Gaskungen tjänar miljoner på innedrogen som förlamar ungdomar
• Omsättningen närmar sig 100 miljoner • Demensliknande symptom: ”Svårt att gå" • VIDEO: Här säljs ett ton lustgas – på fyra timmar.
Bild:
Emanuel Hendal
Dagens ETC
Det råder lustgasboom i Sverige. Den nya partydrogen är laglig. Samtidigt ser polisen gängkopplingar och vården larmar om hjärnskador och beroende barn.
En man, som kallar sig Gaskungen, har blivit miljonär på det dominerande märket: Fastgas. När Dagens ETC bevakar Niklas Psarros dolda lager säljer han över ett ton gas, för 300 000 kronor, på fyra timmar.
– When life gives you lemons gör man saft, och jag har gjort en jävla massa saft, säger han.
Det är sommarens sista varma lördagskväll och Södermalm svämmar över med sorl. Uteserveringarna på krogtäta Skånegatan är packade med unga människor på väg ut i natten. I ett gathörn står tre välkammade killar i 25-årsåldern och trampar otåligt i sina chinos. ”Men om jag köper tre ballonger, tar ni då”, säger den ena, och springer in på en restaurang.
Det omisskännliga dova pysljudet – pfffffffff – när bartendern fyller den tunna plasten med lustgas ekar högt genom restaurangen. Ruset som man får av att tömma en ballong ner i sina lungor är avslappnande och värmande, följt av sinnesförändringar som ger förvrängda ljudupplevelser och glädjekänslor. Allt är över på under minuten.
Mannen i chinos får sina tre ballonger, blippar kortet på 120 kronor, och kutar ut till polarna, bara för att bli stoppad av en vakt: ”Inte utanför!” Killgänget löser problemet genom att, med rumporna utomhus, luta sig in över tröskeln och hetsigt inhalera lustgasen för att bli vimmelkantigt höga i 30 sekunder. Sedan vaggar trion vänner vimsigt iväg mot sin beställda Bolt som bromsat in för att skjutsa dem vidare ut bland Stockholms klubbar.
Nattklubbsbesökare kan ses inhalera ballonger en bit från ingången.
Från kökshandel till hemleverans
Det här är ingen konstig scen i Sverige 2024, där lustgas som laglig berusning letat sig ut från underjordiska dansfester till krogar och etablerade klubbar. En söndagsmorgon är skrynkliga ballonger och förbrukade metalltuber en vanlig syn i städernas rännstenar.
I kölvattnet har larmet gått om hjärn- och nervskador, B12-brist och barn som blivit beroende. Samtidigt har försäljningen gjort en liten grupp ljusskygga människor förmögna.
Som med de flesta trender började det hos ungdomarna. De köpte små patroner till gräddsifoner i butik. Men under pandemin 2020 ändrades gasboffandet, enligt polisen. Inte bara geografiskt och demografiskt utan även distributionsmässigt. De stora tuberna på över halvkilot gjorde entré.
På Södermalm, som på många ställen i Sverige, blev tömda och dumpade tuber snabbt en del av gatubilden. Gasen sipprade in i nöjeslivet på bred front och en allt större och äldre målgrupp började inhalera före, under och efter krogbesöken.
– Många hyrde hotellrum för att festa på grund av krogarnas coronarestriktioner, och där tog man gas. När det var som hetast hade Södermalm ett 60-tal ambulerande försäljare, säger Jan Nilsson, Stockholmspolis som har jobbat mycket med lustgasfrågan på just Södermalm.
Det finns samröre mellan enskilda försäljare och kriminella nätverk.
Han förklarar att myndigheten ser kopplingar mellan gasen och nätverkskriminalitet. Men hur mycket lustgashandeln sitter ihop med gängen är svårt att säga i siffror. När någon haffas för narkotika så lämnas lustgas oftast utanför all dokumentation eftersom det är lagligt.
– Narkotika har anträffats på lustgasförsäljare och några av dem är dömda för narkotikabrott tidigare. Det finns samröre mellan enskilda försäljare och kriminella nätverk, säger Jan Nilsson.
En lördagskväll utanför Stockholms största nattklubb kryllar det av lustgasförsäljare – som erbjuder även andra, illegala, droger.
Bild: Emanuel Hendal
Med rullväskor mot nattklubben
En lördagskväll utanför Stockholms största nattklubb Trädgården köper Dagens ETC en gasfylld ballong för 50 kronor. Vi blir direkt erbjudna narkotika. Klockan är 00.36 och mannen i 30-årsåldern säger att vi också kan köpa ladd, kokain, av honom.
Gastelefonens Swish går till en nära anhörig till honom. Kvinnan är i 60-årsåldern och kom till Sverige 2022. Nu är hon skriven på en annan ort än Stockholm och lever på den etableringsersättning som nyanlända flyktingar får.
Folk blir okontaktbara istället för att bidra till en bra stämning, dansa och ha kul.
En annan säljare berättar på knackig svenska att han får 200 kronor i lön, oklart av vem, per såld tub och att det går åt tre tuber en natt utanför Trädgården. På varje tub är vinsten 2 700 kronor – efter att man dragit av kostnader samt gassvinn vid ballongfyllning – enligt Dagens ETC:s beräkningar på 50 kronor per ballong.
Klubben Trädgården har dock som strikt policy att inte släppa in människor som vakterna ser inhalera i kön, och har själva valt bort att sälja ballonger. Trots att det är lagliga, snabba pengar.
– Det blir inte en bra vibb. Folk blir okontaktbara istället för att bidra till en bra stämning, dansa och ha kul. Om vi lagt 70 000 kronor på att ta hit en av världens bästa dj:s vill vi inte att våra besökare ska sitta frånkopplade kring ett bord, säger Johanna Schneider, marknadschef på Trädgården, som lockar 4 000 pers en sommarkväll.
Lustgasförsäljarna utanför klubbens gränser jobbar hårt. Några av dem lastar ur rullväskor fyllda med lustgas ur bagageluckorna. En grupp på tre män ragglar åt sidan från kön och suger i sig gas direkt från sin halvkilostub som sprutar gas okontrollerat rakt ut. Två killar kommer springandes med var sin rosa ballong, extatiskt fnittrandes. Tomma röda och blå ballonger ligger kastade på marken. Människor hinner bara öppna taxidörren innan någon är framme och erbjuder ballonger.
En av säljarna vevar ner sin bilruta och ropar ”ballong?” åt Dagens ETC:s reporter, samtidigt som han glider in med en leasad, ny kolsvart Audi på p-platsen.
När Dagens ETC köper ytterligare en ballong återvänder vi efter en stund till duon som sålt den, och presenterar oss som journalister som är nyfikna på deras affärsverksamhet. Stämningen byts direkt från trevligt säljsnackig till fientlig.
– Filmar du det här, säger den ena, vänder på klacken och går därifrån samtidigt som han börjar prata i sin mobiltelefon.
Hans kompanjon står kvar, och lutar sig lojt mot en svart sportbil:
– Vi säljer inte.
Men vi köpte precis av er.
– Vi säljer inte, upprepar mannen, samtidigt som han håller en tub med Fastgas i famnen som om det vore en bebis. På munstycket hänger en slapp, kulört ballong, redo att fyllas med lustgas.
Varumärket på samtliga Trädgården-säljares metalltuber är just Fastgas. Och de uppges komma från en och samma man: Nick ”Gaskungen” Psarros. Handeln med lustgas, officiellt saluförd för att kunna spritsa grädde på tårtor, har gjort honom rik de senaste åren.
Nick ”Gaskungen” Psarros.
Bild: Privat
Gasen räddade bolaget
Den 48-årige rejvprofilen har under många år gjort sig ett välkänt namn som festfixare på den högre nivån. Hans arrangemang lockar tusentals danssugna. I elva år drev Psarros en klubb- och konsertlokal i industriområdet Västberga, där han genom att endast sälja folköl fick tillstånd att ha öppet till klockan 07.
Så kom pandemin och alla externa bokningar försvann. I mars 2020 var konkursen nära för Niklas Psarros. Klubben i Västberga hängde löst.
Men konkursen kom aldrig, trots pandemin. Och under 2021 lyckades Psarros bolag Stage One Management AB till och med öka intäkterna. Omsättningen rusade från 1,2 miljoner till 14,1 miljoner kronor mitt under rådande restriktioner.
I årsredovisningen för 2020 står succéreceptet svart på vitt: Niklas Psarros började då sälja lustgas för berusning till privatpersoner. I hans sociala medier kan man se hur han på sina rejvfester brukar ha gasbarer. Psarros slöt även ett exklusivt avtal med nederländska Fastgas – märket som kommit att bli själva symbolen för den svenska lustgasepidemin.
Under sommaren 2021 berättade Psarros öppet i en podd om hur gasen genererat galet mycket pengar för honom:
– Vill någon sälja Fastgas i Sverige så går det genom oss. Vi har lyckats bli den största svenska leverantören av lustgas till privatpersoner. When life gives you lemons gör man saft, och jag har gjort en jävla massa saft under covidperioden.
Förra året omsatte Stage One Management AB 98 miljoner kronor, med en ren vinst på fyra miljoner, samma som året innan. Den ensamme ägaren Niklas Psarros plockade 2023 ut 1,3 miljoner i utdelning.
Stockholmskungen och Göteborgsbävern
Niklas Psarros partyimperium utgår från sajterna Gaskungen och Gasbävern där man skryter med att sälja ”den billigaste lustgasen i Sverige”. Vid första anblick tycks det vara två olika företag, men båda drivs av hans aktiebolag. Gaskungen levererar med DHL över hela landet om man inte kan hämta själv i Stockholm. Gasbävern lovar detsamma fast i Göteborg, men här går det också att, likt ett gas-Foodora, få hemleverans på max en timme mellan klockan 15 och 22. På helger ända till klockan 03.
På Psarros sajter kan man välja mellan vanlig smaklös Fastgas, eller sådan som smakar jordgubb eller kokos. Priserna går från 269 kronor för en tub på 670 gram, upp till 73 800 kronor för en hel pall med 450 tuber. Om man ska ”ha ett större event där mycket grädde behövs produceras”, eller om man har en restaurang eller bar, rekommenderar Gaskungen dock att man köper en tank med närmare 40 kilo lustgas för strax under 9 000 kronor. En sådan cistern räcker till i runda slängar 3 400 ballonger enligt Dagens ETC:s beräkningar. Säljer du dem för 50 kronor styck är det 160 000 kronor rakt i fickan.
På Gasbävern säljer man partypack med XXL-ballonger för att inhalera gasen, och på båda sajterna skryter man med att man är generalagent för Fastgas i Sverige.
I varumärkets hemland Nederländerna förbjöd man den här sortens nöjesförsäljning av lustgas i januari 2024, men de Kina-tillverkade tuberna från Fastgas dominerar fortfarande den svenska marknaden. Och enligt Niklas Psarros egna uppgifter är han alltså mellanhand för alla tuber som säljs här.
Över ett ton på en eftermiddag
Två unga killar kliver ur en bil vid Gaskungens lastkaj i en förort i södra Stockholm. De packar in två sexpack Fastgas och drar i sig varsin ballong precis innan de kör därifrån.
Bild: Emanuel Hendal
Under flera dagar iakttar Dagens ETC försäljningen vid Gaskungens hämtlager i Västberga, strax söder om Stockholms tullar. Där förvarar man tusentals brandfarliga och explosiva tuber med lustgas i lokaler som man delar med bland annat Coop, Systembolaget och Rusta. På lastkajen där man langar berusningsgas för miljoner hämtar också Coops kunder sina förbeställda matkassar.
Två killar i 20-årsåldern sladdar in på vändplatsen framför lastkajen. Bilen är registrerad i en stad sex timmar norrut och föraren hoppar ut hållandes en rosa ballong fylld med gas. Två sexpack Fastgas, till ett värde av 2 600 kronor, lastas i skuffen och grabbarna suger i sig var sin ballong innan bilen rivstartar ut i den täta trafiken.
En vanlig fredagseftermiddag är det full kommers hos Gaskungen. Flera av ansiktena är bekanta från ruljansen utanför Trädgården. En polsk långtradare med brandfarligt gods-märkning anländer och lastar av flera pallar Fastgas, samtidigt som Coops stora parkering är fylld med barnfamiljer som handlar inför helgen.
När en pall med 450 stycken tuber dras ut på lastkajen av Gaskungens kedjerökande personal, hjälps ivriga köpare åt att dela upp sina förbeställda varor. Lådvis med lustgastuber lastas in i bilar som blir baktunga. Några köper ett tjugotal sexpack var, andra nöjer sig med några få tuber. En ung tjej stoppar ner tre tuber i sin Normal-påse och glider iväg på en elsparkcykel. Två stora cisterner, totalt nästan 80 kilo för 18 000 kronor, åker ner på lasthissen och in i bakluckan på en skinande vit BMW av senare årsmodell.
Gaskungen skeppar iväg över ett ton lustgas – till ett värde av minst 300 000 kronor – under de fyra timmar som Dagens ETC bevakar en eftermiddag.
En inplastad pall går direkt från den polska lastbilen in i en stor vit skåpbil. Den tillhör ett eventbolag vars vd ofta marknadsför Niklas Psarros rejvfester. En styrelsemedlem i eventföretaget står också som Swishnummer på Gaskungens sajt. Senare på eftermiddagen dyker eventbolagets vd upp i sin spoilerförsedda svarta Mercedes, för att lutandes mot en pall explosiva Fastgas-tuber ta sig en cigg ihop med Gaskungens personal.
VIDEO: Ett ton lustgas på fyra timmar
14-åringar fastnar i missbruk
Juan Figueroa är överläkare på Maria ungdom, en akutmottagning för ungdomar med beroendeproblematik i Stockholm. Här har han arbetat i 30 år och precis som polisen vittnar han om att lustgasen blev ett problem under pandemin. Juan Figueroa möter unga som inte bara tagit några enstaka ballonger, utan som suger i sig en eller två tuber – om dagen.
Jag undrar hur fasiken det går till att få i sig så mycket på en dag?
– Jag undrar hur fasiken det går till att få i sig så mycket på en dag? Vi har sett ungdomar från 14 år och uppåt med den typen av missbruk.
Ett hårt bruk riskerar att leda till svåra neurologiska symptom, eftersom lustgasen förstör vitaminen B12, som är en nödvändig byggsten för att uppehålla nervsystemet. B12-brist kan leda till nervskador och ge demensliknande symptom. Juan Figueroa berättar att han mött flera tonåringar med åldringars nedsatta koordinationsförmåga:
– De har svårt att gå och att resa sig upp. De har hamnat på akutmottagningar med diffusa symptom som relaterar till lustgas. Om de kan bli återställda? Ja, om de slutar. Men det finns fall där man, trots att man kommer in med så allvarliga symptom, fortsätter med lustgas när man kommer hem.
Förutom att gasen är hälsovådlig är den också en stark växthusgas. Enligt Giftinformationscentralen motsvarar utsläppet ett kilo lustgas utsläppen från 300 kilo koldioxid – lika mycket som en bensinbil släpper ut under en resa tvärs genom hela Europa.
“Vill inte att vi ska prata”
Hur Niklas Psarros ser på sitt eget ansvar för lustgasboomen i Sverige får vi aldrig något svar på. På telefon med Dagens ETC tackar han nej till att prata om sitt imperium.
– Vi har de reglerna inom företaget och de vi jobbar med vill inte att vi ska prata om det.
Det är ditt företag och du säljer mest lustgas i Sverige. Har du inget ansvar att svara på frågor?
– Jag ska kolla med de andra och återkomma, säger Niklas Psarros.
Han återkommer aldrig.
När Dagens ETC ringer upp Psarros på nytt, dagen efter, går samtalet till svararen. Där säger han:
”Om ni ringer för Gaskungen så är Gaskungen sålt och det är ny ägare. Tackar för er tid.”
I skrivande stund är Niklas Psarros fortfarande registrerad som ägare till bolaget.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.