Men i måndags hade danska handbollsförbundet övertygat sin regering och sina myndigheter om att de kunde arrangera ett smittsäkert EM. En lättnadens suck kunde höras från alla inblandade.
– Det känns bra. Nu är alla förutsättningar på plats och man kan ladda ordentligt, säger Hampus Lüning.
”Risken att smittas liten”
Det var hans spontana kommentar när beskedet från Danmark kom mitt i hans packande och förberedelser hemma i Kungsbacka.
Han påpekade samtidigt att han förstår de som har synpunkter på att mästerskapet spelas överhuvudtaget.
Men Hampus Lüning tror att det kommer att gå bra.
– Jag skulle faktiskt bli förvånad om det blir särskilt många coronafall på plats. Spelarna rör sig normalt ute och mellan olika städer. För dem har nog aldrig risken att smittas varit så liten som den blir under förberedelselägret och sedan mästerskapet, tror Hampus Lüning.
Säkerheten för att undvika smitta är noga uttänkt.
Tester pågår konstant
Från och med samlingen i Trollhättan i tisdags, som nu pågår, är hela gänget med spelare och ledare inne i en bubbla där man inte får träffa någon utifrån.
Och testerna pågår hela tiden. Tre tester före samlingen, en första dagen (i tisdags), ytterligare ett under lägret och sedan ett direkt vid ankomsten till Danmark nästa vecka.
– Om någon är positiv blir det isolering i sju dagar och sedan ska man vara symtomfri 48 timmar. Tveksamt om nån som skulle vara positiv på samlingen kan delta på EM. Det får vi diskutera, det är ju extremt känsligt.
Karantän väntar
Väl på plats i Danmark blir det test och karantän på hotellrummet i väntan på resultatet. Sedan går lagen in i den röda zonen. Det betyder att du ska vara på det våningsplan du blivit tilldelad. Du får äta i matsalen, vara på träningsanläggningen och i övrigt hålla dig på rätt våningsplan på hotellet.
– Om någon skulle bryta den röda zonen så blir hela laget diskat. Reglerna gäller även ledare. Dessutom blir man ersättningsskyldig. Det är stenhårt med andra ord, förklarar Hampus Lüning.
Munskydd är ett tydligt direktiv från EHF (Europeiska handbollsförbundet), till och från matcherna och i offentliga miljöer.
– Vi har köpt in massvis av munskydd.
Mycket att tänka på
För landslagsläkaren har reglerna inneburit extra mycket att tänka på.
– Från och med samlingen i Trollhättan får jag inte lämna bubblan och den röda zonen. Jag måste ha med mig ”allt” från början. Jag kan inte kompletteringshandla på apoteket. Jag måste ha minst dubbelt av allt, och ha tänkt ut alla hypotetiska scenarier i förväg. Detta för att klara hela samlingen och mästerskapet (kan bli upp till 27 dagar).
Hampus Lüning är landslagsläkare i handbollen sedan drygt två år och var med även på EM 2018. Dessförinnan var han läkare i juniorlandslaget.
Akutläkare på Östra
Hampus är lagläkare också för Sävehofs damer och inom fotbollen för Örgrytes herrar.
– Där är Lasse Peterson huvudansvarig. Jag hörde av mig för sju år sedan, undrade om jag fick komma och hälsa på och presentera mig och sedan dess har jag varit med dem.
Annars är Hampus Lüning heltidsanställd som akutläkare på Sahlgrenska Östra.
Där står han mitt i stormens öga – allt inflöde av covid-19-patienter i Göteborg dirigeras till Östra.
– Jag har träffat covidpatienter i princip dagligen sedan i mars och fått erfarenhet. Det gör att man får respekt för sjukdomen samtidigt som den blir en del av vardagen.
Det har gjort att Hampus är van att fatta beslut i de här sammanhangen.
– Normalt jobbar man ju evidensbaserat i sjukvården, alltså att det finns forskning bakom varje beslut. Nu helt plötsligt vet man inte, men man måste ändå ta ett beslut
I handbollens coronautskott
Hampus erfarenheter från Östra, och också inom fotbollen, gjorde att han hamnade i handbollens coronautskott.
– Där får vi in alla coronafall i de högsta serierna. Vi ger rekommendationer om man ska spela eller ställa in matcher och hur de ska tänka med skadade och sjuka spelare, isolering, spårning, provtagning och så vidare. När det var som värst var det fem till åtta fall om dagen där vi måste ta ögonblicksbeslut. Det kräver en del för att känna sig bekväm med att ta de besluten.
Hur tror du att allt det här medicinska kommer att påverka det sportsliga under EM?
– Det ska inte behöva påverka. Pandemin här har pågått i sju-åtta månader. Spelarna är vana. Men med coronan kom ju att det blev ett långt uppehåll, och sen skulle det spelas många matcher på kort tid. Då vet vi att skaderisken är skyhög. Man hade en olustig känsla inför det som komma skulle.
Hampus Lüning konstaterar att Olivia Mellegård och Mikaela Mässing är långtidsskadade. Han tror att ledarskapet blir extra viktigt under denna EM-turnering.
– Vi måste ha hundra procent koll så det aldrig blir några tveksamheter.
Viktig roll
Landslagets idrottspsykolog Malin Tillman får stor betydelse, tror Hampus Lüning:
– Hon har förberett sig dag och natt och spelat upp hundratals scenarier, och spelarna har även fått hemläxor. Vi jobbar mycket med detta och det är en stor styrka.