BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I båda turneringarna var landslaget långt ifrån de medaljer som alltså ingår i de officiella strategiska målen för svensk fotboll. Sverige är nu nere på elfte plats på Fifas världslista. Det är den sämsta svenska positionen sedan världsrankingen infördes för 14 år sedan. Det är i detta läge Peter Gerhardsson har tagit över som förbundskapten.
Men oavsett hur damlandslaget är rankat och vad världsrankingen egentligen säger tycks kraven på medalj i de stora mästerskapen finnas. Inte bara utifrån utan också inifrån.
– Jag har egentligen aldrig brytt mig om sånt. Strategidokument och målsättningar som sätts upp är oftast skrivbordsprodukter och inte verklighet. De betyder så lite för mitt dagliga arbete, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:
– Vad min arbetsgivare än skulle säga så vill vi ju vinna. Vi vill stå högst upp. Det är så självklart, så för mig blir det ofta patetiskt att sätta upp såna där mål. Vart skulle vi annars sikta än högst upp?
På en fjärdeplats eller…?
– Ja, exakt… haha. Nä, vi vill till att börja med vinna nästa match, och sedan nästa och nästa.
Kvalandet fortsätter
Peter Gerhardssons debut som förbundskapten slutade med 2–0-seger på en blöt plan i Kroatien i första VM-kvalmatchen. Nu fortsätter kvalandet till VM i Frankrike 2019. På måndag samlas landslagstruppen i hans gamla hemstad Göteborg för hemmamatcherna mot Danmark på Gamla Ullevi 20 oktober och Ungern på Borås Arena fyra dagar senare. Danmark tog i somras silver i EM-turneringen där Sverige floppade.
Vad var mest imponerande med det danska spelet i EM?
– Danmark var väldigt bra i sina offensiva omställningar med de fyra spelarna där framme. Framförallt Pernille Harder visade att hon är en världsspelare som är svår att få stopp på. En av Danmarks styrkor är att de försvarar aggressivt och högt och därigenom skapar målchanser, säger Peter Gerhardsson.
Det blir din första match på hemmaplan som förbundskapten. Vad ser du framför dig upplevelsemässigt?
– Det kommer att bli en fantastiskt rolig match. Hoppas att det kommer mycket publik. Jag är ju inte van vid att kliva ut på Gamla Ullevi med så mycket folk, förutom när Häcken hade bortamatch mot Blåvitt. Det blir lite spännande.
Som herrallsvensk tränare för BK Häcken bodde Peter Gerhardsson i Göteborg 2009–2017. Men i somras flyttade han till födelsestaden Uppsala, för att fotbollsförbundet ville ha sina förbundskaptener nära kansliet i Solna.
Vad saknar du från Göteborg?
– Jag är ju musikfan, så det är klart att jag saknar utbudet. Pustervik, Liseberg och allt sådant. Att man snabbt en tisdagskväll kan ta sig ner och bara ställa sig och lyssna på en konsert för att sedan ta bilen hem. Vi har Katalin (en musikpub och restaurang) i Uppsala och vi har närheten till Stockholm. Men det är inte samma enkelhet som i Göteborg, säger Gerhardsson och fortsätter:
– Jag trivdes jättebra i Göteborg. Man blir ju så väl bemött hela tiden. Alltifrån Olskrokstorget där man lokalt hade sin osthandlare och fiskbutik och alla människor där som man stötte på i stort sett dagligen, goa härliga människor. På alla dagar i mitt liv, om någon frågar mig om Göteborg så kommer jag att rekommendera dem att bo där. Jag är tacksam över att ha fått bo där i åtta och ett halvt år.
Vad i tränarjobbet är mest givande för dig – saker som gör att du vill fortsätta år efter år?
– Fotbollen i sig är naturligtvis väldigt intressant med alla taktiska aspekter. Jag har försökt att aldrig hamna i något fack. Jag är väldigt nyfiken på att testa och utifrån inspiration från andra tränare och mycket läsande få ihop något som jag kan stå för. Men om det inte vore för alla människor jag jobbar ihop med skulle jag nog ändå inte hålla på med det här.
Tror inte på bötessystem
Den nye förbundskaptenen tror inte på bestraffningar för dålig tidhållning eller andra oönskade beteenden.
– Jag tror inte att man överhuvudtaget utvecklar människor genom att ha ett bötessystem. Jag vill istället prata med en spelare som kommer sent för att ta reda på vad som ligger bakom. Är det bristande respekt, eller vad är det som gör att spelaren inte klarar att passa en tid när en hel grupp ska samlas? Det är också mer utvecklande för mig att ha ett sådant samtal.
Du är inne på ditt 25:e år som fotbollstränare. Vad gjorde du i Upsala IF på tidigt 90-tal som du aldrig skulle göra nu?
– Där ville jag att vi skulle ha musik i omklädningsrummet. Alla skulle välja var sin låt och så spelade vi in ett blandband. Det var ett jätteprojekt som höll på i flera månader. En av spelarna var ornitolog och han spelade in en fågel som pep. Det blev inget bra band kan jag säga, haha. Efter 30 minuter kom det en nötskrika eller vad det var och härjade i två minuter. Efter det lade jag ner allt med musik i ledarskapet. Spelarna fick sköta det själva i fortsättningen.