat smugglas in på Strawberry arena – utan att en enda påträffats i insläppen. De supportrar som polisen tycker är allra mest intressanta att följa står Niklas i maskopi med.
– Det är det som vi misstänker hände med MFF-banderollen 2022. Personen som tog in den kunde gå in ostört, för han var en välkänd risksupporter som Niklas personal visste att de skulle låta bli, säger en källa i myndigheten.
Gav instruktioner till spelarna
Bilden stärks när Dagens ETC går igenom flera utredningar kopplade till brottslighet inom fotbollen – även material som hamnar utanför förundersökningsprotokollen, i den så kallade slasken.
En av utredningarna kretsar kring de våldsamma upploppen på Tele2 arena den 28 maj 2023 inför ett derby mellan Djurgården och AIK. Polisens telefontömning avslöjade att upploppen var planerade i förväg.
Meddelanden ur polisens telefontömning.
Bild:
Dagens ETC
Matchen slutade med förlust för AIK. När Djurgården gjorde matchens enda mål smällde fem bangers och ett stort antal bengaler slängdes in på planen. Stolar bröts loss från läktaren och slängdes mot polis och ordningsvakter.
Åtta personer dömdes för våldsamt upplopp, eller medhjälp och anstiftan därtill. Polisens telefontömning hittade också andra chattar, där tre av de dömda männen diskuterade hur Niklas skulle kunna hjälpa dem att ta in otillåten pyroteknik.
Poserade med högerextremister
Redan vid AIK:s hemmapremiär 2022, den första matchen där den andra AIK-föreningen hade en formell roll kopplat till säkerhetsorganisationen, uppvaktas Niklas av en 29-årig ledargestalt i ultrasgruppen Sol Invictus.
”Jag pratade även med Niklas igår vid insläppet om att styra ett möte med dem”, skriver den 29-årige mannen som senare ska dömas för medhjälp till våldsamt upplopp.
Några timmar senare kommer ett nytt meddelande. Ett möte har bokats in med Niklas. 29-åringen från Sol Invictus kommer närvara, men även en 33-åring från Ultras Nord.
33-åringen är ett välkänt ansikte i supporterkretsar. 2019 tog han en paus som klackledare efter att ha skrikit rasistiska uttryck i en megafon mot en mörkhyad motståndarspelare när AIK mötte Celtic 2019. På bilder syns han posera med nazistisk litteratur och göra Hitlerhälsning.
”Jag tror också det kommer att ge mer än om vi bara kör ett möte där säkerhetsorganisationen är med. Litar inte på AIK säkerhet över huvud taget, (säkerhetschefen) suger ju av snuten”, skriver han.
Ska på möte idag med Niklas. Är det något speciellt som vi vill ha sagt?
Dagen mötet ska hållas hör han av sig i chattgruppen igen.
”Ska på möte idag med Niklas. Är det något speciellt som vi vill ha sagt?”
”Ta oss inte på kuken”, skriver en 26-årig medlem i Sol Invictus och syftar på hur supportrar ofta gömmer pyrotekniska pjäser i byxgrenen.
”De kanske redan har tänkt på det, men att de sätter sina mest välbekanta medarbetare på Norra-entréerna. Mycket lättare att bygga vidare på en bra relation än att börja från scratch. Minskar troligtvis risken för irritation och stök avsevärt”, skriver en annan 29-årig man, som fungerar som klackledare på Norra stå.
Bild:
Dagens ETC
Kom överens om skenvisitationer
29-åringen som tog initiativ till mötet med Niklas har redan slagit fast att han är lättare att ha att göra med än säkerhetsorganisationen i AIK. Nu föreslår den 29-årige klackledaren att Sol Invictus-medlemmarna ska använda sin ingång hos Niklas för att få in saker på läktaren.
Det ska gå till genom skenvisiteringar. Den som iakttar visiteringen luras att tro att alla åskådare noga kollas igenom, men de görs inte i syfte att faktiskt hitta något otillåtet.
”Allt handlar om att få till smidiga insläpp som ändå ser ut att skötas exemplariskt inför exempelvis SvFF-kontrollanter. Vi kommer att kunna göra vårt (hålla dörrarna rätt fria och så vidare) om vi vet var vi har varandra.” (SvFF är Svenska fotbollsförbundet.)
Efter mötet har 29-åringen positiva besked: Niklas kan hjälpa ultrasgrupperna.
”Jag och Niklas bytte nummer och kommer att ha dialog kontinuerligt. Om vi är missnöjda med något eller tvärtom kommer vi snacka och se till så att de löser sig”, skriver 29-åringen.
Polischefen: "Uppgifterna är jättebesvärande"
Andreas Ånfors, polisinsatschef för lokalpolisområde Solna, är ansvarig polis på AIK:s match. Han säger att uppgifterna i Dagens ETC:s granskning åtminstone delvis är kända för polisen.
– Vissa delar har vi sett i chattloggar från telefontömningar. Med den problematik vi har med insmugglade föremål och pyroteknik av alla olika slag, är det helt uppenbart att supportrarna har någon till hjälp, men de här uppgifterna är jättebesvärande, säger Ånfors.
Om det nu är så att det finns en parallell struktur, där man rundar systemet, då är det anmärkningsvärt.
Bild:
Caisa Rasmussen/TT
Att olaglig pyroteknik smugglas in genom en insider i AIK:s säkerhetsorganisation är beklämmande, tycker Andreas Ånfors. Men det är sannolikt inte olagligt och därför har inte polisen utrett saken närmare.
– Vi vill få till ett tryggt arrangemang och försöker vara både gränssättande och stödjande, ha mycket dialog med AIK:s säkerhetsorganisation. Om det nu är så att det finns en parallell struktur, där man rundar systemet, då är det anmärkningsvärt och beklagligt.
Andreas Ånfors berättar att polisen misstänker att MFF-banderollen, den som utlöste upploppen 2023, togs in i en väska. Mannen som bar väskan på sin ryggen visiterades bara ytligt och väskan kollades inte igenom. Det visade i alla fall kameraövervakning.
– Nu har vi mer vetskap än tidigare. Det är väl klart att det kan bli ett samtal i någon av de samverkansträffar vi har med AIK säkerhet. Att driva det här vidare till en utredning är tveksamt om vi kommer göra, men det kommer inte gå att undvika att nämna det när vi sitter ned med AIK, säger Andreas Ånfors.
Dagens ETC har sökt mannen bakom det fingerade namnet Niklas. Han har tackat nej till intervju.
AIK:s vd Fredrik Söderberg skriver på mejl att han efter att ha stämt av med klubbens säkerhetschef fortsatt har fullt förtroende för Niklas och den andra föreningen, men skulle misstankar uppstå tar AIK dessa på allvar.
"Det är en stor apparat och allt fungerar inte perfekt, men som arrangemanget bedrivs idag så finns det inga tveksamheter från min sida i alla fall."
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.