Så säger fotbollsspelarna i Kungsbacka DFF till varandra precis innan varje match ska starta.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– I ett sånt här lag kommer man varandra väldigt nära. Man träffar dem nästan mer än sin egen familj, säger Sara Nilsson.
”Laget före livet” är lite ironi, säger hon, men också allvar.
– Det är lite så det är. Laget går nästan före livet. Alla har skola eller jobb, men på något sätt är det ändå fotbollen som är prio 1 för alla.
Elitfotboll med matcher runtom i hela Sverige – ovanpå dina heltidsstudier på Handels – vad är det som gör att du vill och orkar?
– Det ger så mycket att vara med i ett lag. Jag älskar fotboll och har alltid gjort. Och jag har aldrig spelat i ett lag med så många vinnarskallar som vi har nu. Det är väldigt inspirerande och man rycks med av laget.
”Vinnarskallar” hör man ofta talas om. Men hur tar detta sig uttryck i ert lag?
– På träningarna blir det, kanske inte bråk, men i övningar med tävlingsmoment blir det en del sura miner. Man vill verkligen vinna där också, säger Sara Nilsson och fortsätter:
– I matcherna ser man det på att vi har vänt många underlägen. Vi har en gemensam mentalitet som inte alla lag har. Vi har gjort många mål i sista minuten och kämpar verkligen tills domaren blåser.
”En styrka vi haft”
I lördags hände det igen. Det stod 1–1 mellan Kungsbacka och Mallbacken/Sunne med knappt fyra minuter kvar av ordinarie tid på Tingbergsvallen. Då gjorde den etiopiska inhopparen Loza Abera (som är i Sverige i tre månader och spelar för Kungsbacka) 2–1. Det var hennes första mål i serien. Till slut blev det också 3–1.
– Det är en styrka vi haft hela säsongen. Återigen visar vi att matchen inte är slut förrän domaren har blåst i pipan. Jag fick gåshud när Loza tryckte in 2–1-målet. Man blir så stolt över laget när vi presterar i så här viktiga matcher, säger Sara Nilsson.
Eftersom tydligaste toppkonkurrenten Lidköping förlorade samma dag tog det nordhalländska laget över förstaplatsen i elitettan, landets näst högsta fotbollsserie. De två som slutar etta och tvåa i elitettan är kvalificerade för nästa års damallsvenska.
– Det känns ju väldigt gött! Jag känner mig inspirerad och taggad på att göra allt i de sista matcherna. Vi vet att det kan hända mycket på sju matcher så det gäller att vi behåller vårt fokus och är väl förberedda. Möjligheten finns ju verkligen där och det är den vi kämpar för, både på och utanför planen.
Vinsten den gångna helgen var Kungsbackas 13:e match i rad utan förlust. Laget har gått obesegrat sedan 19 maj och bara förlorat en av 19 seriematcher.
Parallellt med den sportsliga succén pågår en ekonomisk och organisatorisk kris i fotbollsklubben. Under sommaren blev det känt att KDFF behöver samla ihop uppåt en halv miljon kronor före årsskiftet för att rädda klubbens existens.
Tydliga konsekvenser
Utöver den stora ovissheten om framtiden har de ekonomiska problemen fått tydliga konsekvenser för laget. Spelare och ledare har inte fått sina ekonomiska ersättningar enligt kontrakt.
Tränaren Jamal El Moussaoui gav upp i juli. Han meddelade att det till slut blev ohållbart att ideellt driva ett elitfotbollslag vid sidan av heltidsjobb och familj med små barn.
Samtidigt flyttade Kungsbackas stora målskytt Karin Lundin (15 mål på 13 matcher) till allsvenska Göteborg FC. Och för ett par veckor sedan slutade den ena av lagets två målvakter på grund av problemen i klubben.
Med akut ekonomisk kris, smått kaos i klubben och en oviss framtid – hur kan ni spelare som är kvar prestera så bra ute på fotbollsplanen vecka ut och vecka in?
– I efterhand känns det som att lagkänslan har stärkts av allt detta. Vi vet att vi klarar mycket. Vi klarar att fokusera på fotbollen vad som än händer, känns det som. Men självklart skulle man ju önska att allt funkade i klubben även utanför planen.
Har du själv fått den betalning du skulle ha?
Sara Nilsson skrattar till, och säger efter några sekunder:
– Ingen kommentar.
Hon skrattar igen.
Har ni spelare någon gång haft tanken ”nej, vi spelar inte vidare om det inte finns pengar”?
– Ja, alltså, jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. Vi alla spelar ju för att vi vill spela. Vi vet att klubben har det tufft, och alla försöker dra sitt strå till stacken. Men självklart har väl den tanken slagit många, och vi har ju tappat en del spelare i år på grund av det ekonomiska.
Inga stora löner
För spelarna handlar det kanske inte om några stora löner som är innefrusna. Alla försörjer sig på annat sätt.
– Visst, men samtidigt är det pengar som man har räknat med, säger Sara Nilsson.
Om ni fortsätter hösten ut att plocka poäng i samma takt går ni ju upp i allsvenskan. Hur tänker du kring det?
– Det är svårt att låta bli att tänka på det. Det är något jag vill och något jag drömmer om. Att spela i högsta serien.
Men klarar klubben och kommunen Kungsbacka av att ha ett lag i damallsvenskan?
– Mmm… Jag hoppas det. Och jag tror ändå det. Men i så fall behöver vi mer stöd från kommunen än vi har nu. Tingbergsvallen behöver nog också rustas upp lite. Och det krävs att företag kan se oss som ett varumärke man kan stötta och även få något tillbaka. Jag tror att klubben kan locka till sig fler sponsorer om vi ligger i allsvenskan. Jag tror och hoppas, helt enkelt.
Här är idrotten som du ska hålla koll på den kommande veckan. Detta är ETC Göteborgs sportkalender.
Onsdag 12 september
Gais–Värnamo, fotboll, superettan, Gamla Ullevi, 19.00.
Skövde–Redbergslid, handboll, handbollsligan, Arena Skövde, 19.00.
Torsdag 13 september
Sävehof–Hammarby, handboll, handbollsligan, Partille arena, 19.15.
Kristianstad–Sävehof, handboll, SHE, Kristianstads idrottshall, 19.15.
Önnered–Kungälv, handboll, SHE, ÖHK-hallen, 19.15.
Heid–Boden, handboll, SHE, Heidhallen, 19.15.
Nu är en av de stora vinteridrotterna igång. Handbollssäsongen har startat och det finns mängder med lag från Göteborgsområdet att hålla koll på.
Fredag 14 september
Böljan–Kungsbacka DFF, fotboll, elitettan, Falcon alkoholfria arena, 19.00.
Lördag 15 september
Frölunda–Djurgården, ishockey, SHL, Scandinavium, 15.15.
Premiärdags i herrarnas hockeyliga. Frölunda åkte ut redan i kvartsfinalerna förra säsongen. En bra start på säsongen kan bli viktig för att nå större framgångar nu.
Söndag 16 september
Göteborg HC–AIK, ishockey, SDHL, Angered arena, 12.30.
Göteborg FC–Vittsjö, fotboll, damallsvenskan, Ullevi, 15.00.
IFK Göteborg–Elfsborg, fotboll, allsvenskan, Gamla Ullevi, 17.30.
I Borås kallas det för västderby. I Göteborg en match bland många andra, men visst finns det en hel del prestige när Elfsborg besöker storebror på kusten.
Måndag 17 september
Häcken–Trelleborg, fotboll, allsvenskan, Bravida arena, 19.00.
Frej–Örgryte, fotboll, superettan, Vikingavallen, 19.00.
Oddevold–Utsikten, fotboll, division 1 södra, Rimnersvallen, 19.00.
I nästa omgång är det dags för Häckens derby mot Blåvitt – men först match mot bottenlaget Trelleborg. Det kan väl bara sluta på ett sätt?
Tisdag 18 september
Gais–Halmstad, fotboll, superettan, Gamla Ullevi, 19.00.
Önnered–Malmö, handboll, handbollsligan, ÖHK-hallen, 19.15.
Onsdag 19 september
Göteborg HC–HV 71, ishockey, SDHL, Angered arena, 16.00.
Tipsa oss!
Ska din förening arrangera en tävling? Är det dags för cup? Eller vill du tipsa oss om en intressant person, sport eller förening som du tycker att vi borde skriva om? Mejla till gbgsport@etc.se!