IK Sävehof är också ett gigantiskt ideellt maskineri med 1 500 barn och 240 oavlönade ledare.
Sedan fredagen den 13 mars står kärnverksamheten – alltså handbollen – stilla på grund av coronaviruset.
Bara under de här dagarna har cirka 250 träningar och 167 matcher blivit inställda för Sävehofs barn och ungdomar.
– De av våra lag som vill får samlas och träna utomhus, men jag vet inte exakt hur många som gör det, berättar klubbdirektören Stefan Albrechtson.
Varje fredag klockan tolv går klubben ut med direktiv om vad som ska gälla för den närmaste veckan. Men det handlar nu inte om handbollsspel utomhus utan om fysträning byggd på individuella moment.
Hur är det att vara chef för världens största handbollsförening när ni inte kan spela handboll?
– Det känns… overkligt på något sätt. Jag har varit anställd här i 40 år. Detta är så annorlunda att man inte ens kunde tänka sig att det skulle inträffa. Nu handlar arbetet om att rädda kvar klubben och verksamheten. Och försöka skapa en förståelse bland medlemmarna för att vi under ett par år framåt kommer att möta en annan typ av utmaningar.
Tänker du redan att coronakrisen kommer att drabba verksamheten under flera år framöver?
– Om det här pågår i ytterligare några månader kommer det att påverka hela idrottsrörelsen en lång tid. Men samtidigt är jag övertygad om att vår förening har en så stark förankring, så mycket kontinuitet och så många bra ledare att även om vi skulle tappa massor av pengar så kommer vi att klara detta, säger ”Abbe”.
Han pausar en sekund och fortsätter:
– Inget ska få påverka det vi har byggt upp i Sävehof. En bred pojk- och flickverksamhet, en stark dam- och herrverksamhet, en bra jämställdhet och bra värdegrund. En fin plattform för ungdomar att börja spela handboll, där de kan se sig själva i framtiden både som breddspelare och proffs. Det vore alldeles för tungt att tappa ett sånt här koncept.
Skulle ha spelat slutspel
Dam- och herrlaget skulle nu under en normal vår ha spelat SM-slutspel. Istället blir spelarna korttidspermitterade när Sävehof räknar med att ta del av statens stödåtgärder i likhet med andra krisande arbetsgivare. Staten betalar 50 procent av lönen och spelarna kan behålla 92,5 procent av sin inkomst medan de går ner på deltid.
Ett lyckat SM-slutspel för både damerna och herrarna – som ifjol när båda vann SM-guld – innebär cirka 1,5 miljoner kronor i nettovinst.
Staten har gett Riksidrottsförbundet (RF) en halv miljard kronor att fördela mellan de 72 idrotterna. Det ska kompensera en del av bortfallet på grund av uteblivna evenemang i mars och april. Handbollen har äskat om 40 miljoner.
– Jag lägger inga synpunkter på hur pengarna fördelas. Jag har bara en stark önskan att det inte blir som med RF-projekten Handslaget och Idrottslyftet. Nu måste pengarna rätt ner till oss som behöver dem. Detta får inte administreras bort och filtreras genom någon nomenklatura som sitter och tänker och gör projekt av det. Pengarna ska vidare direkt till specialidrottsförbunden som ska ha tydliga schabloner för hur de ska fördelas mellan föreningarna, säger Albrechtson.
Vill fylla arenan virtuellt
I brist på slutspelsmatcher siktar IK Sävehof på att virtuellt ”fylla” Partille Arena (som rymmer 4 200) med ”publik” som swishar 50 kronor istället för att gå på match.
– Det är inte vår image att gå ut med spannen och tigga, så jag hade inte stora förväntningar. Men det har gått förvånansvärt bra. Vi har redan fått in pengar från cirka 1 800 personer.
Sävehof har också gjort en annan sorts insamling bland sina lag. Medicinsk utrustning så som munskydd och desinfektionsmedel har samlats ihop för att skänkas till Drottnings Silvias barnsjukhus.
Partille Cup är världens största handbollsturnering och viktig för arrangörsklubben Sävehof – både ekonomiskt och för de internationella relationernas skull. Jätteevenemanget ger också stora intäkter för bland annat besöksnäringen i Göteborg.
1000 lag anmälda
Över 1 000 ungdomslag från ett 50-tal länder är anmälda till årets upplaga som är planerad att hållas 29 juni–4 juli.
Hur länge kan ni avvakta med beslut om cupen ska genomföras eller inte?
– Vi har inte satt någon tidsgräns. Vi lever i detta vecka för vecka och spekulerar internt i många olika varianter. Men allt är bara spekulationer. Vår utgångspunkt nu är att cupen ska spelas. Men det skulle kunna bli en omställd turnering i lite mindre omfång än vanligt. Detta får växa fram i någon sorts dialog med de deltagande lagen och beroende på hur coronaläget utvecklas.