Vasaloppet – tävlingen på nio mil mellan Sälen och Mora – avgörs nu på lördag.
IK Stern, Göteborgsklubben som håller hus i Skatås i östra Göteborg, är – som vanligt – den största föreningen under både Vasaloppet och sett också till alla veckans olika lopp.
600 deltar på Vasaloppsveckan
Det finns runt 1 300 medlemmar i hela föreningen. Främst är det en skidklubb, men det finns också en orienteringssektion.
– De flesta känner nog till oss som en skidklubb, men vi hade faktiskt en medlem som hamnade på en tredjeplats i SM i långdistansorientering förra året. Och vi har världsmästare i orientering för veteraner i orientering också. Vi har uppenbart duktiga orienterare i Stern också, även om vi inte är någon elitklubb, säger Henrik Johansson.
Den exakta siffran för antalet anmälda deltagare från IK Stern den här veckan är 628, enligt Vasaloppets presstjänst.
– Det som gör oss speciella är ju att vi har så många åkare på Vasaloppsveckan. På stora Vasaloppet har vi drygt 300 medlemmar som är med och åker, och det är fler än någon annan förening. Totalt är vi alltså över 600 under veckans olika lopp.
Nästa klubb bakom Stern har ungefär 250 deltagare.
– Det är faktiskt IK Mora, som är en av arrangörsklubbarna, som är tvåa på listan – så vi är klart större. Det är klart att det är roligt att vi har med så många.
Trender till klubbens fördel
Axa Sports Club är egentligen den största föreningen sett till antalet deltagare, men den har skapats av livsmedelsproducenten Lantmännen och är ingen medlemsdriven idrottsförening.
– Det är gratis att vara med där. Och som sagt, bland alla riktiga skidklubbar så är vi alltså överlägset störst.
Varför är ni det då?
– Vi har en rad olika träningsformer i flera olika träningsgrupper., Vi håller igång hela året. Vår verksamhet med rullskidor startar redan månadsskiftet – mars-april och då börjar man träna för nästa års Vasalopp.
Henrik Johansson nämner också de senaste årens olika hälso- och träningstrender som positiva faktorer som skapat intresse för motion och föreningsidrott och i detta fall Stern.
– Det har gått en våg de senaste åren med uthållighetssport och det är många som vill göra vara med och testa på Vasaloppet och de andra klassiska loppen.
Svåra förutsättningar i Göteborg
I IK Stern finns det fem träningsgrupper för skidåkare på olika nivåer och en av dem är grupp för bara kvinnor. Henrik Johansson är en av tränarna i klubben.
– Vi tränar tre till fem gånger per vecka under hela året, bland annat barmarksträning runtomkring Skatås där vi har vår klubbstuga.
Hur är det egentligen att vara skidåkare i Göteborg?
– Det är ju ganska svåra förutsättningar på sätt och vis. Vart femte eller tionde år ungefär, då finns det snö så att man kan åka rätt okej på en del ställen i Göteborg. Då finns det till och med spår i Skatås, fast det var några år sedan vi senast fick till det just där. Det finns några golfklubbar som brukar ha spår när det har kommit tillräckligt med snö.
Inomhus i Göteborgsområdet finns Skidomen i Kviberg med någon kilometer skidspår under tak. I Landvetter, Hindås och Borås finns utomhusspår med konstsnö där det så gott som varje år går att åka. Längre bort finns Ulricehamn där det förra året till och med arrangerades världscuptävlingar.
Är det jobbigt att behöva åka så långt för att åka skidor på riktigt?
– Nej, det skulle jag inte säga. Visst, det är inte bara att man drar på sig skidorna utanför husdörren och sticker iväg. Men det finns de som har det värre än oss längdskidåkare. Tänk på alpinåkarna! Eller surfarna! Hahaha.
Ordnar skidresor och läger
Utöver sina många träningsgrupper och olika typer av träning arrangerar IK Stern skidresor och teknikläger, allt för att vässa kunskaperna och förmågan i skidspåren.
– Allt från nybörjare till riktigt duktiga åkare är med. Längdskidåkning är en idrott som kräver mer än bara uthållighet. Tekniken är väldigt viktig, och den behövs oavsett vilken nivå du är på.
Henrik Johansson är 51 år och han har själv åkt Vasaloppet sex gånger tidigare.
– När man står vid starten är det du och 15 000 åkare som drar iväg samtidigt på ett nio mil långt äventyr tillsammans. Det är alltid väldigt go stämning i spåret. Tänk att det har hållit på i snart 100 år. Det är världens största långlopp och det mest prestigefulla att vinna.
Hur är det att åka nio mil, enligt dig?
– Man kan ta det lugnt och ha det behagligt, men det är framförallt ett kraftprov – oavsett vilken nivå man är på. För min egen del handlar det om att få en bra tid.
Värnar om klubbens rykte
De kortsiktiga målen för IK Stern och dess medlemmar handlar om de där nio milen, om att ta sig fram och hela vägen över mållinjen.
– Mitt personliga mål är att åka Vasaloppet på sex timmar, men jag är lite tveksam på formen, säger Henrik Johansson.
På längre sikt handlar målen för IK Stern om att behålla förstaplatsen, som största föreningen.
– Vi vill bevaka vår ställning som omtyckt klubb som många söker sig till. Det som gör att vi exempelvis är så många som är med i Vasaloppet. Det handlar om att göra det attraktivt att bli medlem hos oss och att fortsätta erbjuda bra träningsformer för alla som är intresserad av att åka skidor hos oss.