Tidigare landslagsstjärnan om avtalet: Steg i rätt riktning
Svenska damlandslaget i fotboll har numera ett gemensamt avtal med herrlandslaget. Ett steg på vägen, tycker den förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson, som jobbar både nationellt och internationellt för att främja hållbara karriärer och till exempel göra det enklare att kombinera landslagsspel med föräldraskap.
Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Dagens ETC
I december meddelade Svenska fotbollförbundet att dam- och herrlandslaget får lika lön. En fråga som tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson har drivit hårt.”Jag tror att det finns en annan medvetenhet i dag, framför allt hos sponsorer och allmänhet, som inneburit en påtryckning”, säger hon.
Kajsa Sandin
Ersättningarna till spelarna i fotbollslandslagen har tidigare inte varit offentliga men har diskuterats friskt. 2019 tog frågan ordentlig fart då Diskrimineringsombudsmannen utredde löneskillnaderna. DO kom fram till att damerna visserligen har missgynnats men att det inte varit fråga om diskriminering.
Avtalet som förbundet presenterade före jul är historiskt. För första gången redovisas ersättningarna till spelarna öppet och dessutom är avtalet gemensamt för båda landslagen.
– Det här är ett steg i rätt riktning. Gemene man kanske blir förvånad över att det inte är större summor det handlar om, men för oss är det framför allt viktigt att man inte förlorar pengar när man är iväg med landslaget, säger Caroline Jönsson, som är vice ordförande i Spelarföreningen och har deltagit i förhandlingarna.
Inte sparkas vid graviditet
Hon lyfter fram att det finns flera viktiga delar i avtalet som främjar hållbara karriärer och gör det lättare att vara både landslagsspelare och förälder. Förbundet ska till exempel täcka försäkringskostnader för kontraktslösa spelare som skadar sig, och det ska det vara möjligt att ta med sig sitt barn till landslagsläger.
Caroline Jönsson var en av silverhjältarna vid VM i USA 2003. 2013 slutade hon med elitfotbollen och har sedan dess, vid sidan av sitt jobb som psykolog, arbetat med spelarnas rättigheter.
I höstas blev hon omvald till internationella spelarfackets Fifpros styrelse. Där jobbar Caroline Jönsson för bättre villkor generellt, men eftersom damsidan legat efter har det blivit naturligt att fokus har hamnat där.
– I december 2020 fick vi igenom en ”maternity-policy” som vi kämpat för i fem år. I stället för att kunna bli sparkad när man blivit gravid har man nu rättigheter och kontraktet blir fryst. Det är en enorm förändring.
Målet är lika villkor för damer och herrar som representerar landslagen i samma land och att det ska finnas en minimumstandard så att spelarna kan prestera på högsta nivå.
– Det kan handla om hur lagen reser och hur man bor, om vilka arenor man spelar på under mästerskap, hur många kameror det finns på arenan, och ersättningen från klubbar och förbund. Vi vill villkora stöden från Uefa och Fifa så att förbunden måste förhålla sig till en lägsta standard, säger Caroline Jönsson.
Hon påpekar att symbolvärdet i att behandlas lika är jätteviktigt. Hon tar World 11 som exempel. Under många år ville Fifa inte presentera ett sådant framröstat världslag för damerna på samma sätt som de gjorde för herrarna.
– Det var något vi på Fifpro ville driva igenom. Först 2019 var Fifa beredda att göra detta på sin gala. Det sitter miljontals barn och ungdomar och följer galan så det betyder jättemycket. Symbolvärdet är lika viktigt när nu fler och fler av de stora klubbarna i Europa, Real Madrid, och Arsenal med flera, startar damlag.
Mer medveten sponsring
Som spelare försökte Caroline Jönsson länge att förändra inifrån när det gäller jämställda löner och sponsring. I samband med att hon avslutade karriären startade hon stiftelsen Fairpay som arbetar för att alla människor ska få idrotta på lika villkor oavsett kön. Jämställd sponsring och hållbara verksamheter står på agendan.
– När vi startade var det trögt. Det handlade mycket om att Fairpay fick informera föreningar och företag, och trycka på. Nu är det i stället Fairpay som blir uppringda. Det har skett en enorm förändring bara de senaste åren, säger Caroline Jönsson som under 2021 lämnade sin officiella roll i stiftelsen.
Hon berättar att det tidigare inte var ovanligt att företag hade ett jämställdhetstänk i sin företagsstruktur, men sponsrade på ett helt annat sätt. I dag är företag och föreningar mycket mer måna om att de gör rätt ur ett jämställdhetsperspektiv, tycker Jönsson.
– Hänger man inte med tåget nu, både som förening och företag, tappar man för mycket. Företag väljer i dag bort föreningar som inte har en tydlig policy kring jämställdhet.
Vad beror den här förändringen på?
– Exponering i dag är inte längre bara på en arena. Det finns helt andra kanaler för marknadsföring och samarbeten som Instagram, Tiktok med mera där företagen kan nå sin målgrupp och där värdegrunden kan vävas in på ett annat sätt. Sedan tror jag att en förändring ligger i att idrotten öppnat upp för vad man får ta ställning för och engagera sig i. Det är okej att uttrycka andra saker som är viktiga.