– Det handlar om liv och död, vi måste bryta mönstret. I dag kretsar barnens samvaro kring att sitta framför en skärm och prata online med andra, säger han.
Bergsjön är dessutom en stadsdel där färre barn än genomsnittet deltar i organiserad idrott. Redan för tio år sedan införde Jonas Almén, tillsammans med en lärarkollega, något som de kallade för Idrottsakademin. Klockan 7.30 tre dagar i veckan öppnades idrottssalen på Solbackeskolan upp för eleverna.
– De som ville fick träna och äta frukost före skolan. Vi erbjöd blandad träning. Det kunde vara gymnastik, fotboll eller dans till exempel. Massor med elever kom. Vi var lite före vår tid. Numera vet ju alla hur viktigt det är att få barn i rörelse.
Jonas Almén jobbar också med att föreningar kommer till skolan. IFK Göteborg, Östra Göteborg IF och Cirkus Unik är de som just nu bedriver verksamhet efter skoltid för eleverna.
– Jag vill att barnen ska tycka att det är så kul att de tjatar på sina föräldrar att få börja i en förening.
Såg dokumentär
När Jonas Almén såg en dokumentär om The Daily Mile förra året kände han att det var något skolan var tvungna att prova. Projektet startades i Skottland för några år sedan. Namnet kommer från att med 15 minuters löpning kommer ett barn ungefär 1,6 kilometer, som är en engelsk mile.
En gul linje – 520 meter lång – slingrar sig sedan augusti på asfalten runt skolgården. Varje skoldag sedan dess har alla elever och pedagoger joggat, sprungit eller gått utmed linjen i en kvart.
– Det finns inget motstånd alls längre. Barnen har kommit över det. Att göra detta är det normala, vilket är fascinerande. Det är hårt ibland – isigt, regnigt och kallt, men vi gör det varje dag.
Hur har The Daily Mile påverkat eleverna?
– De är piggare och har fått en bättre kondition. Dessutom har det gett tid för de mjuka samtalen mellan elever och pedagoger som är svåra att hinna med annars. Många lärare har påpekat detta.
Vill se hur de minsta påverkas
Jonas Almén tycker det är extra intressant att få se hur de yngsta barnen på skolan påverkas av projektet.
– De vet ju inget annat än att fem dagar i veckan går de ut och motionerar. Det blir spännande att följa dem.
Varje lärare bestämmer själva när under dagen de vill genomföra löpningen, men på onsdagar springer hela skolan tillsammans. Då står Jonas med megafon på skolgården och hejar fram eleverna. På onsdagar kan det också dyka upp en och annan kändis. Glenn Hysén kommer under våren.
Jonas vill även få politikerna till Solbackeskolan för att inspireras. Stefan Löfven och skolministern Anna Ekström är inbjudna, precis som kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) och andra Göteborgspolitiker.
7 800 skolor runt om i världen är med i The Daily Mile, men Solbackeskolan är fortfarande den enda i Sverige som deltar i projektet full ut.
– Jag hoppas ju att The Daily Mile ska sprida sig till fler skolor i Sverige. Jag anser att det inte finns något som slår konceptet. Det är enkelt och effektivt och vi kan inte blunda för ansvaret vi i skolan har för barnens fysiska aktivitet. Vad är viktigare än att ta hand om framtiden?!