Handbollsklubben Önnered i västra Göteborg lyckades genomföra sin turnering Göteborg cup i september. Men vinsten blev mindre än tidigare år och dessutom förlorar klubben publikintäkter för både herr- och damlag i Handbollsligan och SHE varje vecka. Följden har blivit höjda medlemsavgifter.
Där är Redbergslids IK inte än, men klubbchefen Tony Larsson utesluter inte att det kan bli så. Den anrika handbollsklubben går miste om cirka 30 000–40 000 kronor per vecka. Det höjda publiktaket från 50 till 300 personer från 1 november kommer inte att göra någon större skillnad för ekonomin.
– I nuläget är det bara permitteringar och viss ersättning från RF som ger oss intäkter. Vi jobbar stenhårt med försäljning och försöker få med fler sponsorer och partners, vilket går ganska bra faktiskt, säger han.
Miljoner i föreningsstöd
I våras betalade Göteborgs stad ut 4,8 miljoner till stadens bidragsberättigade föreningar i stöd för uteblivna inkomster på grund av covid-19. Tidigare i höst kunde föreningarna söka ytterligare bidrag för att kompensera för förlorade intäkter för sommaren och hösten 2020.
– Vi har sökt, men besked ges inte förrän i januari. Just nu hoppas jag på stödet från RF, säger Marie Anderson, som är ordförande i Hisingsbacka FC.
Fotbollsklubben hade som mål att bygga på sitt sparkapital under året. I stället har de nu använt upp i princip allt – trots ekonomiskt stöd både från kommunen och RF på sammanlagt 140 000 kronor.
– Vi tappade 100 000 kronor bara på att det inte blev något Gothia cup i år.
Är du orolig för att klubben kanske inte kan finnas kvar?
– Nej, det är jag faktiskt inte. Det kanske blir så att vi måste gå till banken och låna, men det är vårt sista alternativ, säger Marie Anderson.
Enkät
1. Har klubben höjt medlems-/träningsavgifter på grund av coronakrisen?
2. Har coronakrisen inneburit att medlemmar behöver göra större försäljningsinsatser än vanligtvis?
3. Har ni märkt av något medlemstapp, som ni kopplar till coronapandemin?
4. Bedriver ni träning på samma sätt och i samma omfattning som före pandemin?
5. Hur ser ni på kommande halvår när det gäller ekonomin?
Önnereds HK (handboll)
1. Ja, föreningen har höjt medlemsavgiften med i snitt 30 procent. Det beror på uteblivna intäkter vid elitmatcher och andra arrangemang.
2. Ja, vi har gjort en engångsinsats bland alla medlemmar med att sälja en sportlott under våren/hösten 2020, för att kompensera för intäktsbortfall.
3. Det är för tidigt att svara på. Det finns risk att vi tappat lite nyrekrytering i de yngsta åldrarna.
4. Träningar genomförs på samma sätt volymmässigt, men är anpassade vad det gäller ingång/utgång till hallar, omklädning, åskådare och liknande.
5. Ljusningen är det kompensationsstöd som regeringen har beslutat om för andra halvåret 2020, även om ökningen av publikkapaciteten till 300 personer också underlättar.
Bäcken HC (ishockey)
1. Nej.
2. Nej.
3. Eventuellt något i hockeyskolan, men max 20 procent och svårt säga om det beror på corona.
4. Ja.
5. Svårt att säga. Med höjningen av publiktaket ser det avsevärt bättre ut. Men en del osäkerhet kvarstår tills vi vet hur det utvecklar sig.
Redbergslids IK (handboll)
1. Nej, inte i nuläget. Vi har försökt att skapa andra aktiviteter i stället. Men det kan bli aktuellt framöver att höja avgifterna.
2. Ja, vi körde en extra kampanj under våren där hela föreningen valfritt fick sälja kakor. Det blev ett sätt för oss att dra in pengar när vi tappat på så många olika håll.
3. Nej, vi har ökat. Däremot fanns det en oro under våren då vi inte fick träna inomhus.
4. Inte riktigt, några av de lagen i äldre åldersklasser har slutat träna kollektivt på gymmet och gör denna träning själva i stället.
5. Vi tappar cirka 30 000–40 000 kronor per vecka i framförallt olika försäljningsaktiviteter såsom kafé, lotter, entré osv. Tyvärr ligger domarkostnader, hallhyror och liknande på oförändrade nivåer vilket gör att totalekonomin förlorar pengar varje vecka. Just nu finns ingen ljusning utan vi får hoppas att vi lyckas med försäljningen ut mot näringslivet. Ändringen i publiktaket innebär att vi framöver kan ta in cirka hälften av våra årskortsinnehavare på matcherna, men några nya pengar blir det inte.
Högsbo Basket (basket)
1. Vi har höjt träningsavgiften men det var ett beslut som togs 2019 och berodde på dyrare kostnader och att vi haft samma avgift de senaste fyra åren.
2. Vanligtvis har vi inte några försäljningar eftersom våra medlemmars ideella engagemang främst koncentreras till vår turnering Basketfestivalen. I år har vi dock haft två försäljningar – helt på frivillig basis – som klubbens kansli har hanterat. Anledningen var att hitta andra intäkter till klubben eftersom vi inte kunde genomföra Basketfestivalen som är en mycket viktig inkomstkälla för föreningen.
3. Nej, tvärtom. Vi har kö i flera av våra barn-/ungdomsgrupper. Det verkar finnas ett starkt driv att komma igång igen.
4. I samma omfattning men med tydliga riktlinjer.
5. Corona påverkar oss väldigt mycket vad gäller ekonomin. Vi ser kontinuerligt över våra kostnader och möjligheter till nya intäkter. Möjligheten att ta in ett större publikantal på våra evenemang har öppnat upp en lucka. Vi kommer nu att kunna börja planera för mindre matchevenemang, som är viktiga för vår ekonomi. Ekonomin är en utmaning men vi har ett starkt stöd hos alla medlemmar och vi kommer att komma igenom detta ännu starkare.
GF Kennedy (gymnastik)
1. Nej.
2. Våra medlemmar behöver inte göra försäljningsinsatser, vi ställer andra krav på våra medlemmar som är med i tävlingsgrupper, till exempel att föräldrar måste hjälpa till som funktionärer vid tävlingar.
3. Vi har inte märkt av något direkt tapp – möjligtvis ett litet bland våra yngsta medlemmar 2–4 år.
4. Samma omfattning men större mellanrum mellan träningarna.
5. Vi hoppas på minskad smittspridning under våren så vi kan få börja tävla ordentligt med publik. Vi arrangerar vanligtvis tre tävlingar per år som ger oss intäkter från inträde, tävlingsanmälningar och kaféförsäljning.
IK Nord (handboll)
1. Nej.
2. Nej inte än, men det diskuteras.
3. Nej.
4. Ja, samma omfattning men utan föräldrar på träningar etcetera.
5. Ljusningen är att vi inom ett halvår förhoppningsvis har intäkter från Bingolotto, bingo och kafé på samma nivå som före pandemin. Vi tror oss kunna bedriva verksamheten som vanligt under 2021, men kanske lite mer tryck på försäljning. Vi har fått 29 000 kronor i statligt stöd via RF.
Göteborgs IK (ishockey)
1. Nej
2. Nej, vi har samma insatser vad gäller försäljning och åtaganden som tidigare.
3. Vi har lite färre barn i hockeyskolan än tidigare år som delvis kan härledas till pandemin.
4. Vi försöker träna i samma omfattning som tidigare, men begränsar tid i omklädningsrum och har minimalt med övriga föräldrar och vuxna i anläggningen.
5. Budgeten som vi har gjort för denna säsong innebär ett minus på 160 000 kronor vilket innebär att vi måste ta av eget kapital i stället för att kunna investera i verksamheten. Vi klarar denna säsong, men inte fler. Eftersom vi inte har några sittplatser i hallen ändrar de nya publikreglerna inget för oss.
Hisingsbacka FC (fotboll)
1. Nej.
2. Nej. Medlemmarna har snarare behövt sälja mindre i år eftersom möjligheterna till att knacka dörr för att sälja lotter och bingolotter inte varit lika stort. Det har inneburit ett stort intäktstapp.
3. Nej.
4. Vi bedriver träning och matcher ungefär som före covid-19 men följer noga de restriktioner som gäller.
5. Vi gör nu två olika budgetar – en med coronapåverkan och en utan. Ändringen om publiktak påverkar inte vår ekonomiska situation jättemycket den närmsta tiden, dock kommer detta möjliggöra ökade publikintäkter samt att sammandrag och liknande evenemang kommer igång vilket ger oss en extra intäkt kopplat till försäljning.