Olof Ryberg sitter på en bänk utmed löparovalen tillsammans med sin pappa Torbjörn som också fungerar som tränare till vardags.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Tränarna var lite skeptiska till mig i början, kanske med rätta, jag har ju ingen tränarbakgrund, berättar Torbjörn. Men det är Erik Olsson, som även tränar Carl Bengtström, som är Olofs huvudtränare och han är fantastiskt bra. Jag får instick och hjälp av många andra också. Det är en bra atmosfär här.
– Det funkar jättebra med pappa som tränare. Jag är så aktiv att vi inte kan umgås som pappa/son utan att prata träning, säger Olof.
Ingen höjdhopp i paralympics
Längd och höjd och 200 meter är Olofs grenar. Till Paralympics i Tokyo finns inte höjdhopp med på schemat så det är fokus på sprint och längdhopp. Dagens pass handlar om tre gånger 150 meter gånger tre och sedan lite hoppstyrka ovanpå det.
– Vi kör tungt hela vintern. Nu i början på uppbyggnadsträningen tränar man för att orka träna. Bygger upp en kondition och grundstyrka, för att om en månad eller två orka ta ut sig max och sen klara att träna dagen därpå, förklarar Olof.
Det är bara de i den närmaste träningsgruppen som vet att Olof är synskadad. Det syns så att säga inte under hans träning. Olof har en synskärpa på mellan 5–10 procent. Han beskriver vad det innebär i vardagen:
– Jag kan inte köra bil förstås, att läsa på papper är näst intill omöjligt. Att hitta till nya platser är lite nervöst. Jag kan läsa gatuskyltar om jag är väldigt nära. Ljuden och ”gubbarna som lyser” vid rödljusen är bra. Spårvagnens nummer kan jag se på nära håll.
Kan springa utan ledsagare
Träningsmässigt innebär det att det funkar att springa ensam, utan ledsagare. När det gäller hoppen innebär det stort fokus på ansatsen – han ser inte ribban respektive plankan förrän han är alldeles inpå.
– Det handlar om att nöta, nöta – det är svårt för mig att få en bra plankträff.
Olofs andra stora sport är goalball och där är han också med i landslaget precis som i friidrotten.
– Sommaren som gått var väldigt uppdelad. I början av juni var det VM i goalball, i slutet av augusti EM i friidrott. Jag låg på gränsen att bli uttagen i bägge – och blev det också. Jag gjorde mitt livs match under den turneringen, i kvartsfinalen mot Brasilien, som sen vann VM.
Till friidrotts-EM för paraidrottare kvalade han in i längd.
– Jag var med i VM också förra året, men nu gick jag till final och fick göra alla sex hoppen och det smäller högre. Jag satte dessutom ”pers” och hoppade över sex meter för första gången.
Läser molekylärbiologi
I en annan del av hallen håller Viktoria Karlsson på med sitt träningspass. Hon satsar också på längd och sprint. Hon kommer från Söderhamn och flyttade till Göteborg för två år sedan. Här läser hon molekylärbiologi på universitetet.
Viktoria är helt blind efter cancer i näthinnorna när hon var barn – ”all syn försvann när jag var fem år.”
Av förklarliga skäl har hon därför alltid en ledsagare, en guide, med sig på träningen. Det är Linda Luts, som är Viktorias nya och enda ledsagare. Hon jobbar också som personlig tränare på Sats.
– Det är faktiskt första träningen vi jobbar ihop. Men det går jättebra, säger Viktoria och Linda med en mun.
Det är ett lättare styrkepass för överkroppen och sedan fem gånger 100 meter med fem minuters vila som gäller denna kväll.
– Det är en fördel för mig om guiden är lite snabbare, förklarar Viktoria när de pustar ut efter första intervallen.
– Det fungerar fint, jag har en bakgrund som friidrottare med fokus på sprint, berättar Linda.
Viktoria och Olof träffades genom idrotten, bland annat på landslagsläger, och är ett par sedan VM förra året.
Framtiden?
– Jag hoppas kunna fortsätta på universitetet och bli forskare, säger Viktoria.
Dubai, sedan Tokyo
Idrottsmässigt är det VM i Dubai nästa år och sedan Tokyo 2020. Det är längdhopp som gäller och det vill till att ha gjort resultat som ger chans till medalj för att bli uttagen.
Olof går på LM Engströms gymnasium, naturvetenskaplig linje. Fysikens lagar fascinerar honom. Han har börjat tredje året och ska gå fyra – för idrottens och synnedsättningens skull.
Han har steg för steg kommit fram till att han vill satsa på idrotten – både friidrott och goalball. Idag handlar det om sex pass i veckan.
– Jag ser lite dåligt så jag ser inte så långt in i framtiden, säger Olof och skrattar.
Fackligt intresserad
Men han har förstås tankar om framtiden. Kanske ge sig in i fackföreningsrörelsen.
– Jag vill göra livet lättare för folk på sina arbetsplatser, säger han och får en stolt blick från pappa Torbjörn.
Olof är också engagerad i paraidrottens framtid. Parasportförbundet ska avvecklas och idrottarna där ska successivt slussas in i ”de vanliga” förbunden. Det oroar Olof.
– Vi på elit- och landslagsnivå drabbas nog inte, men rekryteringen kommer säkert att bli sämre om man inte jobbar extra med det. Risken är stor att paraidrotten faller i glömska, sätts på undantag.
Men nu ska dagens pass avslutas. Efter de uttröttande intervallerna blir det jämfotahopp över häckar. Paralympics i Tokyo är om två år. Men först väntar matteprov i morgon.
Här är idrotten som du ska hålla koll på den kommande veckan. Detta är ETC Göteborgs sportkalender.
Torsdag 18 oktober
Sävehof–AIK, handboll, handbollsligan, Partille arena, 19.00.
Frölunda–Luleå, ishockey, SHL, Scandinavium, 19.00.
HV71–Göteborg HC, ishockey, SDHL, Angered Arena, 19.00.
Fredag 19 oktober
Norrby–Örgryte, fotboll, superettan, Borås Arena, 19.00.
Önnered–Skövde, handboll, SHE, ÖHK-hallen, 19.00.
Lördag 20 oktober
Kungsbacka DFF–Uppsala, fotboll, elitettan, Tingbergsvallen, 13.00.
Högsbo–Wetterbygden, basket, Basketligan dam, Gothia Arena, 13.30.
IBK Göteborg–Sirius, innebandy, SSL dam, Lisebergshallen, 14.30.
Kristianstad–Göteborg FC, fotboll, damallsvenskan, Kristianstads fotbollsarena, 15.00.
Heid–Kungälv, handboll, SHE, Heidhallen, 15.00.
Frölunda–HV71, ishockey, SHL, Scandinavium, 15.15.
Gais–Landskrona, fotboll, superettan, Gamla Ullevi, 16.00.
Utsikten–Tvååker, fotboll, division 1 södra, Ruddalen, 16.00.
Göteborg HC–Leksand, ishockey, SDHL, Angered Arena, 16.00.
IFK Ystad–Önnered, handboll, handbollsligan, Ystad Arena, 19.00.
En lördag fullproppad med matcher. Kungsbacka kan passa på att fira allsvenska kontraktet, som säkrades senast, tillsammans med sin hemmapublik. I motsatt ände av sin tabell finns Gais, som är piskat att vinna hemma mot Landskrona för att komma bort från superettans negativa kvalstreck.
Söndag 21 oktober
Häcken–Östersund, fotboll, allsvenskan, Bravida Arena, 15.00.
Redbergslid–Ystads IF, handboll, handbollsligan, Lisebergshallen, 16.00.
Rönnby–Pixbo, innebandy, SSL dam, Bombardier Arena, 16.00.
Måndag 22 oktober
Brommapojkarna–IFK Göteborg, fotboll, allsvenskan, Grimsta IP, 19.00.
Ödesmöte i Västerort. BP kan knapra ikapp Blåvitts överläge i botten av allsvenskan. Vinner Blåvitt lär kvalhotet vara undanröjt.
Tisdag 23 oktober
Linköping–Frölunda, ishockey, SHL, Saab Arena, 19.00.
Onsdag 24 oktober
Skara–Sävehof, handboll, SHE, Skara idrottshall, 19.00.
Tipsa oss!
Ska din förening arrangera en tävling? Är det dags för cup? Eller vill du tipsa oss om en intressant person, sport eller förening som du tycker att vi borde skriva om? Mejla till gbgsport@etc.se!