IFK Göteborg har tre flicklag och lika många pojklag med i Gothia Cup. Jonas Olsson är ansvarig för klubbens akademi, som innefattar spelare i åldrarna 12–19 år.
De äldsta spelarna ingår i det som föreningen kallar elitförberedande träning. På flicksidan finns ett utbyte med damallsvenska Göteborg FC för de äldsta juniorerna. Men i framtiden kan dessa spelare komma att ansluta sig till det blåvita damlag som planeras inom kort.
– Det känns väldigt kul att vi kommer att få ett damlag som våra egna spelare kan slussas in i, säger Jonas Olsson.
Det är tänkt att klubben ska fatta beslut under hösten om exakt tillvägagångssätt och tidplan för damlagssatsningen.
Försäljningar en viktig intäkt
Under vårens och sommarens matcher i herrallsvenskan har det varit fullt med spelare som har fostrats just i klubbens akademi. Jonas Olsson ser att A-lagets framgångar höjer intresset också för akademin. Flera av de egenfostrade spelarna har dessutom fått viktiga roller i seniorlaget.
– Det påverkar givetvis. Vi bestämde för några år sedan att minst två spelare ska lyftas upp till A-laget från akademin varje år, då såg vi ett ökat intresse för att börja spela i akademin. För varje ung spelare som får förtroendet i A-laget så ökar intresset för akademin.
Utöver det faktum att Blåvitt vill fostra skickliga spelare som kan ta plats i klubbens A-lag finns det i förlängningen också ekonomiska incitament. Spelarförsäljningar är en viktig intäktskälla för alla elitklubbar och IFK Göteborg är inget undantag.
För bara några veckor sedan såldes just en tidigare akademispelare till en utländsk klubb. Benjamin Nygren, 17, flyttade till Genk och för övergången betalade den belgiska mästarklubben 40 miljoner kronor, enligt flera olika medier. Genom åren har mängder med andra spelare dragit in åtskilliga miljoner till klubbkassan.
Det kostar en hel del pengar att driva verksamheten med flera avlönade tränare, administrativ personal och faciliteter i form av bland annat Prioritet Serneke Arena i Kvibergsområdet.
Sedan 2018 kostar det 7 000 kronor för en spelare att vara med i IFK Göteborgs akademi under ett år. Det var mer än en dubblering av den tidigare årsavgiften på 3 250 kronor, men skillnaden nu är att i avgiften ingår bland annat klädpaket, cuper, resor, läger inklusive mat och logi, årskort till de allsvenska matcherna, fritt inträde till Göteborg FC:s matcher och utrustning.
– Det var egentligen en sänkning. Innan betalade man en mindre avgift men då tillkom många kostnader och det skenade iväg. Det var en av anledningarna till att vi ändrade så att man betalar 7 000 och då ingår allting. Jämför man med andra klubbar så är det en billig lösning – även om det är viktigt att ha respekt för att 7 000 är mycket pengar.
Men Jonas Olsson känner ingen större oro för att IFK Göteborg riskerar att tappa spelare som kommer från familjer med sämre ekonomi.
– Vi jobbar på ett sånt sätt så att om man har det tufft ekonomiskt så hittar vi alltid lösningar på det. Men utgångspunkten är alltid att alla ska betala årsavgiften.
Ett lag i varje årskull
En framgångsfaktor är att alla faktiskt inte får plats i IFK Göteborgs ungdomsverksamhet. Över 500 spelare söker sig årligen till klubben i hopp om att bli blåvita spelare, men för att kunna erbjuda de unga tjejerna och killarna så hög kvalitet som möjligt på spelarutbildningen har klubben valt att satsa på att ha färre lag än vad många av de allsvenska konkurrenterna har gjort. Exempelvis har Blåvitt bara ett lag i varje årskull – att jämföra med Stockholmsklubbarna som har många fler lag i en enda åldersgrupp.
IFK Göteborg har höga ambitioner. I vintras presenterade Jonas Olsson – som då också vikarierade som sportchef under tre månader – klubbens vision om att i framtiden ha norra Europas bästa akademi sett till den utbildning som de unga spelarna får ta del av.
– Det är om fem år. Inte nu. Det är säkert lätt att komma in här och peka på saker som inte fungerar perfekt, men vi måste börja någonstans och vi måste ha mål. Visionen är att alla spelare i vår akademi ska bli elitspelare i fotboll. Kan vi nå dit så är vi en av norra Europas bästa akademier. Det är ett sätt för oss att bli bättre på allting. Vi ska göra ett gediget arbete.
För att nå dit behöver akademin utvecklas, det medger Jonas Olsson.
– Det finns tusentals saker vi kan och vill göra bättre. Vi tar fram utbildningsplaner och karriärplaner för varje enskild spelare och letar efter fler duktiga tränare som har ambitioner. Vi vill såklart också locka till oss ännu fler spelare som vill något med sin fotboll. Duktiga spelare med ambitioner söker sig alltid till bra verksamheter. Ju bättre verksamhet vi har desto fler duktiga killar och tjejer kommer att komma till oss.