Dokumenten som bevisar Timbros band till oljejätten
Bevisen: • Checkar från Exxon • Återkommande överföringar • Timbro en av två mottagare.
Bild:
Dagens ETC, Press (montageI)
Dagens ETC
Hundratusentals kronor har slussats från fossilbolaget Exxon Mobil till tankesmedjan Timbro. Det ljusskygga Atlas Network förmedlade oljepengarna som var öronmärkta för att påverka den svenska klimatpolitiken.
Nu offentliggör Dagens ETC och Supermiljöbloggen dokumenten som bevisar transaktionerna.
På försommaren 2024 håller moderatveteranen Gunnar Hökmark ett tal på Norrmalmstorg i Stockholm om Ukraina. Han har lämnat partipolitiken men inte debatten och leder fortfarande Frivärld, en tankesmedja som likt Timbro finansieras av Stiftelsen fritt näringsliv. När vi konfronterar Gunnar Hökmark med hans kopplingar till den amerikanska oljelobbyn viftar han avfärdande med handen och vägrar svara.
– Jag har sett vad ni har skrivit och hittat på, säger han, men utan att peka på vad som varit fel i rapporteringen.
Samma inställning har Timbros nuvarande vd PM Nilsson, som kallar granskningen för ”konspirationsteorier” och hävdar att han inte sett några bevis för dess sanningshalt.
Nu kan Dagens ETC och Supermiljöbloggen publicera det PM Nilsson efterlyser – dokument som i detalj beskriver hur oljepengar från amerikanska Exxon slussats till svenska Timbro.
Atlas står för notan
De ekonomiska banden löper flera decennier tillbaka i tiden. Timbro anslöt sig till Atlas network redan på 1980-talet och är fortfarande medlem. Så sent som 2022 stod det oljefinansierade nätverket för notan när Timbros chefsekonom bjöds ner till ett möte i Warszawa.
Det är dock långt ifrån den enda koppling som finns mellan Timbro och Atlas network, vilket Dagens ETC och Supermiljöbloggen kan visa efter att ha granskat hundratals fax, brev och mejl.
Kopior på checkar från oljejätten Exxon Mobil till Atlas visar återkommande överföringar på mellan 50 000 och 75 000 dollar. Tidigare sammanställningar av bland andra sajten Desmog visar att Atlas under de senaste decennierna mottagit hundratals miljoner kronor från Exxon och andra storspelare i fossilindustrin. Pengarna har slussats vidare till tankesmedjorna i det globala Atlas-nätverket som använt medlen till att sprida falska rapporter och demonisera klimataktivister.
Timbro fördelar pengarna
Och den organiserade desinformationen har fått effekt. Klimatåtgärder har skjutits på framtiden efter kampanjer där svenska Timbro varit en del av maskineriet från allra första början.
1998 skickar Exxon en check på 50 000 dollar till Atlas, som delar upp anslaget till flera tankesmedjor i det globala nätverket. Till Europa slussar Atlas vidare 5 000 dollar (motsvarande 9 600 dollar i dagens penningvärde) till Timbro och tre andra mottagare. Året efter ökar oljejätten de europeiska anslagen till 7 000 dollar, med Timbro som en av två mottagare. Atlas återrapporterar till sin finansiär att Timbro använt pengarna för att översätta böcker samt producera ett nyhetsbrev med miljötema.
Samtidigt arbetar Atlas vidare med sin strategi att fånga upp unga högerpersoner och tidigt knyta dem till sig. Nätverket delar ut generösa stipendier till moderater, Timbro-anställda och högerdebattörer som får studera på amerikanska prestigeuniversitet.
”Hysteriska miljöorganisationer”
Timbros tidigare vice vd Mattias Bengtsson berättar i Dagens ETC att Atlas också stod för notan när klimatförnekaren John Stossel reste till Sverige 1996. I en Svenska Dagbladet-intervju från augusti samma år varnar han för risken med ”hysteriska miljöorganisationer”. Och i Atlas interna budgetredovisning listas ”Stossel tour” samt en överföring till Timbro på 20 000 dollar (motsvarande 40 000 dollar i dagens penningvärde).
I ett fax berättar Atlas för Exxon om ”Stossels framgångsrika resa till Stockholm” och tillägger att ”dessa värdefulla förbindelser med forskare och utländska institut skulle kunna växa avsevärt med rätt omvårdnad.” Gränserna mellan Timbro och Moderaterna är flytande under 1990-talet. Och det ger de amerikanska oljelobbyisterna tillgång till hela den politiska sfären i Sverige.
Nya vänner i USA
Under 1990-talet är Gunnar Hökmark partisekreterare för Moderaterna och samtidigt involverad i Timbro. Redan 1993 träffar moderattoppen två Atlas-chefer under en konferens på Grand Hôtel i Stockholm. På gästlistan finns bland andra Alejandro Chafuen, president för Atlas network, Sveriges utrikesminister Margaretha af Ugglas och PJ Anders Linder, rådgivare i regeringskansliet och blivande vd för Timbro.
1996 reser moderattoppen Gunnar Hökmark till Washington D.C. för att träffa sina nya vänner. Via Atlas får partiet kontakt med Cato institute, Heritage foundation och andra inflytelserika tankesmedjor som är finansierade av oljeindustrin.
Samma år lanserar Timbro en miljösatsning med ”avsikten att förmedla motbilder till domedagsprofetiorna”. Timbrotoppen Mattias Bengtsson reser till USA och deltar på flera seminarier med Fred Singer, en annan klimatförvillare som oljebolagen under många år anlitat som konsult.
Timbro en ”potent allierad”
På ett Atlasmöte i Storbritannien i maj 1996 leder Fred Singer ett seminarium med rubriken ”Combating the international environmental agenda.” På deltagarlistan finns Mattias Bengtsson och Timbros dåvarande vd PJ Anders Linder.
Kort därefter använder Timbro pengarna från Exxon till att producera miljönyhetsbrevet Ekvilibrium.
Tankesmedjan sprider ett stort antal klimatskeptiska texter och en återkommande källa i artiklarna är den redan då mycket ifrågasatta experten Fred Singer.
Året efter ökar Exxon sin finansiering av klimatförnekare. Atlas skriver till oljejätten och varnar för kommande regleringar och miljölagstiftning. Nätverket ber om pengar som ska ”bistå Atlas ansträngningar att nå opinionsbildare och beslutsfattare om det utbredda problemet med politiserad vetenskap, särskilt globala klimatförändringar”. Exxon vill satsa sina resurser utanför USA och höjer därför anslagen till Atlas. Timbro nämns i ansökan som ”en potent allierad för att sprida marknadsorienterade idéer i hela Europa, särskilt när det gäller reglering och miljöfrågor.”
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.