När Öis hörde av sig 2015 i jakt på en ny tränare var det stämningen i klubben som avgjorde, den hade han känt av under åren när han mött Öis.
– Gemenskapen i den här föreningen är riktigt riktigt bra. Vi kan skoja om allt, prata om allt. Man känner sig alltid välkommen. Det var viktigt för mig.
Tar inte ut lön
Thomas Svensson, ordförande i Öis Brottning, berättar om sin lettiske tränare:
– De flesta klubbar har tränare som får arvode. Men Zigge vill inte ha det.
Jansons fyller i.
– Jag har själv sagt att om klubben har en god ekonomi och har råd att betala, då kan jag tänka mig att ta betalt. Men så länge vi inte kan skicka alla brottare till tävlingar och läger då vill inte jag ha betalt, säger han.
Både Thomas Svensson och Zigmunds Jansons är övertygade att flera i Öis ungdomsgrupp kommer att kunna ta medaljer i de stora mästerskapen om de fortsätter med brottningen.
– Fortsätter vi jobba som vi har gjort de senaste åren så kan det bli riktigt bra. 2024 hoppas jag att någon av dem kommer med i landslaget, men det stora målet blir 2028 för det här gänget, säger Zigmunds Jansons.
Laget viktigast
Antalet SM-, NM- och EM-medaljer är redan många i gruppen. Thomas Svensson säger att det är omöjligt att avgöra vem av dem som kommer gå längst, det viktigaste är att de håller ihop.
– Det tog tjugo-trettio svenska elitidrottsmän för att träna fram en Mikael Ljungberg. Även om brottning är en individuell sport så är laget enormt viktigt, säger han.
I utvecklingsplanen som ungdomarna uppdaterar varje år står vart de siktar. Och i var och en står det EM- VM- och OS-medaljer.
– Vissa når dit, andra inte, men alla vill och det är det viktigaste. Viljan är den största talangen i mina ögon, säger Zigge och får nickar till svar av hela gruppen.
I ungdomsgruppen finns inte bara brottare från Öis. Klubben samarbetar med flera klubbar i Västsverige.
– Det finns några i det gamla gardet som tycker det är fel, att man ska tycka illa om andra klubbar, men vi måste göra såhär för att överleva, säger ordföranden Thomas Svensson.
Bland de ungdomar som är på dagens träning finns representanter från Skövde ABK, AK77 och Kungsbacka BK.
Sex pass per vecka
Det blir dags för kvällens träningspass. Ett av sex per vecka för ungdomarna.
Under höstterminen är det tävlingar varannan helg och när säsongen tar slut i maj har gruppen varit med i mellan 15 och 20 tävlingar. Då tar sommarens uppbyggnadsträning vid.
Idag är det blandat med andra grupper i ett matchpass. Äldre brottas med yngre och delar med sig av sin erfarenhet.
– Det enskilt viktigaste i en klubb är sparring, när de brottas mot varandra och lär av varandra. Titta på dagens pass, där veteranerna ger råd och tips om hur man ska göra, säger Zigmunds Jansons.
Nio par brottas
Ute på träningsmattan har nio par börjat brottas. Det låter inte mycket, lite grymtningar och stön mest. Det ser rentav stillsamt ut. Det är först när tränaren ropar att ”då vilar vi i 30” som man inser att det har pågått en intensiv kamp. Då ser man svetten och hör andhämtningen.
– Många förstår inte att brottning är en av världens tuffaste sporter. Det kräver allt av en, kommenterar Gustav Månsson, som får hålla sig till motionscykeln på dagens pass.
Flyttade till Göteborg
Gustav flyttade till Göteborg i somras och är tillsammans med sin tvillingbror Oskar med i ungdomsgruppen i Öis Brottning. Han berättar om vad som lockar med brottning.
– Du kan inte bara vara starkare än din motståndare, du måste vara smartare, måste besitta alla egenskaper som kondition, styrka, explosivitet, rörlighet, taktik, teknik och allt vad det heter.
”Finns inga gränser”
Precis som sin tränare poängterar Gustav också gemenskapen som liksom kommer på köpet i brottningen.
– Det är svårt att inte bli vän med någon man har brottats mot, för man har redan varit överallt på varandra. Det finns inga gränser längre.
Gruppen som brottas ihop tävlar också mot varandra, i de fall ålder och viktklass faller sig så. Ingen i gruppen säger sig ha några problem med konkurrensen, eller med att växla mellan match och träning.
– Jag har brottats mot min tvillingbror hela livet och på mattan är han min värsta fiende, men på träning är han min bäste vän, säger Gustav Månsson.