2020 var året Fredrik Samuelsson hade sett fram emot. En satsning mot OS i Tokyo, särskilt som förra året inte riktigt blev som han ville. Vi minns bilderna från VM i Doha i höstas och en missnöjd Fredrik.
– Nu får jag göra det bästa av situationen när OS är framflyttat. Jag hoppas det blir någon tävling i år i alla fall.
Flyttade till Göteborg
Som ett steg i OS-satsningen bestämde sig Fredrik Samuelsson i höstas för att flytta till Göteborg och byta till Yannick Tregaro som huvudtränare istället för pappa Janne. Han har varit Fredriks tränare och påhejare i alla år och var själv en hyfsad tiokampare utan att vara på Europatoppnivå.
Men på den nivån är sonen Fredrik som fick sitt stora genombrott 2017 på tävlingen i Götzis, tiokamparnas ”Champions League”. Han satte då sitt personbästa på 8 172 poäng och klev in i världseliten, om än inte i toppen, och blev samma år tvåa i EM för U23.
– 2018 var jag bara sju poäng från mitt pers, men sen hade jag en dipp förra året. Jag behövde något nytt i träningen, säger Fredrik om beslutet att flytta till Göteborg och byta huvudtränare.
Teamkänsla
Här har han fått en teamkänsla som han gillar i Yannicks träningsgrupp, där han och längdhopparen Tobias Montler är de stora stjärnorna.
– Vi är en väldigt bra elitgrupp med svenska mått mätt.
Corona-viruset påverkar inte Fredriks träning nämnvärt – ännu i alla fall.
– Det rullar på, tiokampen är mitt yrke, vi har inga restriktioner för träningen. Friidrottens Hus är öppet och utomhus är det Slottsskogsvallen som gäller. Men lägret vi skulle haft på Teneriffa är inställt.
Gillar hängivenheten
Han gillar Yannick Tregaros hängivenhet och vilja att sätta sig in i tiokampens alla grenar och hans sätt att coacha sina adepter.
– Jag kände att han kunde utveckla mig ytterligare i sprint och hopp. Men kast är nytt för honom och han har aldrig tränat en tiokampare förut. Så detta var lite av en chansning för oss båda.
Det är hopp och sprint som är Fredriks styrka – 100 meter, längd, höjd, 400 meter, 110 meter häck och stav.
Kastgrenarna är hans svagare del och särskilt spjut är lite av akilleshälen.
Den svåra frågeställningen är:
Hur mycket kan man satsa på att bli bättre där man är dålig utan att bli sämre i sina bästa grenar? Eller ska man satsa på att bli ännu bättre där man redan är bra och leva med de sämre grenarna?
– Detta är något av charmen och utmaningen med tiokamp.
Förra året satsade Fredrik Samuelsson en del på sina sämre grenar utan att riktigt få till den utveckling han ville. Nu är tanken mer att bli bättre i grenarna där han har känslan och styrkan.
– Balansgången är svår förstås. Jag vill ju bli bra i kast också, men kommer aldrig att bli en ”världskastare” inom tiokamp.
Bäst i hopp och häck
Hans bästa grenar, hopp, häck, är de som ger bäst betalt (i poäng) i förhållande till hur mycket man ökar.
– Snabbhet är a och o i en tiokamp, det måste du ha oavsett. Det måste du alltid ha i fokus.
Och snabbhet är vad Fredriks träning är inriktad på just nu.
– Fokus nu är att jobba på mitt löpsteg, hitta tillbaka till sprintsteget och bli ännu snabbare. Det är intervaller och tekniklopp för att hitta känslan.
Han spelade fotboll på ”elitnivå” upp till 16 års ålder.
– Jag springer fortfarande för mycket som en fotbollsspelare, ligger för lågt i höften.
Han är 187 lång och väger 83. Ganska lagom, tycker han. Han liknar därmed de flesta i världseliten i dagens tiokamp – mer slimmad och explosiv än gårdagens stjärnor som oftast var tyngre och bättre i kastgrenarna.
Fredrik Samuelsson är för övrigt en riktig statistikbitare, något han ärvt efter sin pappa. På hans hemsida finnas allt som är värt att veta om tiokamp, dagens och gårdagens, resultat, inklusive hans egen träning och historia.
– Jag gillar att dela med mig och hålla min fanklubb uppdaterad, förklarar han.
EM närmaste målet
Närmaste målet för träningen har nu blivit EM i Paris i slutet av augusti som, än så länge, inte är inställt.
– Vi räknar med att det blir av tills vi hör något annat. Det är i alla fall nåt att se fram emot.
Och OS i Japan – nästa år?
– Internationella kvalgränsen är 8 350 poäng. Det finns bara åtta som klarat den och vi ska vara 24. Så de måste fylla på utefter rankinglistor och resultat.
Fredriks Samuelsson personbästa på 8 172 poäng skulle lägga honom nånstans på plats 20–25 på världslistan för 2019.
– Men i slutändan är det ju SOK som bestämmer. Jag har drygt ett år på mig.