– Möjligheten att få se svensk toppinnebandy finns inte för våra utländska gäster vanligtvis, så de tycker nog att det är extra roligt att vi kan bjuda på det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sammanlagt kommer det att spelas 1 430 matcher på 28 planer i olika hallar runt om i Göteborg under de fyra turneringsdagarna.
– Med våra femlagsgrupper kommer det att spelas innebandy i mängder, mot motstånd lagen inte möter i vanliga fall. Det känns jättebra att kunna erbjuda våra lag en helg med så många matcher, säger Lena Rönnefors, som är turneringsledare.
Ständigt nya rekord
Gothia Innebandy Cup är en turnering som fortfarande växer och precis som tidigare år slås flera rekord. 457 lag – fler än någonsin tidigare – deltar i den 25:e upplagan av turneringen. Könsfördelningen är 30 procent tjejer och 70 procent killar.
Flera starka innebandyländer har med rekordmånga lag i Göteborg, speciellt Norge och Tjeckien – och så finns en i innebandysammanhang liten nation som också slår rekord. En fjärdedel av alla lag kommer från utlandet.
– Det är otroligt roligt. Sverige har generellt en väldigt hög ställning i de här länderna och det är förstås kul med så stark utländsk representation. Det är verkligen innebandynationer som har Sverige som förebild, säger Lena Rönnefors och fortsätter:
– Danmark är däremot en stor överraskning för oss. De kommer med nio klubbar i år. Normalt sett skickar de en eller två. Det är en liten innebandynation, men förhoppningsvis kan vi få fäste där nu och i framtiden. Holland är en ”blåbärsnation” i innebandy, men även där har vi med lag. Det är roligt att de gör ansträngningarna för att komma hit – även om de kommer att få det tufft i matcherna.
”Lite i skymundan”
10 000 ungdomar spelar i turneringen, som delar namn med världens största fotbollscup – den som spelas varje sommar i Göteborg.
– Visst, vi är lite i skymundan på sätt och vis. I alla fall om man jämför med Gothia Cup i fotboll. Innebandy som sport är stor i Sverige och i Norden, men i världen i stort går det såklart inte att jämföra med fotbollen.
Vilka är de stora skillnaderna för er som arbetar med båda turneringarna?
– Om man ser det som projekt är det inga skillnader alls egentligen, bara det att det är mycket mindre i antal deltagare. Samtidigt är vi färre personer som arbetar med innebandyn. Men en stor skillnad för oss som ”står bakom” turneringarna är kontakten med lagen.
Hur då?
– Det administrativa skiljer sig åt. Vi jobbar mycket med skandinaver och folk från norra Europa i innebandyn, och där finns det stora kulturella likheter. Med fotbollen är det fler länder och människor inblandade och där finns en del utmaningar i kommunikationen, även om vi alltid gör vad vi kan för att lösa situationer som uppstår. Vi vill att alla ska få komma hit och spela innebandy och fotboll och vara en del av Gothia Cup.
Lena Rönnefors pekar på en hel del utmaningar som påminner om fotbollens. På sommaren brukar alltid antalet fotbollsplaner diskuteras. Att de är för få. Under vinterturneringen är det inomhushallarna som begränsar till viss del.
– Alla ska spela i femlagsmatcher, så det blir extremt många matcher. Det är långa dagar och kvällar för alla lagen och det är mycket logistik som ska lösas. Vår begränsning för att växa är hallarna. Det finns inga fler tillgängliga och det gör att vi inte kan växa mer. Jag har nämnt några gånger att jag gärna skulle vilja se att vi kan spela matcher i Svenska Mässan, men de vill inte gärna flytta på sina hundar. De har ju alltid den stora hundmässan i början av januari varje år ...
Ser du några andra möjligheter för er att växa som turnering?
– Kanske en bit in i Partille. Det är ett alternativ, men det är svårt. Det är mycket som ska stämma. Jag har pratat en del med kommunen där, så vi får se vad som händer i framtiden.
”Väldigt tryck”
Matcherna spelas främst i centrum, men även i en del hallar österut och i Frölunda i väst. Tanken är att lagen ska bo nära där de spelar merparten av sina matcher. Publikmässigt passar Valhalla och Lundbystrand för spontana besök för nyfikna göteborgare. Där finns flera spelplaner och läktare.
– Det är ett väldigt tryck i hallarna, och tar man sig dit kommer man att få en ordentlig cupkänsla. Det kan jag lova.
Av de nästan 1 500 matcher kommer nästan hälften att livestreamas.
– Vi bjuder på det helt enkelt. Det finns tolv hallar där vi har satt upp kameror. Det är bara att klicka sig in exempelvis via hemsidan, så kan man se många matcher den vägen.