En av initiativtagarna till den gemensamma löprundan är Jonatan Fahlén, 27. Han har bott i Bergsjön i två år och är engagerad i Proletären FF, som också arrangerar motionsloppet Fredsloppet. När han hörde att idrottshallens verksamhet var hotad reagerade han.
– Det finns en brist på motionstillfällen här, framför allt för ungdomar. Det är en ekonomisk fråga.
Öppen och gratis för alla
Det kostar att idrotta, och det finns kanske inte heller samma möjligheter som i välbärgade områden. Då är det viktigt att en plats som Geråshallen erbjuder många människor möjlighet att träna och motionera under andra former än på kommersiella gym, säger Jonatan Fahlén.
De gemensamma löprundorna blev ett sätt att visa betydelsen av motionslokaler och mötesplatser i Bergsjön och andra förorter. Aktiviteten är gratis och öppen för alla.
– Vi vill bidra till det positiva exempel som vi tycker att Geråshallen är. Att vi faktiskt kan skapa en meningsfull fritid åt oss själva här ute om vi får förutsättningar för det av politiker och tjänstemän.
Hur brukar det gå till?
– Vi möts här halv sex och bestämmer gemensamt hur vi ska träna. Efteråt samlas vi och fikar och snackar lite. Många drar sig för att löpträna, men vi vill visa att det är något som alla kan göra. En del av oss är vana löpare och springer flera dagar i veckan och är med i olika lopp. Och en del är nybörjare eller springer mer sällan. Det är inga konstigheter.
Hur har gensvaret varit?
– Det har varit lite svårt att få folk att komma hit nu under hösten och vintern. Men det är kanske ännu viktigare att motivera människor att komma ut och springa under den tid på året när det är som svårast. Det är mörkt och jag tror att många upplever en otrygghet här som gör att de kanske inte går ut och springer i elljusspåret på kvällarna. Men om man gör det som en gemensam grej så blir det lättare och roligare.
I Bergsjön bor fler än 140 nationaliteter. Hur mångkulturell är er grupp?
– Lite, men om man tänker på hur stadsdelen är så har det inte varit så proportionerligt. Då har det varit många infödda svenskar. Inte uteslutande, men i förhållande till vilka det är som bor här. Det är en slump, men ändå inte. Det finns en ojämlikhet i samhället när det gäller träning och motion. Jag tror det är lättare och svårare för vissa grupper och personer att ägna sig åt det.
Gruppen är ivrig att komma iväg, men idag bestämmer de sig för att köra intervallträning i backen ovanför Gärdsås torg istället för en runda i elljusspåret där marken fortfarande delvis är täckt av snö och is. De joggar iväg i samlad tropp, korsar Ljusårsvägen och fortsätter förbi mataffären. Gruset knastrar under fötterna när de korsar bron vid spårvagnshållplatsen Galileis gata och de fortsätter uppåt mot backen som är rundans mål. På ena sidan ligger torget med pizzeria och spelbutik och på den andra väntar stadslantgården Galaxen och Siriusgatans pastellfärgade höghus en bit längre bort. Under träningen får de sällskap både av en grupp barn och en man med barnvagn som skämtar med gänget och håller jämna steg ner mot hållplatsen.
Agneta Samuelsson, 56, är en av de som brukar löpträna med gänget. Trots att hon bor utanför Kungälv och jobbar på Hisingen tar hon omvägen till Bergsjön för att vara med. Hon lockades av tanken på att springa i grupp och missar nu sällan chansen att delta.
– Jag tänkte att det blir bara en gång och inget mer, för att det är så långt att köra. Men det var så trevligt att jag kom tillbaka. Löpningen blir mycket roligare när man gör det tillsammans, säger hon.
Känns det tryggare att springa tillsammans?
– Ja, jag hade inte sprungit här själv. Det hade jag inte gjort. Jag försökte en gång, men då vände jag efter ett par hundra meter. Det är jätteskönt att ha sällskap som kvinna, säger hon och syftar på elljusspåret där de vanligen håller till.
En motpol mot allt negativt
Gruppen vänder tillbaka mot Geråshallen där rundan började. Snart väntar en värmande kopp kaffe. Och hur gick det då för den nedläggningshotade idrottshallen? Verksamheten drivs nu vidare av idrotts- och föreningsförvaltningen som tar över efter stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg. Precis som tidigare finns bland annat gruppträning för allmänheten på schemat.
Jonatan Fahlén är glad att kunna bidra med en motpol till det han upplever som en negativ bild av Bergsjön.
– Jag tycker att det ofta är vi som bor i förorten som framställs som problemet. Och så är det inte. Det finns människor här som kämpar för att rädda en idrottshall eller organisera meningsfulla fritidsaktiviteter tillsammans, säger Jonatan Fahlén.
Hur ser du på framtiden?
– Löpning är en träningsform som har många utövare, men det gäller att hitta former för att göra det till något gemensamt och socialt. Vi tänkte flytta oss till Angered när våren kommer och man kan träna på friidrottsbana. Vi får se hur det blir, men vi kanske gör något kring det.