Men all planering, alla förberedelser och träningar har överskuggats av stor ovisshet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De danska spelarna har strejkat på grund av de inte har kommit överens om ett kollektivavtal som bland annat reglerar de ekonomiska ersättningarna de får från DBU, det danska förbundet. Förbundet har replikerat med hot om att lämna walk over och därmed riskera att diskvalificeras från kvalspelet.
Det har varit låsta positioner. Ingen lösning i sikte. Hårt mot hårt. Inga besked.
– Vi har bestämt att vi inte ska lägga något egentligt fokus på det. Vi har kört raka puckar från början och har hela tiden pratat om att fokusera på det vi själva kan styra, säger mittfältaren Elin Rubensson, 24.
Anfallaren, kungsbackabon och Bayern München-proffset Fridolina Rolfö, 23, håller med.
– Det är klart att det är en väldigt speciellt situation. Jag är nyfiken, precis som alla andra, på vad som händer. Vi har följt nyheterna och försöker få reda på vad som sker, säger hon och fortsätter:
– Mentalt förbereder jag mig på samma sätt som vanligt. Vi kan inte göra något åt situationen, bara fokusera på det vi gör här, med träningar och så.
I onsdags gick DBU ut med nyheten att det danska laget inte kommer att spela VM-kvalmatchen, som var tänkt att starta klockan 18.15 på fredagskvällen.
Siktar på matchen mot Ungern
Danmark tog sig till final och slutade tvåa i EM i somras. Fridolina Rolfö har två tidigare lagkompisar från Linköping i det danska laget: Storstjärnan Pernille Harder, som spelar i Wolfsburg nu och Janni Arnth, som är kvar i LFC.
– Vi känner till Danmark väldigt väl. Det är vårt grannland och många av deras spelare har spelat i eller spelar i damallsvenskan i dag. Vi kan deras spelare.
Danmark vann med 6–1 när de mötte Ungern i den senaste VM-kvalmatchen. Nu är det oklart om danskorna diskvalificeras från kvalspelet och i sådana fall vad som händer då. Rapporter från olika medier talar om uteslutning från nästkommande EM-kval och då är även OS år 2020 i Japan i fara.
Det svenska laget siktar nu istället på matchen mot Ungern. Den spelas på Borås arena på tisdag.
Fridolina Rolfö erkänner att hon har mindre bra koll på det ungerska laget än vad hon har på danskorna.
– Nu ska jag nog sluta prata, haha. Jag vet att jag kommer att få reda på allt som är viktigt om Ungern när det är dags för den matchen, men i dagsläget vet jag inte mycket alls om dem. Jag har mött dem någon gång när jag spelade med något juniorlandslag, men det var ganska längesedan. Jag har aldrig mött dem med damlandslaget.
Landslaget har en ledarstab där scouter ingår och de tar fram information om varje motståndare.
– Det är synd med damfotbollen på så sätt att man inte kan följa ligor från andra länder på tv. Men jag är inte orolig över att jag inte har full koll nu.
”Han är en skicklig tränare”
Målet är att vinna kvalgruppen och gå direkt till världsmästerskapet i Frankrike om två år.
– Vi har alla möjligheter att fixa det, och det är ingen dålig grupp vi har hamnat i. Det kommer att krävas mycket av oss.
Peter Gerhardsson är ny som förbundskapten och har bara basat över laget vid en tidigare samling. Då blev det 2–0 bort mot Kroatien.
– Vi har ju inte lärt känna honom till 100 procent ännu, men man ser att han är en skicklig tränare och att han har väldigt mycket kunskap. Han är tydlig med hur han vill jobba. Han pratar inte så mycket om spelsystem utan snarare om hur vi ska gå tillväga, säger Fridolina Rolfö och fortsätter:
– Han vill bygga ett passningsspel, spela anfallsrik fotboll och spela oss fram hela vägen från backlinjen. Han vill att vi ska spela oss ur situationer, inte bara rensa bollen långt när vi blir trängda. Han gillar när bollen är på backen och att folk fyller på när vi går framåt. Det är det jag har uppfattat hittills.
Har du sett något av Häcken, som han var tränare för senast?
– Ja, det har jag. Men de spelade lite annorlunda jämfört med hur han vill att vi ska spela. Det beror ju säkert på att det är andra spelare här med andra förutsättningar och egenskaper än vad Peter hade i Häcken, men en stor skillnad är att jag såg det laget som att de gick mer på kontring. De var skickliga på att ställa om snabbt.
Elin Rubensson har spelat 46 landskamper och var uttagen även i sommarens EM-slutspel i Holland. Hon ser många skillnader mellan Peter Gerhardssons landslag och sättet som hans företrädare Pia Sundhage valde att arbeta.
– Det är mycket som är nytt. Det är både många nya spelare och ledare som har kommit in. Upplägget är ett annat, spelsystemet är annorlunda. Det är mycket att sätta sig in i. Han vill göra på sitt sätt och sätta sin prägel. Samtidigt är vi vana vid att hela tiden anpassa oss efter förändringar. Det är inte så att vi inte hänger med.