– Jag försöker vara uppe på Gaisgården varje dag för att se att vi följer riktlinjerna och det har sett bra ut, säger han.
Klubben följer fotbollförbundets riktlinjer och har också satt upp egna regler. Spelarna byter om och duschar hemma. Alla samlingar och taktiska genomgångar görs ute i fria luften på planen. Kaféet är stängt.
Än så länge spelas inga seriematcher i Göteborg, men träningsmatcher anordnas. Då står det gästande lagets föräldrar på ena sidan planen, Gais-föräldrarna på andra.
– Även motståndarna som kommer uppskattar att vi är noga med reglerna. Och det måste vi ju vara om vi ska kunna hålla sex–sju matcher varje helg, säger Mikael Lindström.
Inte mycket är sig likt
Bortsett från barn- och ungdomsfotbollen är inte mycket sig likt i klubben. Ordförande Jonas Andersson:
– Det är lugnare än vanligt då vi valt att korttidspermittera stora delar av vår personal som just nu jobbar 40 procent. Ledarstaben och A-laget har färre träningar och inga matcher eller andra aktiviteter.
I ledar- och tränarstaben har Gais drygt 30 anställda. Utöver dem arbetar fem personer på kontoret och så finns det ett dussin ungdomstränare.
– De flesta av spelarna, ledarna, akademiansvariga och medarbetarna på kontoret har permitterats. Inga varsel eller uppsägningar har gjorts eller planeras i nuläget, säger Jonas Andersson.
Vil inte ”tigga”
Gais supportrar ställer ofta upp för klubben med extrainsamlingar. I höstas gjordes till exempel en kampanj där över en miljon swishades in för att stärka klubbens ekonomi.
Situationen i världen nu har dock gjort att klubben tänker lite annorlunda.
– Många av supportrarna riskerar också att få det tufft nu och vi har valt att inte ”tigga” pengar, säger Jonas Andersson.
Men när klubbens tillvaro svajar fortsätter alltså Gais akademi med små justeringar. Förutom den vanliga pojklagsverksamheten har de även ett integrationsprojekt som kallas Gårdstensfotbollen med 120 aktiva spelare i Gårdsten.
– Många tar för givet att alla barn har möjlighet att ta sig till träning, men så funkar det inte, säger Mikael Lindström.
De senaste fem åren har Gais anordnat träning två gånger i veckan i Gårdsten.
– Vi är inte där för att värva spelare, det är inte syftet. Vi vägleder dem till Angered eller Gunnilse om de vill till en klubb, för de ska inte behöva åka ända till Gaisgården.
På Gaisgården fortsätter akademibarnen spela fotboll. De tackar varandra med armbågar och fötter istället för kramar och handklappar. Något som ibland blir vanskligt att hålla koll på för föreningsdomarna som dömer matcherna med de yngsta.
– Det är svårt med de minsta, men det funkar, säger Mikael Lindström. Glädjen är svår att bemästra!