BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är kyligt december ute men behagliga 20 grader inne i Beach Center. Tapeten på väggarna är exotisk och liknar inget i det närliggande området. På utsidan är det nollgradigt, några av ekarna på Kvibergs gamla regemente ser ut att krampaktigt hålla fast i frusna löv.
– Hallen ger oss förutsättningar att kunna spela året runt. Folk som kommer hit första gången brukar bli fascinerade av miljön. Man får verkligen känslan av att komma utomlands helt plötsligt. Det enda man saknar är havet på riktigt, säger Johanna Sjöström, 43.
Hon är administratör för Göteborg Beachvolley Club och spelar så ofta hon hinner.
– Första gången jag var här spelade jag på en kompis möhippa, och jag fastnade direkt. Jag började i en träningsgrupp för fem år sen och sedan dess är jag fast. Det är en fantastisk sport och jag blir så lycklig av den.
Världens största inomhushall
För Johanna Sjöström ledde det nyfunna intresset till att hon gick från att först vara engagerad och initiativrik medlem till att förra året bli anställd. Nu arbetar hon bland annat med medlemsfrågor, turneringar och evenemang, marknadsföring och flera sociala projekt kring klubben.
– En annan del är att söka olika bidrag som ger oss resurser till att utvecklas.
Här finns 16 planer inomhus – och ytterligare sex planer utomhus. Det gör den till världens största inomhushall för beachvolley, och här arrangeras flera nationella och internationella turneringar varje år. 2 500 ton sand finns fördelat i den 6 300 kvadratmeter stora byggnaden.
– Beachvolley som sport har inte funnits så himla länge i Sverige, och det kanske inte är så konstigt med tanke på våra förutsättningar med väder och så. Man kan ju inte direkt spela beachvolley utomhus året runt i Sverige, som man kan göra i Brasilien, Kalifornien eller Australien. Där är det sol och varmt hela tiden och spelarna kan satsa på ett annat sätt än här.
Det finns ett seriesystem från nybörjare till elit. En del av GBC:s spelare satsar till och med på världstouren. Men de flesta utövarna är motionärer olika nivåer.
– I andra länder kan du vara proffs och bara syssla med beachvolley. Men det är fortfarande en så liten sport i Sverige att ingen kan livnära sig på det på heltid här. En utmaning är att få tag i sponsorer, för det är en hel del resor om man tävlar både nationellt och internationellt.
Mediebevakningen kring sporten är nästan obefintlig, berättar Johanna Sjöström.
– Trots att beachvolley är en fantastiskt underhållande sport för åskådare fokuserar tv och tidningar mest på fotboll, hockey och skidsport, känns det som. Och om du inte syns där är det svårt att få sponsorer. Det hänger ihop. Får du ingen ekonomi i det blir det svårt att mäta sig med de bästa i världen, som kan satsa på heltid och lägga all sin vakna tid på att träna och utvecklas.
Två spelare i varje lag
GBC har 1 500 medlemmar. Det gör också klubben till Sveriges största. Lite drygt hälften är kvinnor och flickor. Sporten i sig kom till Sverige i slutet av 70-talet och GBC bildades 1993. Hallen invigdes 2011.
– Vi ökar hela tiden antal medlemmar och det är riktigt roligt.
Grunderna påminner om traditionell inomhusvolleyboll med vissa avgörande skillnader. Framför allt att det bara är två spelare i varje lag.
– Man byter partner ofta, från tävling till tävling i vissa fall. Det är mycket som ska stämma. Man försöker hitta någon man verkligen funkar bra med. Det mentala är en viktig bit, att man ska peppa varandra när det går emot.
Klubben försöker rekrytera spelare på ungdomsnivå och en del i arbetet är att upplysa barn och deras föräldrar om att beachvolley kan fungera som ett komplement till traditionellt starka idrotter som fotboll, innebandy, handboll och ishockey.
– Det är en av våra stora utmaningar, att få folk att se beachvolley som en sport som man kan utöva som alla andra. Man behöver inte välja. Det är inte så många som vet om att vi har tider för juniorträning, och att det kommer ungdomar hit och tävlar och tränar flera gånger varje vecka, säger hon och fortsätter:
– Jag tänker bara för egen del, om jag hade känt till den här sporten när jag var yngre ... Jag hade kanske kunnat bli riktigt bra och satsat på det! Jag hoppas att vi får hit ungdomar som tidigt känner så.
Sociala projekt viktig del
En viktig del i GBC:s utveckling är satsningen på olika sociala projekt.
– Vi har bland annat dragit igång ett integrationsprojekt där vi samarbetar med Bräckegymnasiet och deras nyanlända och ensamkommande ungdomar som går språkintroduktion. Ett mål är att skapa möten som leder till integration.
Klubben avsätter tider och öppnar upp för träningar där ungdomarna får prova på och lära sig beachvolley från grunden. Några medlemmar har också startat ett initiativ där man kan sponsra nyanlända som vill börja spela.
– Det är kul att vi kan hjälpa till att ge dem en meningsfull fritid genom att de får möjlighet att vara här med oss och träna.
Om allt går som planerat kommer Göteborg Beachvolley Club dessutom att hålla en turnering för nyanlända ungdomar – på julafton.
– För att få till integration måste vi blanda upp och skapa möjligheter att spela tillsammans. Det blir en mixturnering där vi kör fyra spelare i varje lag och bara spelar för skojs skull. Vi ska försöka klämma in det före Kalle Anka, så får folk en chans att både sprida julglädje och röra på sig mellan all julmat.