Experterna om Agenda Europe: ”Finns en rysk statlig agenda”
”Någonstans bygger demokrati på att vi har en gemensam uppfattning om grundläggande fakta i samhället. Med desinformation lämnas vi famlande i en värld där ingen längre vet vad som är sant eller falskt”, säger Ingrid Carlberg.
Bild:
Johan Svensson, AP/TT, Privat, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
I decennier har Ryssland sysslat med påverkanskampanjer för att sprida propaganda och splittra liberala demokratier. Metoden kommer från KGB och det ultrakonservativa nätverket Agenda Europe ingår i mönstret.
– Det här har vi kunnat se förut, på olika nivåer och med olika motiv, säger forskaren Martin Kragh.
– Det är inte så enkelt att de är marionetter, säger författaren Ingrid Carlberg.
Ryssland använder sig sedan länge av mjuka maktmedel – utöver de hårda, militära sådana – för att påverka krafter i andra länder till att bli mer positivt inställda till makthavarna i Moskva. Såväl under den sovjetiska eran som under decennierna efteråt har Kremls aktörer odlat kontakter med alla möjliga läger, som små bitar i ett större politiskt pussel.
I fredags avslöjade Dagens ETC att det ultrakonservativa, kristna nätverket Agenda Europe är kopplat till och har blivit finansierade av Vladimir Putins ryska oligarker.
I nätverket ingår flera svenska medlemmar med band till Kristdemokraterna, abortfientliga grupper och den katolska kyrkan i Sverige.
Tillsammans – och med stöd av Ryssland – har de mobiliserat för att riva upp aborträtten, htbq-rättigheter och annan lagstiftning.
I enlighet med Putins linje
Dagens ETC har talat med Rysslandsexperter som ser att Agenda Europe passar in i det större mönstret.
– Det här har vi kunnat se förut, på olika nivåer och med olika motiv. Man kan se att det finns en rysk statlig agenda, säger Martin Kragh som är Östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet.
Han har själv skrivit om hur Ryssland sedan ett antal år driver metapolitiska frågor om traditionella värderingar och respekt för ”kulturell och civilisatorisk särart”, som man kallar det. Ryssland har hittat likasinnade i ideologiska system man inte har någonting gemensamt med i övrigt, i syfte att få legitimitet för inskränkningar i demokratin och i de mänskliga rättigheterna. Men man har förklarat det som att man egentligen vill inskränka hoten mot traditionell kultur.
Enligt Ryssland har man en annorlunda civilisation än i väst och därmed en annorlunda syn på mänskliga rättigheter. Västvärlden försöker pracka på andra länder så kallade universella dogmer som egentligen bara är västerländska värderingar, och det är detta Moskva med flera gör motstånd mot.
– Det här har pågått allt sedan Putin 2012 började driva den här linjen om traditionella värderingar. Sedan dess har man kunnat se hur Ryssland har arrangerat konferenser och att det kommit folk från delar av den muslimska världen, från Kina, men också från Polen och Ungern som menat att EU försökt lägga sig i deras rättssystem, säger Martin Kragh.
”Skett politiska förändringar”
Budskapen har alltså gått hem i vissa politiska miljöer även i västvärlden. FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, publicerade 2018 en rapport om hur statligt kontrollerade ryska tankesmedjor arbetar för att föra ut en positiv bild av Ryssland. Sådana tankesmedjor drivs också av de ryska oligarker Dagens ETC har granskat, vars pengar och pekpinnar gått att koppla till nätverket Agenda Europe.
Martin Kragh berättar att det här har blivit ett allt viktigare instrument för Ryssland, trots att landet inte själv rullat tillbaka samtliga rättigheter för sina medborgare. Exempelvis är aborträtten relativt solid och har ett stort stöd i Ryssland.
Men ett mönster är att det ofta är politiskt perifera eller avvikande grupper Ryssland försöker påverka eller stötta. Det kan göra att enskilda kampanjer och kopplingar kan verka bisarra.
– Fast vi har sett i flera länder att det har skett politiska förändringar och att de här grupperna inte alltid kan negligeras, och de kan få näring av det här utbytet. När man lägger ihop summan av alla de här olika påverkanskampanjerna så kan du fortfarande få vissa resultat.
Själva kan de grupper som närmar sig Ryssland få ut flera saker. Vissa gånger handlar det om pengar. Men Martin Kragh tror att det oftare handlar om att få tillgång till en plattform, och få känslan av att tillhöra ett exklusivt nätverk som innefattar en stormakt.
”Sår hat mellan grupper”
Författaren och journalisten Ingrid Carlberg har skrivit om dolda påverkanskampanjer i många år. I sin senaste bok ”Marionetterna” beskriver hon hur Putins totalitära propagandastrategi går ut på att utnyttja demokratins fri- och rättigheter till att söndra demokratier inifrån.
Det är ju en medveten strategi för att göra den politiska debatten mer oförsonlig.
– Metoden lärdes ut på KGB-skolorna under 1970- och 80-talet. Det handlar om att spåra missnöjen i det land där man verkar och utnyttja minsta lilla missnöje och motsättningar. De sår hat mellan grupper genom att förgrova språket och på så sätt polarisera samhällsdebatten. Vi ser än idag hur gränserna för vad som är acceptabelt att säga hela tiden flyttas. Det är ju en medveten strategi för att göra den politiska debatten mer oförsonlig.
Strategins mål är att försvåra kompromisser och förstöra samförståndsanda och respektfull dialog. Här spelar också lögner och desinformation en viktig roll.
– Någonstans bygger demokrati på att vi har en gemensam uppfattning om grundläggande fakta i samhället. Med desinformation lämnas vi famlande i en värld där ingen längre vet vad som är sant eller falskt. Och det trasar sönder demokratin.
”De dras till Ryssland”
Enligt Ingrid Carlberg var det efter den orangea revolutionen i Ukraina 2004 som Putin bytte spår från att ha haft en ganska positiv hållning till västvärlden, till en anti-västlig och pro-rysk ideologisk linje i sin propaganda.
– Efter det ser vi hur Ryssland börjar närma sig högerradikala rörelser i Europa och i världen. Men det är inte så enkelt att de är marionetter. De dras också till Ryssland för att de ser möjligheterna att gemensamt skapa en stark ideologisk motkraft till det liberala väst. Att skapa en ny världsordning helt enkelt. Någonstans går Putin tillbaka till en ideologisk cocktail som jag förknippar med det gamla tsar-Ryssland.
I samband med granskningen av Agenda Europe har Dagens ETC intervjuat en oroad medlem om de ryska kopplingarna. Den personen har bestämt sig för att tala ut efter att ha blivit påverkad av den ryska invasionen av Ukraina 2022. Martin Kragh tror att anfallskriget och Ukrainas motstånd tjänat som ögonöppnare för fler som haft samröre med Ryssland.
– Hade det här istället gått som med annekteringen av Krim 2014, då hade det kanske gått mer förbi. Krim var den stora brytpunkten men det var nästan som att hela västvärlden somnade om efteråt. Det var tyvärr alldeles för få som var villiga att öppna ögonen redan då.