Det hade knappast inträffat om tjejerna inte hade bestämt sig för att flytta hemifrån redan efter nian. Vid 15–16 års ålder lämnade de Tuve Volleybollklubb och Göteborg.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
De sökte och kom båda in på volleybollens riksidrottsgymnasium i Falköping. Klara flyttade dit för fem år sedan, Vilma tre år senare. Där hade de volleybollträning på skolschemat och fick spela elitseriematcher med skolans lag RIG Falköping.
Efter avslutat gymnasium har båda systrarna Andersson värvats av Sveriges dominerande klubb Engelholms VS. Klara kom till Skåne för två år sedan och Vilma nu.
Hur ser ni på att det inte går att spela elitvolleyboll i Sveriges näst största stad?
– Jag tycker det är väldigt tråkigt att den möjligheten inte finns i Göteborg, särskilt eftersom det är en attraktiv stad med möjlighet att både studera och jobba. Men jag tror att beror på att det inte finns tillräckligt engagerade tränare eller klubbar som har tillräcklig ekonomi för att ha ett elitlag, säger Vilma.
– En annan anledning kan vara att de större sporterna, som till exempel fotboll, dominerar i de större städerna. Många börjar med det när de är små i stället för volleyboll, och sedan fortsätter de med det, säger Klara.
”Välförtjänt uttagning”
Hon är nästan tre år äldre och har visat vägen med varje flytt. Men när det gäller landslagsspel hann lillasyster Vilma först. Hon blev kallad att spela för Sverige redan som 17-åring, våren 2017.
– Min första tanke var: ”Oj, haha!” Jag kände mig väldigt tacksam över att få en så stor chans och väldigt nervös över att få spela med så otroligt duktiga och rutinerade spelare. Sen var jag faktiskt också väldigt stolt över mig själv, att jag nått ett mål jag haft sedan jag var liten.
Storasyster Klara:
– När Vilma kom med i landslaget var jag så glad för hennes skull. Hon var välförtjänt av uttagningen och jag stöttade henne till 110 procent.
Och sedan när du själv blev uttagen till EM-kvalmatcherna i augusti i år – hur reagerade du då?
– Jag blev överraskad och glad! Att få spela i landslaget har varit ett mål och det är ett fint kvitto på att all tid man lagt ner på sporten verkligen lönar sig.
Lillasyster Vilma:
– Jag tänkte: ”Äntligen!” Hon förtjänade verkligen den platsen och har kämpat hårt för den. Ingen var nog gladare eller stoltare än vad jag var, inte ens Klara själv.
Premiär i Tjeckien
15 augusti stod Tuvesystrarna i landslagsdräkt i den lilla staden Jablonec i norra Tjeckien för att spela EM-kvalpremiär.
– Det var verkligen speciellt. Vi båda kunde inte sluta le eller knappt tro det själva, att vi spelade i landslaget tillsammans. Det var helt otroligt, verkligen någonting som man kommer minnas för resten av livet, säger Vilma.
– Det var en tajt match och vi lyckades överraskande vinna med 3–2 på bortaplan mot gruppfavoriten. Både jag och Vilma var på plan och spelade tillsammans. Det var min debut och att få dela detta stora ögonblick för svensk volleyboll med sin lillasyster kändes helt fantastiskt.
På planen har systrarna varsin nyckelroll som skiljer sig mycket från varandra. Klara är libero.
– Det svåraste med den positionen skulle jag säga är den mentala biten. Då man som libero inte gör några poäng, utan huvuduppgiften är att spela servemottagning och försvar, märks misstagen väldigt tydligt. Det kan vara tufft att orka hålla sig mentalt stark då.
Vilma är passare och den som alltid ska vara vältajmad och ordna lägen för de offensiva lagkamraterna att smälla in poänggivande slag.
– Jag ska kunna leverera bra passningar till mina anfallare hela tiden. Det är nog det svåraste, att jag i princip inte får göra några misstag alls eftersom mitt agerande påverkar lagkamraterna väldigt mycket.
Återförenade i Ängelholm
Efter två år på skilda orter är systrarna Andersson nu återförenade även i klubblagsspelet. Klara har redan vunnit två SM-guld med Engelholm. Nu är Vilma nyinflyttad i den nordskånska staden som – till skillnad från klubben – stavas med Ä.
– Att Vilma har flyttat till Ängelholm betyder jättemycket för mig. Det är bekvämt och härligt att ha sin syster i laget. Vi funkar bra ihop på planen och har samma tänk i spelet och kan hjälpa varandra. Men framför allt är det mysigt att kunna äta middag ihop och ses mycket mer på fritiden än vad vi har kunnat göra på flera år, säger Klara.
– Det är såklart väldigt roligt att få vara med Klara igen, både på och utanför planen. Sist vi fick träna och spela tillsammans var när vi båda gick på riksidrottsgymnasiet, säger Vilma.
Vad är det bästa med att ha syrran i samma lag?
Vilma:
– Att man alltid känner en sorts extra trygghet och lugn. Jag blir inte alls lika nervös inför match när jag vet att Klara kommer att stå på planen med mig samtidigt.
Klara:
– Det bästa är att hon är extremt duktig och gör mig till en bättre spelare.
Och det sämsta?
– Att vi kan bli lite för ärliga mot varandra och säga till extra när den andra gör något fel. Vi är helt enkelt hårdare mot varandra, säger Vilma.
– Ja, vi tar ut lite aggressioner på varandra och kan bli lättare irriterade än på andra lagkompisar, säger Klara, och lägger till med ett leende:
– Men det händer nästan aldrig.
På söndag spelar de säsongens första elitseriematch med Engelholm, hemma mot Gislaved.
Här är idrotten som du ska hålla koll på den kommande veckan. Detta är ETC Göteborgs sportkalender.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Onsdag 26 september
Sävehof–Alingsås, handboll, handbollsligan, Partille arena, 19.00.
Torsdag 27 september
IFK Göteborg–AIK, fotboll, allsvenskan, Gamla Ullevi, 19.00.
Kalmar–Häcken, fotboll, allsvenskan, Guldfågeln arena, 19.00.
Rögle–Frölunda, ishockey, SHL, Lindab arena, 19.00.
Fredag 28 september
Redbergslid–AIK, handboll, handbollsligan, Lisebergshallen, 19.00.
Lördag 29 september
Högsbo–A3 Basket Umeå, basket, Basketligan dam, Gothia arena, 15.00.
Gais–Helsingborg, fotboll, superettan, Gamla Ullevi, 16.00.
Utsikten–Husqvarna, fotboll, division 1 södra, Ruddalen, 16.00.
SDE–Göteborg HC, ishockey, SDHL, Enebybergs ishall, 19.00.
Söndag 30 september
Kungsbacka DFF–Ljusdal, fotboll, elitettan, Tingbergsvallen, 13.00.
Endre–Pixbo, innebandy, SSL dam, Ica Maxi arena, 13.00.
AIK–Göteborg HC, ishockey, SDHL, Ulriksdals IP ishall, 14.15.
Göteborg FC–IFK Kalmar, fotboll, damallsvenskan, Ullevi, 16.00.
Sirius–Pixbo, innebandy, SSL herr, IFU arena, 19.00.
Önnered–IFK Ystad, handboll, handbollsligan, ÖHK-hallen/Heidhallen, 19.00.
Dalen–Lindås/IBK, innebandy, SSSL herr, Umeå Energi arena, 19.00.
Måndag 1 oktober
IFK Göteborg–Hammarby, fotboll, allsvenskan, Gamla Ullevi/Ullevi/Ruddalen, 19.00.
Elfsborg–Häcken, fotboll, allsvenskan, Borås arena, 19.00.
Tisdag 2 oktober
Jönköpings Södra–Örgryte, fotboll, superettan, Stadsparksvallen, 19.00.
Malmö– Frölunda, ishockey, SHL, Malmö arena, 19.00.
IBK Göteborg–Warberg, innebandy, SSL dam, Lisebergshallen, 19.15.
Onsdag 3 oktober
Falun–Pixbo, innebandy, SSL herr, Jalas arena, 19.00.
Eskilstuna Guif– Sävehof, handboll, handbollsligan, Stiga Sports arena, 19.00.
Västerås Irsta– Sävehof, handboll, SHE, Bombardier arena, 19.00.
Lindås– Storvreta, innebandy, SSL herr, Salming arena, 19.00.
Tipsa oss!
Ska din förening arrangera en tävling? Är det dags för cup? Eller vill du tipsa oss om en intressant person, sport eller förening som du tycker att vi borde skriva om? Mejla till gbgsport@etc.se!