– Jag tror att många har ett behov av att vara med i en lagsport. I cheerleading finns det mycket gemenskap, tillit och samhörighet. Och alla har sin unika plats, säger sportchefen Sofie Lewerentz när hon ska försöka förklara sportens växande popularitet.
Valdes in som medlem
I slutet av maj kom glädjebeskedet, och erkännandet sporten så länge väntat på: Svenska Cheerleadingförbundet valdes in som medlemmar och nytt specialidrottsförbund i RF. Tolv idrottsförbund ansökte vid riksmötet, men bara cheerleadingen lyckades, sporter som padel och kanotslalom fick avslag.
– Superroligt! Jag stod och tittade på livestream från mötet. Det är jättestort för oss. Äntligen har man fattat hur bra cheerleading är.
Ett medlemskap i RF gör det möjligt för den svenska cheerleadingen att fortsätta växa. Bland annat genom att de får ta del av ekonomiskt stöd. Dessutom bidrar det till att utövarna kommer att känna sig stärkta när de nu blir erkända på samma sätt som andra idrottare, tror Sofie Lewerentz.
Brist på halltider
I Göteborg är det bara bristen på halltider som hindrar Gothenburg Cheer One att plocka in fler medlemmar och växa ännu mer.
– Vi har inga problem med ledare. Det finns massa underbara medlemmar, till exempel gamla aktiva, som vill vara det. Men det finns inte hallar så det räcker, säger Sofie Lewerentz.
Klubben håller till i Berghalla sporthall i Bergsjön och i Frölundaborgs motionshall. Tjejerna – för det är fortfarande mest det – åker från alla delar av stan för att träna.
– Jag hoppas att medlemskapet i Riksidrottsförbundet även kan underlätta för oss när det gäller att få halltider.
Hur är allmänhetens syn på cheerleading?
– Jag tycker att den är bra. Det är fler och fler som vet om sporten och att det är hårt kämpande tjejer och killar som håller på.
Kommer från USA
Cheerleading kommer från USA, men andra länder ligger numera långt framme. I april tog Sverige för första gången i historien hem en VM-titel i sporten. Det var de svenska juniorerna, med aktiva och tränare från GF Uppsalaflickorna, som var i Orlando i USA och knep JVM-guldet.
Sofie Lewerentz är förutom sportchef även tränare för Gothenburg Cheer Ones bästa seniorlag Wildcats, som representerade Sverige i VM på seniornivå. Det slutade med en fjärdeplats för laget som hade hoppats på att försvara bronset från året innan.
– Men nu vann vi SM igen och har blivit utsedda att åka till VM även nästa år, så det är jättekul, säger Sofie Lewerentz.