Fatah-toppen: Så ska livet återvända till Gaza efter kriget
Det spelar ingen roll om Hamas hade rätt eller fel. 45 000 palestinier har dött. Det är vårt ansvar hur detta slutar, säger Fatahs vice generalsekreterare Sabri Saidam i en exklusiv intervju med Dagens ETC.
Bild:
Zanna Nordqvist (montage)
Dagens ETC
I flera veckor har det palestinska partiet Fatah suttit i samtal med Hamas om hur Gaza ska styras efter kriget. Fatahs vice generalsekreterare Sabri Saidam berättar exklusivt för Dagens ETC om varför de nu väljer att samarbeta med sin före detta fiende, om korruptionsanklagelserna mot Palestinska myndigheten, om att han själv förlorat hundratals i sin släkt, och om vad han tror är viktigast för att få ett slut på kriget.
December, regn. Backstage hotell på Djurgården. Vägg i vägg ligger Abba-museet, men där har Sabri Saidam inte varit än.
Han är vice generalsekreterare för det palestinska partiet Fatahs centralkommitté. I veckan är han i Stockholm, bland annat för att hålla ett seminarium om situationen i Palestina.
– Det är otroligt deprimerande. Intensiteten av bombningarna av Gaza och expansionen av bosättningarna. Det massiva dödandet av palestinier som pågår.
Han beskriver en brist på hopp, i takt med att läget blir allt grymmare.
– I Mellanöstern i november håller folk böner för att regn ska falla. Men i Palestina håller vi bön för att regn inte ska falla. För folket i Gaza har inga tält, de har ingenstans att skydda sig.
Splittringen med Hamas
I flera veckor har Sabri Saidams parti, det sekulära Fatah, suttit i samtal med Hamas i Kairo. Med Egypten som medlare har samtalen handlat om ”dagen efter”, återuppbyggandet av Gaza efter kriget.
– Vad vi fokuserar på är återupptagandet av livet. Vi delar upp vårt arbete i två delar: en akut och en långsiktig plan.
Fatah och Hamas har legat i konflikt med varandra sedan 2007 då Hamas tog makten över Gaza och har sedan dess gjort flera misslyckade försök att närma sig varandra igen.
Men i somras skrev båda parterna på en överenskommelse om ”nationell enighet”.
Enligt AP börjar de nu närma sig en överenskommelse. Nyhetsbyrån skriver att Fatah och Hamas tillsammans vill utse en kommitté, tänkt att bestå av uppemot 15 politiskt oberoende tjänstemän, där de flesta kommer från Gaza. Kommittén ska ha ansvar för utbildning, hälsa, ekonomi, humanitär hjälp och återuppbyggnad med hjälp av internationella aktörer. Den ska även administrera gränsövergången vid Rafah, den enda vägen in och ut ur territoriet som inte går via Israel.
Men eftersom samtalen inte är helt avslutade vill inte Sabri Saidam bekräfta dessa uppgifter.
”Vi skulle vilja se Hamas komma med en tydlig position om PLO, om tvåstatslösningen och om skyldigheterna som vi har åtagit oss”, säger Sabri Saidam.
Zanna Nordqvist
”Det är ingen smekmånad”
Fatahs prioriteringar är att undvika ett krig till, samtidigt som man vill behålla så mycket geografisk kontroll som möjligt och upprätthålla tvåstatslösningen i enlighet med internationell rätt. De vill se Palestinska befrielseorganisationen (PLO) som en paraplyorganisation för alla palestinska fraktioner.
– Vi skulle vilja se Hamas komma med en tydlig position om PLO, om tvåstatslösningen och om skyldigheterna som vi har åtagit oss.
Att ta folk från ett krig till ett inbördeskrig är en säker väg mot katastrof.
Sabri Saidam hoppas att Hamas kommer att förändras nu när de står inför ett nytt ledarskap. Men som det ser ut idag är de två mycket olika partier.
– Vi delar inte deras synsätt, vi är inte på samma frekvens.
Samtidigt kan Fatah inte förneka att Hamas har ett stort stöd hos det palestinska folket, medan stödet för Fatah är svagt.
– Oavsett om vi gillar eller ogillar Hamas så är det verkligheten.
Genom samarbetet vill Fatah försöka säkra stabilitet, efter kriget. För om Fatah skulle försöka återuppbygga Gaza ensamma, utan en överenskommelse med Hamas, skulle de riskera ett inbördeskrig, enligt Sabri Saidam.
– Och att ta folk från ett krig till ett inbördeskrig är en säker väg mot katastrof.
Sabri Saidam säger dock att Fatah inte är i ett läge av att kompromissa för mycket.
– De har haft saker på sitt sätt. Och titta på resultaten.
– Hamas är Hamas och Fatah är Fatah. Vi håller inte med varandra, och vi har den stora konflikten som ledde till utbrytningen av Gaza. Så du kan föreställa dig situationen vi är i. Det är ingen smekmånad.
Göra oss till någon sorts gangsters eller vildar som vill döda israeler.
Förnekar inte korruption
Att Hamas lyckas samla ett större stöd hos den palestinska befolkningen än Fatah beror enligt Sabri Saidam till stor del på att Hamas har dragit mycket stor uppmärksamhet till den palestinska saken.
Men det kommer också regelbundet anklagelser om korruption inom det palestinska regeringsorganet Palestinska myndigheten (PA), som leds av Fatah.
Sabri Saidam kallar korruptionsanklagelserna för en trasig skiva.
– Jag förnekar det inte, men varje gång det blir en kris så är det här en fråga som folk nämner i media. Och vi upplever att det här är något som upprepas för att underminera PA, för att underminera det palestinska sättet att leva, för att göra oss till någon sorts gangsters eller vildar som vill döda israeler. För att folk ska ha lättare att acceptera avhumaniseringen.
Samtidigt säger han att de behöver se över och få ordning på det interna.
– Vi har våra utmaningar. Och just nu när du ställde den här frågan släppte regeringen vad de kallar för en anitkorruptionskod.
Så du förnekar inte att ni har problem med korruption?
– Det finns inget land i världen som inte har korruption. Till och med Sverige har korruption.
Men det finns nivåer.
– Absolut. Och det här är inte något jag vill förneka. Men det är något som blir förstorat för att avhumanisera palestinier. För att ta ifrån palestinierna deras kompetens, för att visa dem som svaga och oförmögna att regera för sig själva. Det är idén.
Kravet på Sverige
Men innan det blir aktuellt att bygga upp Gaza behöver kriget få ett slut. Hur och när det blir är svårt att svara på, säger Sabri Saidam. Men några saker tror han kommer att vara avgörande framöver.
Till att börja med säger han sig se viss förändring i Israel: en vilja, inifrån, att avsluta kriget.
– Jag har sett att armén är utmattad, att det israeliska samhället känner av pressen, att den israeliska ekonomin påverkas. Och att Israel nu skulle behöva rekrytera de religiösa sektorerna av samhället, vilket har skapat debatt, för de ultraortodoxa judarna rekryteras vanligtvis inte till armén.
Han tar också upp att den före detta israeliska stabschefen Moshe Ya’alon nyligen, i israelisk tv, kallade Israels agerande i norra Gaza för en etnisk rensning.
Hur den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) agerar kommer också att spela roll, enligt Sabri Saridam. Särskilt hur den ställer sig till att Israel i förra veckan överklagade ICC:s arresteringsorder för premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallant.
De måste säga att det räcker nu.
Sedan har vi omvärlden. Därifrån önskar Sabri Saidam mer påtryckningar på Israel. Han tycker att det är dags att vakna.
– Det internationella samfundet har moraliska åtaganden att leva upp till, resolutioner som har blivit satta på hyllan sedan många år tillbaka. De måste säga att det räcker nu, kavla upp ärmarna, komma igång och göra saker.
Tror du att den makten fortfarande finns hos till exempel FN?
– Jag är orolig för hela tankeskolan i FN och deras möjlighet att agera. Vi känner nog alla att det är en ganska impotent organisation. Men vi hoppas verkligen på mer påtryckningar från de som delar åsikten att vi borde avsluta det här.
Är det något du förväntar dig från Sverige?
– Nu är det tio år och en månad sedan Sverige erkände Palestina. Vi vet att ni har haft ett regeringsskifte, men vi skulle inte vilja se ett skifte i hur ni ställer er i den här frågan. Vi skulle inte vilja se ett tillbakadragande av erkännandet. Om ni gör det nu så har ni valt fel tid.
Sabri Saidam skulle även vilja se ett Skandinavien som sätter mer press på Israel, och på omvärlden.
– För att stötta ett slut på hela den arab-israeliska konflikten.
Hopp om Trump
Ytterligare en viktig faktor i kriget är USA. 2020 skrev Sabri Saidam i Middle east eye att Donald Trumps plan för Mellanöstern var att ”upplösa drömmen om ett fritt Palestina”. Han skrev också att Trumps team hade ”mobiliserat miljontals dollar för att säkerställa att Israel förblir en apartheidstat”.
Nu är Donald Trump tillbaka. Ändå är Sabri Saidam inte helt nedslagen.
– Hans Mellanösternrådgivare, Massad Boulos, har gett intervjuer till nästan alla libanesiska medier där han betonar vikten av att få ett slut på konflikten, tvåstatslösningen, Jerusalem som huvudstad för palestinier. Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse.
Så just nu är Sabri Saidam i ett ”vänta-och-se-läge” när det kommer till Trump.
– Jag som palestinier hoppas på en andra generation Trump, en Trump 2.0 där han förstår att förnuftets logik borde gälla.
Förväntar du dig det, eller är det mer vad du hoppas på?
– Jag ser att du ler när du ställer den frågan. Ni är ganska skeptiska till att Trump skulle leverera. Jag är också ganska skeptisk, men låt oss vänta och se. Jag vill inte dra några förhastade slutsatser.
Hans egen familj dödas
Men det är svårt, det att vänta och se, när kriget pågår, hela tiden. Sabri Saidam har själv släkt som befinner sig i Gaza just nu. Han berättar att han förlorar familjemedlemmar dagligen.
– Det är ett stort trauma. Och när tiden går blir det mer och mer trauma.
En av mina kusiner var bäst i klassen på nationella proven i gymnasiet, hon skulle gå på universitetet. Men så blev hon dödad.
På Whatsapp får han veta vilka som har blivit dödade.
– Det är svårt att förstå. En av mina kusiner var bäst i klassen på nationella proven i gymnasiet, hon skulle gå på universitetet. Men så blev hon dödad, tillsammans med sin familj.
På Backstage hotell blir klockan tre. Det är den första måndagen i december, så Hesa Fredrik går igång. Vi förklarar: Det är varningssystemet, de testar så att det funkar. Det här är signalen för kris och krig.
Sabri Saidam blir förvånad.
– Varför skulle Stockholm behöva det?
Ifall att. De testar så att det alltid funkar.
– Men ni har inte genomlevt något krig?
Nej.
Signalerna går. Sabri Saidam fortsätter:
– Smärtan är väldigt svår. Den som vill berätta för mig om smärta… Jag har förlorat 120 personer från min släkt. Ingen kan tala om smärta som inte känner den. Det är väldigt stor skillnad mellan er, som ser det på tv och sympatiserar, och mig, som känner till platsen, som har släkt där och dessutom har moraliska åtaganden att hitta en lösning som politiker.
Vilken tvåstatslösning?
Men läget i Gaza var illa även innan den 7 oktober.
– Gaza blev ett omöjligt ställe där folk inte hade något hopp. De hade inga pengar eller möjligheter att resa. De hade förlorat nästan allt.
Känslan av att det inte fanns någon rörelse i den arab-israeliska konflikten skapade ett stort vakuum och en instabilitet.
– Jag har sagt att hade den arab-israeliska konflikten varit löst så hade vi inte varit här, då hade vi inte sett attackerna den 7 oktober. Jag vill också betona att det internationella samfundet har svikit palestinierna genom tiderna.
”Hade Hamas rätt, hade Hamas fel? Det spelar ingen roll, debatten är över” säger Sabri Saidam.
Zanna Nordqvist
Sabri Saidam är noga med att han inte vill kalla detta för ett religiöst krig. För det fanns en tid, säger han, då människor från tre religioner levde och samexisterade i den här regionen.
– Att komma nu och säga att det aldrig fanns, det är struntprat. Det är bara sedan politiken och kolonisationen, som resultat av andra världskriget, som allt detta blev giftigt.
Han tycker att det är en show att kalla det för ett religiöst krig. Ett sätt att addera bränsle till elden.
– Vi kommer inte acceptera att det här kriget blir ett religiöst krig. Det är ett krig mellan en ockupationsmakt och det palestinska folket som försöker bli självständiga. Punkt.
Men ju längre tid som går, desto större blir traumat. Sabri Saidam ser hur det leder till mer och mer hat. När viljan att hämnas blir större, blir hans och hans kollegors jobb allt svårare.
– För om du åker till ett palestinskt samhälle i dag och pratar om fred så säger de: Vilken fred? Vad pratar du om? Tvåstatslösning? Vad menar du?
När Sabri Saidam kommer till möten ber man honom att inte nämna freden och tvåstatslösningen.
– ”Snälla, prata inte om att samexistera. Vi vill inte höra det.”
På grund av smärtan?
– Ja.
För att kunna komma närmare en lösning behöver man försöka låta logiken styra, inte känslorna, säger han.
– Låt oss vara realistiska, förnuftiga, visa. Det är så här det börjar. Vi sätter oss ner och säger: Det som har hänt har hänt. Vi är inte ute efter att ge någon skulden. Låt oss vända blad. Hade Hamas rätt, hade Hamas fel? Varför gjorde de så här? Gillar vi det eller inte? Det spelar ingen roll, debatten är över. 45 000 palestinier har dödats, och det är bara en modest siffra, jag har en känsla av att man kommer att bli chockad när man hör den slutgiltiga siffran. Så hur kommer slutet att bli? Det är vårt ansvar.
Hur ska man få det palestinska folket att avsluta debatten bara så?
– Det kommer att krävas väldigt mycket övertygande. Vi behöver stoppa kriget. Vi måste skriva under ett avtal med andra palestinska fraktioner, PLO måste vara direkt involverade och vi måste få folk att se att det finns politisk rörelse. Och det internationella samfundet behöver hjälpa till med att få mekanismerna på plats. Det kommer skapa lite hopp, på vilket vi kan bygga vidare.
Drömmen om ett fritt Palestina
Sabri Saidam återkommer till hoppet fler gånger under intervjun.
– Jag vet att folk kanske inte är så hoppfulla som jag är.
Känner du dig hoppfull?
– Alltid. Om man inte sysslar med hopp så har man inte på den politiska scenen att göra.
Men han sysslar med drömmar också, säger han.
– Jag drömmer om ett fritt Palestina. Jag drömmer om två stater. Jag drömmer om en annan verklighet, där vi fokuserar på det som är roligt, på utbildning, på utveckling.
Men över 45 000 palestinier har dödats i israeliska attacker. Sjukhus har bombats, nödhjälp har stoppats och det har kommit uppgifter om tortyr och om barn som har begravts levande.
Hur läker man från det här?
Sabri Saidam är tyst en stund.
– Jag tror att man kommer att behöva hjälp från alla psykologer och alla psykiatriker i världen för att läka palestiniernas sår.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.