– Behövs det bäras klubbor så gör jag det. Jag fyller vattenflaskor om de är tomma och jag skjutsar någon som behöver det. Jag är också på isen och tränar tjejerna. Jag kan inte släppa vardagsarbetet och bara sitta i styrelsemöten. Jag vill vara där tjejerna är och är där föräldrarna är.
A-laget spelar i SDHL, den högsta serien för damishockey. Och vid sidan av drivs flera sociala projekt i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen. Kälkhockey är ett av initiativen som ska hjälpa till att främja folkhälsan i och kring Angered. Gratis hockeyskola är ett annat.
– Angered har stor barnfattigdom och ohälsotal som är väldigt dåliga. Vi försöker göra allt vi kan som förening i stadsdelen. Där är idrotten väldigt viktig. Men jag skulle vilja göra så mycket mer! Vi som förening, företag och kommuner kan inte bara se profit och vinst. Man måste vara med och ta ett socialt ansvar. Idrotten och även kulturen kan vara den banan.
För sitt arbete har Jan Mellgrens nominerats som en av finalisterna på Eldsjälsgalan, som hålls i mars.
– Det betyder väldigt mycket för mig att vara nominerad. När jag tänker på vad en eldsjäl är då ser jag personer framför mig som har en grundläggande värderingsidé om att stå upp för andra människor och som har en vilja att förändra något. En eldsjäl brinner för att förändra något och jobbar för det.
”De öppna dörrarnas princip”
150 tjejer med sammanlagt 30 olika nationaliteter spelar ishockey i GHC. Några killar är också med eftersom Jan Mellgren och hans klubbkamrater lever efter ”de öppna dörrarnas princip”.
– Det som driver mig är att jag hatar orättvisa. Jag orkar inte se ett samhälle som bryts sönder av polariseringar och värderingar och åskådningar som driver isär människor. Oavsett vem man är och vad man tror på så tror jag på alla människors lika värde. Alla människor har en kapacitet att lyckas, som vi alla tillsammans måste lyfta fram och vårda. Alla har en talang, oavsett vilka förutsättningar de har som början.
Jan Mellgren ser hockeyn som en väg in i samhället. Ishallen blir till en mötesplats där nya relationer byggs.
– Vi möts i det svenska språket, och i det vi alla har gemensamt. Om man bara är nyfiken är det väldigt spännande att träffa människor från andra kulturer och som har andra sätt att tänka. Man får aldrig fördöma någon för att de tycker annorlunda. I mötena med andra människor sker attityd- och värderingsförändringar. Vi bygger en helt ny samhällshistoria i de mötena.
Verktyg för förändring
Jan Mellgren pratar om ett ansvar som alla människor har och som fler borde ta.
– Det går inte att sitta hemma på fredagskvällen i det medelklass- och överklasstyngda området som jag själv bor i. Jag bor på Eriksberg, och det är inte alls Angered. Men jag är i Angered mer än vad jag är hemma.
Idrotten – men också kulturen – är ”arenor” som kan användas som verktyg för förändring, menar Jan Mellgren.
– Idrotten är en folkrörelse, en möjlighet att frigöra energi, tankar och talang. För mig är Årets Eldsjäl inte bara en utmärkelse jag kan vinna utan också en möjlighet att lyfta fram de frågor som jag och mina vänner i klubben drivs av. Det är också ett sätt att lyfta fram damishockeyn som elitverksamhet för att skapa kvinnliga förebilder för ungdomarna, säger han och fortsätter:
– Vi grundade Göteborg HC i samma anda. I det fallet var det en ilska över hur jämställdheten inom idrotten – och i vårt fall hockeyn – är så dåligt skött. Det pratas mycket om ett #metoo inom det sexuella men vi har också ett #metoo inom det strukturella. Där måste vi män bryta normer och ta ansvar för våra sätt att vara.
Hur ska det ske då?
– Många värderingar byggs under en människas första sex eller sju år. Om samhällets normer bygger på att vi hatar en religion eller en viss typ av människor så är det viktigt att vi genom handlingar förändrar människor. Ta hbtq-frågan som exempel. Den oroar jag mig mycket för den eftersom den försämras runtom i världen. Därför måste vi stå upp för de rätta värdena. Vi får aldrig ge upp våra ideal om alla människors lika värde. Där är det viktigt att idrotten och kulturen är stark. Jag ser de två områdena som väldigt lika.