Förra året var första gången det spelades parahandboll i Partille Cup. Då med fem lag, i år blir det fyra.
– Vi hoppas att det här är klasser som kommer att växa. Hela företeelsen är ganska ny. Det jobbas mycket med det i klubbarna, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup.
Det finns utmaningar för att etablera den här delen av handbollen i en redan inarbetad struktur. Boende är en, men där finns redan tillräckligt många anpassade hotellrum för att ta emot många lag.
– Problematiken ligger i traditionen. Hos handbollslag finns tradition att åka på turneringar. Man vet vad som krävs i förberedelser. Man ska planera resan, semester, ha en ansvarig lagledare som följer med. I och med att parahandbollen är såpass ny så finns inte riktigt den strukturen. Därför blir det svårt för lagen att planera in en så här stor resa, säger Fredrik Andersson.
Tre av de fyra lagen som ställer upp i årets Partille Cup är från Sävehof, det fjärde från Kristianstad.
Ett annat hinder är bristen på samstämmiga internationella regler för parahandboll. I några länder spelar man med blandade lag, där inte alla är funktionsvarierade.
– Det vill den svenska handbollen komma bort från. Men när det inte finns en gemensam syn på det i Europa blir det svårt att komma med lag från andra länder. Det jobbar förbunden på, säger Fredrik Andersson.
Rullstolshandbollen kommer att spelas i Kviberg, på Prioritet Serneke Arena. Finalen för gåendeklassen avgörs på Heden i samband med The Super Game – en match med blandade kändisar.
– Vi tror det kommer ta lite tid innan vi ser en utveckling på de här klasserna. Vi hoppas inför nästa år att det blir en rejäl ökning i antal lag i parahandbollen. Och att vi då också kan få utländska gäster.
Av årets 1 407 lag i Partille Cup kommer 60 procent från utlandet. De största nationerna är Norge, Danmark, Tyskland och Island. För att kunna följa turneringen på distans planeras det för en stor insats på webbsändningar av matcher.
– Vi ska försöka slå världsrekord i att livestreama matcher. Vi planerar för att sända 2 500 matcher. När lag kommer från andra länder har du släkt och vänner hemma som är väldigt intresserade av hur det går, säger Fredrik Andersson.
Bara till webbsändningarna går det åt 160 ideellt arbetande funktionärer. Alla som arbetar med turneringen utbildas och ju större turneringen blir, desto mer kunskap krävs.
– Ta bara att arbeta i en matsal, det kan inte vem som helst göra. Du måste ha kunskapen om miljö och hälsa. Sånt gör att det inte är så lätt idag att ha föräldrar som går in och jobbar ett pass på några timmar, som det var i början av Partille Cup.
Fem heltidsanställda, 30 projektledare och omkring 1 500 funktionärer. Listor fylls på och bockas av. På måndag ska allt bara funka. Och på torsdag i nästa vecka är det final för parahandboll på hela turneringens huvudarena.