I september 2023 checkar en ensam 14-åring in på rum 1608 med hjälp av en kod han fått via appen Snapchat. Han har åkt till Stockholm för att genomföra ett uppdrag åt användaren Döda alla och ska vänta på instruktioner på hotellet i den lugna Stockholmsförorten, ett stenkast från en grundskola.
Han får hjälp av sina kontakter att beställa Foodora till rummet, där han bland annat fördriver tiden med att spela in filmer på sig själv. I det avskalade hotellrummet poserar han med en M16. I ett annat klipp syns ytterligare en automatkarbin, en Kalasjnikov, som sticker upp ur en väska.
Efter en natt kommer meddelandet från Döda alla: 14-åringen har fått sitt första uppdrag – ”en uppvärmning”. Han lämnar hotellet och åker till en adress i Handen söder om Stockholm. Ett par ligger och sover när han avlossar 14 skott mot deras ytterdörr. En av kulorna tränger in i sovrummet och passerar precis ovanför sängen. Sedan åker han tillbaka till hotellrummet och sover.
Favoriten i förorten
Hotellifiering, oskäliga hyror och minskad trygghet för närboende. Lägenhetshotellen, som blivit ett allt vanligare inslag i svenska städer, har återkommande kritiserats för att försämra bostadsmarknaden. Bland de största spelarna finns finska Forenom, som snabbt har expanderat sin hotellverksamhet i Norden. Affärsmodellen går ut på att hyra lägenhetshus av fastighetsägare, för att sedan göra om dem till lägenhetshotell.
Dagens ETC:s genomgång visar att ingen annan hotellkedja i Sverige förekommer lika frekvent i polisens utredningar av grova brott.
Allt du behöver för att checka in på hotellen är en kod. På plats behöver du varken legitimera dig eller möta någons blick. I praktiken kan den som bokar lämna ut koden till hur många personer som helst, som då får tillgång till byggnaden och hotellrummet.
Dagens ETC har gått igenom 42 domar från 2023 och 2024 gällande gängrelaterade våldsdåd, där hotell använts i anslutning till dåden. Populärast av alla är ett höghus på Vidängsvägen i Alvik, precis vid tunnelbanan. Forenom Alvik har använts i tolv olika mål. Här håller sig kriminella undan myndigheter, inväntar morduppdrag och låter vapen byta händer.
Hösten 2023 rasar gängkriget i Sverige intensivt och blodigt. Totalt 50 våldsdåd, däribland tolv mord, äger rum och allt fler anhöriga till kriminella har börjat bli måltavlor. På Forenom Alvik passerar sex olika sällskap inom loppet av tre månader denna höst. Med hotellet som bas utför de mordbränder, skjutningar och sprängningar, riktade mot såväl gängmedlemmar som deras anhöriga.
I september 2023 åker två unga mordkommandon från Malmö till Stockholm. Flera av de inblandade är uppväxta på samma gata i Rosengård. Det ena gänget checkar in på Forenom Flemingsberg, det andra på Forenom Alvik.
De närmsta dagarna kommer ett fullbordat mord och två mordförsök äga rum, samtliga beordrade av samma uppdragsgivare från Abdo-falangen i Foxtrotkonflikten. På Forenom Alvik bor en 19-åring och en 17-åring en natt innan de beger sig mot ett radhus i Uppsala, där en släkting till Foxtrotledaren Rawa Majid bor.
Beväpnad med en skarpladdad pistol med ljuddämpare försöker 17-åringen få någon att öppna dörren. Via mobilen uppmanas han att kasta sten mot fönstret. ”Döda varje en … Som tar ut huvet”. Men ingen sticker ut huvudet och 17-åringen grips i närheten av villan.
Hans 19-årige kumpan beger sig tillbaka mot Stockholm. Han lyckas med sin skjutning, mot en ung man i Vasastan, som luras i dödsfällan av en kvinna i sällskapet. Mordet bedöms vara en vedergällning för mordet på Ismael Abdos mamma. Efter dådet åker 19-åringen tillbaka till Forenom Alvik och hänger i lobbyn, där han får besök av en person ur det andra mordkommandot. Övervakningskamerornas mikrofoner fångar hur personen frågar skytten:
– Fick du det gjort?
Han svarar:
– Ja hundra procent.
Det andra mordkommandot beger sig sedan mot Norrköping för ytterligare en skjutning, genom en lägenhetsdörr. Ingen skadas.
14-åringar på rymmen
I fem av de granskade målen gällande Forenom Alvik har minderåriga kunnat bo på hotellet inför eller efter olika våldsdåd. Det rör sig exempelvis om barn på rymmen från LVU-placeringar.
Den fjortonårige pojken i rum 1608, som filmade sig själv med en M16, utför ytterligare ett uppdrag under sina tre nätter på hotellet. Dagen efter ”uppvärmningen” dyker han upp på en annan adress i Handen. Där avlossar han 19 skott mot en lägenhetsdörr. De flesta träffar en badrumsdörr på andra sidan hallen, men flera kulor går rätt igenom badrummets bortre vägg och vidare in i köket.
I kommunikation med polisen ska hotellets personal senare berätta att man noterat att 14-åringen upprepade gånger lämnat och återvänt till hotellet med olika väskor. Hotellet har därför klassat honom som en säkerhetsrisk och noterat att han inte är välkommen tillbaka i framtiden. Men de ringde aldrig polisen.
I juli 2023 flyttar en annan 14-åring, kallad Lillen, fram och tillbaka mellan Forenom Bromma och Forenom Alvik, tillsammans med en 19-åring. Lillen har sedan åtta års ålder bott i olika familjehem, Sis- eller HVB-hem. Denna sommar är han på rymmen från ett HVB-hem. Han och 19-åringen har i uppdrag att bevaka och mörda en man med Hells Angels-kopplingar.
Övervakningskameror på Forenom Bromma fångar hur de natten före mordet tar emot en stege och en kofot från en bil på parkeringen. De beger sig senare mot mannens bostad, där han skjuts ihjäl genom balkongdörren inför sin sambo och hennes barn. Dagen efter mordet checkar 14-åringen och 19-åringen in på Forenom Alvik.
Ingen ID-koll
I majoriteten av de våldsdåd där gärningspersonerna bor på Forenom Alvik har bokningen gjorts av någon annan. Dagens ETC genomför ett test för att se om det, minst tolv grova brott senare, går att bo här utan att identifiera sig.
En fredagskväll i januari bokar en av Dagens ETC:s reportrar två rum på hotellet.
Den som bokar måste legitimera sig genom att fotografera sitt körkort och ta en selfie, men att uppge vem eller vilka som faktiskt ska bo i rummen är frivilligt. Vid tiden för incheckning kommer ett sms till bokarens telefon som innehåller rumsnummer och en kod som kan användas både till entrén och rummen. Koden vidarebefordras till två andra reportrar som utan problem tillbringar natten på hotellet.
Byggt som studentbostäder
Forenom är inrymt i det gamla KFUM-huset i Alvik och var till en början studentbostäder. Sedan 2020 ägs byggnaden av Studentbostäder i Norden, SBS.
Förvaltningschefen Samira Mchaiter säger att förvärvet var en del av bolagets långsiktiga planering, men att hyresgästen själv måste säga upp avtalet innan huset kan bli studentbostäder igen.
– Vi köpte byggnaden för att vi såg potentialen, men då fanns redan hyresavtalet med Forenom. De har ett besittningsskydd och vi har inte möjlighet att ställa om förrän de lämnar.
Hur ser ni på att er byggnad är det hotell som oftast används i grova brott?
– Det är inget vi har fått någon vetskap om tidigare. Vi får ta en dialog med Forenom med den information vi har och se vilka åtgärder som vidtas. Självklart är det väldigt allvarligt, säger Samira Mchaiter.
Forenom: Jobbar med polisen
Erik Johansson, vd på Forenom betonar att hotellkedjan har nolltolerans mot kriminalitet.
– Min upplevelse är att det har minskat sedan vi satt igång med olika insatser. Men vi är inte nere på noll. Vi jobbar tillsammans med polisen med detta för att se hur vi kan få bort det helt från våra boenden.
Han berättar att det på Forenom Alvik under förra året infördes receptionist 22 timmar per dygn och att väktare vid behov går ronder på hotellet. Fler kameror har satts upp.
– Vid minsta känsla för att något inte är som det ska så rapporterar vi till polisen. Hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Erik Johansson betonar också att Forenom infört identifiering med id-kort och selfie vid bokning.
– Varje registrerad gäst är skyldig att kunna uppvisa identitetsbevis. Forenoms värdar och säkerhetspersonal kan begära detta när som helst.
I fem av målen Dagens ETC har gått igenom har minderåriga kunnat checka in på hotellet ensamma eller tillsammans med äldre kriminella. Erik Johansson berättar att hotellets policy är att minderåriga varken får boka eller bo ensamma på hotellet.
Hur efterlevs den policyn om ingen kontrollerar incheckningen?
– Jag kan inte säga att det aldrig har skett, men vi har inte sett att det sker ofta.
Det har till exempel befunnit sig en ensam 14-åring med en Kalasjnikov på ett rum på hotellet. Kan ni göra mer för att undvika liknande händelser?
– Det är ju en fruktansvärd händelse, jag kände inte till det. Både personal och boende ska känna sig trygga. Vi jobbar som sagt med polisen. Säger de att det är något vi måste göra så gör vi såklart det.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.