Stella Plantin är en av Sveriges främsta OCR-utövare. Inför den sista och avgörande deltävlingen leder hon hela touren, kallad OCR Golden Trophy. I morgon kan hon få titeln bäst i Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Loppet avgörs som en jaktstart. Hon kommer att starta med några sekunder försprång till tvåan i totalställningen. Först i mål vinner hela touren.
– Jag är ingen löpare, jämfört med många av de andra tjejerna. Är det mycket och jobbig löpning kan jag säga hejdå. Är det många och svåra hinder har jag däremot en fördel.
Hinderbanelöpning
Obstacle Course Race är precis som den svenska översättningen antyder en hinderbanelöpning. Men det avslöjar bara en liten del av vad som krävs av de som tävlar i den snabbt växande sporten.
För åskådarna är det iögonfallande på många sätt. Vissa hinder tornar upp sig högt över marken och enda vägen är att ta sig över. Ibland med hjälp av rep, ibland med ren arm- och råstyrka. Andra hinder är precis de motsatta och innebär allt från att kravla i lera under taggtråd till löpning genom midjehögt vatten.
– Du får inte vara rädd för skrapsår och blåmärken. Då är det kört. Det är så spännande med ett lopp eftersom man inte vet vad som väntar en. Hela kroppen används på ett eller annat sätt. Men huvudet är också med. Du tvingas spränga och ”läsa av” de hinder som är framför en. Du får tänka till hur snabbt du ska springa och hur du ska försöka ta dig över, igenom eller förbi ett hinder.
”Min stora grej är klättringen”
Stella Plantin har själv en bakgrund som klättrare. Intresset för den här typen av aktiviteter har nästan varit inprogrammerat.
– Om jag tänker tillbaka på min barndom ser jag framför mig att jag alltid har älskat att skutta runt, springa och klättra på allt jag hittar. Gärna ute i naturen. Jag började klättra, unge-fär när jag var 15 år. Innan dess höll jag på lite med friidrott. Men min stora grej är klättringen. Så på så sätt kan man säga att OCR passar mig perfekt.
Vad har du för nytta av din klättringserfarenhet?
– Vissa hinder är väldigt klättringsspecifika. Som armgång. Sådana grejer kommer ”gratis” för mig. De är enkla jämfört med andra hinder eftersom de är lite vardag för mig. Det som är speciellt med klättringen är att det aldrig kommer två rörelser som är exakt likadana, utan det är hela tiden nya rörelser som utmanar en. Koordination, balans och sånt utvecklas på ett väldigt brett plan.
Vad ger sporten dig?
– Det är fantastiskt roligt att hålla på med det här. Jag kan ibland tycka att OCR har lite av en machostämpel, vilket känns fel för mig. Vissa verkar springa hinderbana för att de känner att ”Oj, vad fräckt det är. Vi ska frysa och vi ska plåga oss själva.” Jag tycker verkligen inte så. Jag brukar jämföra det med när man hade gymnastisk i mellanstadiet, slängde ut allt roligt man hittade i gymnastiksalen och så körde vi hinderbana där. Det var det bästa som kunde hända, det är i princip så det är på de här loppen. Fast mycket tuffare fysiskt, såklart.
Andra tävlingsåret
Touren – som alltså avgörs i morgon – består av fyra deltävlingar. Stella Plantin är inne på sitt andra tävlingsår.
– Det började med att jag var med i tv-programmet Ninja Warriors och efter det blev jag kontaktad av Tommy på Military Fitness, som arrangerar touren. Jag visste knappt att OCR fanns eller vad det egentligen var för något. Men sedan var jag med och testade. Jag kommer ihåg nu att jag var så himla nervös inför första loppet, som var i april 2016.
Tommy heter Carlsson i efternamn och är vd på Military Fitness och tävlingschef för OCR Gothenburg Challenge.
– Vi har extremt många hinder. Vi har i snitt ett hinder var 40:e meter. Det gör tävlingarna roliga, men också jobbiga. Det stora antalet hinder är väldigt utmanande. När man har kommit i mål kommer man att känna ett glädjerus, en enorm lättnad och en go känsla av att ha klarat av något så tufft, säger Tommy Carlsson. Beroende på hur vädret blir hoppas vi på så många som 1 500 personer kommer och tittar.
Yngst i laget
Stella Plantin fastnade för det och i dag är hon en av ungefär tio utövare som ingår i Military Fitness elitlag. Med sina 23 år är hon också yngst.
– Alla kommer från olika bakgrund. Jag är den enda som är klättrare. Någon är cyklist, några är löpare, någon är skidåkare och någon annan fotbollsspelare.
Under lördagseftermiddagen kan hon alltså vara bäst i Sverige. I de tre tidigare loppen har hon hamnat på pallen varje gång. En gång har hon vunnit.
– Det allra senaste loppet var vid Göteborgsoperan, och det var riktigt häftigt. Det var nästan overkligt att ta sig upp på ett stort fartyg och hoppa rakt ner i det kalla vattnet. Men riktigt roligt!
Sida vid sida med eliten är ”vanliga” utövare välkomna.
– Du ska inte vara rädd för att vara med. Kom och prova! Man kan samla ett gäng kompisar och bara vara med och testa. Jag tycker inte att man ska träna bara för att träna, utan jag älskar att röra på mig helt enkelt. För att det är kul. Det är nog mitt motto i livet.
Drömmar om EM och VM
Oavsett hur det går i lördagens lopp har Stella Plantin några framtidsmål som hon hoppas uppfylla under 2018.
– Då skulle det verkligen vara kul att vara med på EM eller VM, men jag vet inte om jag vågar säga det. Egentligen. Men jag kan i alla fall drömma. Sedan vill jag vara med på så många lopp som möjligt. Ett tråkigare, men viktigt mål är att hålla jag håller mig skadefri.