1. Örgryte Brottningsförening har startat en insamling till unga brottare. Varför?
– Familjer drabbas väldigt olika av pandemin. Själv jobbar jag på distans och lyfter lön som vanligt. För andra är det annorlunda, med förlorade jobb eller egna verksamheter som inte går runt. Då är det inte självklart att lägga 1 500 kronor på ens barn som tränar brottning. Öis Brottning har i många år haft ambitionen att alla ska kunna vara med. Sätten har varierat, men en stödförening har nästan alltid funnits med i bilden.
2. Hur går insamlingen till och hur ska pengarna användas?
– Vi hoppas få ihop 25 000 kronor under 2021. Via crowdfundingtjänsten Go Fund Me och swish har vi hittills samlat in cirka 10 000. Vi har även fått med oss en Ica-handlare på Länsmanstorget som under hela året kommer att donera intäkterna från pantmaskinen i butiken. Alla insamlade pengar ska användas till träningsavgifter och tävlingskostnader för behövande unga i föreningen. Och ingen behöver ta på sig en t-shirt med trycket ”Jag har fått hjälp av stödet”… Vi sköter förstås hjälpen diskret.
3. De första coronarestriktionerna kom för ett år sedan. Hur mycket brottning har det blivit för era barn och ungdomar sedan dess?
– Vi har följt Folkhälsomyndighetens och RF:s rekommendationer och sedan i juni har barn under 15 år kunnat träna nästan normalt, men med anpassningar. Tävlingar har det däremot inte blivit några alls, med några få undantag då man provat att genomföra ”coronasäkra” arrangemang.
4. Hur har medlemsrekryteringen påverkats?
– En väldigt populär verksamhet som vi har fått stänga helt är en sorts ”brottarlekis”, där barn upp till sex år tränar och leker tillsammans med sina föräldrar på brottarmattan. Många därifrån fortsätter sedan med vanlig brottningsträning när de blivit lite större. Jag är orolig för effekten detta kan få på nyrekrytering och intäktsbortfallet vi fått. Vi har även fått ställa in träningsgrupper för vuxna motionärer och fysträning som vi annars brukar ordna för lagidrotter.
5. Vad har hänt med föreningens ekonomi under pandemin?
– Många av våra verksamheter som skapar en nettovinst har försvunnit. Tappet på intäktssidan har vi försökt balansera med att minska kostnaderna. Göteborgs Stad har betalat ut extra lokalbidrag till alla föreningar och vår kommunala hyresvärd Higab sänkte hyran med 50 procent under tre sommarmånader. Därför har vi inte behövt söka hjälp från olika stödpaket. Vi gick faktiskt med ett litet ekonomiskt plus 2020. Men alla som följde med på mattelektionerna i skolan vet att tio minus tio ger samma resultat som fem minus fem. Vi är ganska oroade över vad som kommer att hända när vår verksamhet får högre kostnader igen efter pandemin, om intäkterna inte hänger med i samma takt.