Ingen vet när seriematcher och turneringar åter får spelas i ungdoms- och breddidrott. De stora inomhuslagsporterna tänker olika kring en eventuell återstart av tävlingsverksamhet i vår.
Ishockeyn har beslutat att inte återuppta serier och att inte spela några svenska mästerskap för ungdomar denna säsong.
– Efter mars är det bara ett fåtal ishallar som är öppna, så det fungerar inte att flytta fram seriespelet till senare på våren, säger Johan Carlsson på Göteborgs Ishockeyförbund.
Förlänger tävlingssäsongen
Innebandyn och basketen förlänger tävlingssäsongen in i juni. De idrotterna siktar på att senarelägga och slutföra SM-tävlingar och Riksmästerskap för ungdomar – med slutspel planerat till i mitten av juni.
Det jobbas också på att få igång seriespel.
Västsvenska Innebandyförbundets chef Ulf Widell:
– Troligtvis kommer vi att bjuda in till en vår/sommar-serie för seniorer och ungdomar med spel i maj, juni och augusti, men det är ännu inte helt bestämt.
Westra Sveriges Basketbolldistriktsförbund hoppas sätta igång ett försenat spel i ungdomsserierna i mitten av mars och fortsätta till en vecka in i juni.
Handbollen vill istället hålla fast vid sina ursprungliga speldatum. Det innebär att det mesta av tävlingsspelet för handbollsungdomar ställs in denna säsong istället för att skjutas framåt i tiden.
– Vi räknar inte med något traditionellt seriespel för ungdomar i vår. Men det kommer ändå finnas möjlighet att spela matcher. Vi uppmuntrar föreningar att bjuda in till små turneringar och vi har förberett rutiner för att snabbt kunna ge turneringar klartecken, säger Adam Engström, tävlingschef för Svenska Handbollförbundet.
I handbollens pausade ungdoms-SM (som omfattar drygt 600 lag) har steg 2 och steg 3 redan ställts in. Steg 4 har olika speldatum i mars. Men det är ännu oklart om och hur detta kan spelas – och vilka lag som i så fall får vara med.
Idag väntas Svenska Handbollförbundet komma med ytterligare besked kring USM. Detta berör bland annat de närmare 50 lag från Göteborg med kranskommuner som sedan tidigare kvalificerat sig för det inställda steg 3.
I Göteborgsområdet finns närmare 20 000 aktiva barn och ungdomar bara i de fyra sporterna ishockey, innebandy, handboll och basket.
Det är många som längtar efter att träna som vanligt och spela matcher igen.
Redan nu är det möjligt för barn födda 2005 eller senare att spela vad Folkhälsomyndigheten kallar ”enstaka matcher” mot ”lag inom samma region”.
Måste själva ta initiativ
Basketen har nyss startat sådant träningsspel i Göteborgsområdet. I innebandy spelas de första matcherna denna vecka. Om två veckor kommer ishockeyn igång med liknande verksamhet. I dessa tre idrotter behöver klubbarna själva ta initiativ till matcher och förankra dem hos sitt distriktsförbund.
Handbollförbundet Väst räknar med ”enstaka” ungdomsmatcher i mars. Här spelas de i första hand enligt tidigare lagda serieprogram, men utan att resultat och tabeller räknas.
– Vi tittar även på att kunna genomföra beachhandboll i någon form framåt våren/sommaren. Vi gör och kommer att göra allt vi kan för att hjälpa våra föreningar att kunna ha någon form av verksamhet under denna mycket tuffa tid, säger Susanna Laursen, ordförande i Handbollförbundet Väst.
Enkät
1. Hur ser förbundet på risken att många barn och ungdomar slutar med idrotten på grund av coronauppehållet – och vad får det för konsekvenser?
2. Vad har ni gjort för att förebygga tappet?
3. Hur ser ni att föreningarna har klarat att ordna alternativ verksamhet och behålla aktiva medlemmar?
Svenska Basketbollförbundet
1. ”Risken är tveklöst hög. Vi kan ha förlorat delar av generationer som redan innan en pandemi är rätt skör. Konsekvenserna kan nog ta olika skepnader. En är den att ett eller flera lag försvinner från en förenings verksamhet. Att jobba ihop ungdomslag kräver långsiktigt arbete och engagemang. Sånt som brukar förknippas med ordet eldsjälar – och om eldsjälarna slutar brinna, ja då blir det tufft. Det kan bli väldigt dyrt för samhället i längden.”
2. ”Vi föreslog till RF att låta projektmedel gå till att ställa om verksamheter. Projektstöd IF är en pott som nu omvandlades för att föreningar ska kunna söka pengar till att exempelvis rusta upp utomhusplatser för träning. Och vi har tagit fram nytt filmat fysträningsmaterial riktat specifikt mot ungdomar.
3. ”Vi får dagligen besked om att föreningar eller enskilda medlemmar tar fantastiska initiativ för att hålla igång glöden hos sina spelare, tränare eller lagkamrater. Det visar på en otrolig styrka hos svensk basket. Nu finns ett projekt där basketmänniskor i sociala medier kan lyfta de som är extra peppande under hashtaggen #lokalockdownheroes. Sen vet vi att det är svårare för vissa än andra. Hantering av pandemin riskerar, precis som i övriga samhället, att bli en klassfråga. Det är oroande.”
Orkan Berktan, utvecklingsansvarig, SBBF
Svenska Handbollförbundet
1. ”Risken är uppenbar. Vi har redan sett på redovisningen av lokalt aktivitetsstöd att antalet aktiviteter har minskat mycket. Om vi får ett stort tapp av aktiva innebär det att hela vår näringskedja från medlem, via förening till hela verksamheten blir påverkad och antalet som arbetar med handboll inom olika områden kommer att minska.”
2. ”Statens stödpaket är avgörande för våra föreningar. I övrigt har mycket handlat om att tolka och värdera myndigheternas beslut för att föreningarna ska kunna genomföra så mycket verksamhet som möjligt på ett säkert sätt, samt att stötta föreningarna med strategiska val av aktiviteter som vi vet kan komma att fungera. Vi har infört ett litet omställningsstöd för att föreningar ska kunna köpa in materiel som behövs för handbollsträning utomhus och vi ger tips och råd kring utomhusträning.”
3. ”Vi har inte hela bilden ännu. Det vi kan se är att ledarskapet är det viktigaste både inom föreningen och i respektive lag. Många duktiga ledare håller igång lagen med aktiviteter som tidigare inte tillhört det normala inom vår idrott. Våra distriktsförbund gör olika satsningar för att hjälpa föreningarna att hitta nya träningsupplägg och nya sätt för ungdomarna att hålla kontakten med gruppen.”
Svenska Ishockeyförbundet
1. ”Coronauppehållet riskerar att drabba enskilda individer utifrån ett intresse- och motivationsperspektiv. Befinner du dig i ett läge där du redan börjat fundera på om du ska fortsätta eller inte så är det lätt att du tar eller redan har tagit det steget under denna säsong. Vi är jätteoroliga för våra juniorspelares situation både när det gäller utvecklingsmöjligheterna som spelare men också på långsikt ur ett folkhälsoperspektiv.”
2. ”Vi har hela tiden haft en nära dialog med klubbar och distriktsförbund både om vårt ansvar att tillsammans minska smittspridningen och hur vi samtidigt gör för att hålla igång spelare fysiskt och motivationsmässigt. Bland annat genomför våra hockeykonsulenter digitala föreningsbesök och pratar om ”anpassad träning under pandemin”. Vi har också lanserat #hockeyhemma som syftar just till att hålla igång föreningar och spelare i väntan på ordentlig återstart av ishockeyn.”
3. ”Generellt ser vi att föreningarna klarar sig bra, men oron kring att spelare, ledare och domare kan välja att sluta finns hela tiden. Facit kommer vi inte att ha förrän vi är tillbaka i ett normalläge. Sen är det olika förutsättningar på olika ställen. I de delar av landet där det är möjligt att hålla verksamheten utomhus på is är det enklare. Vi ser flera exempel på föreningar som anlagt utomhusplaner på väldigt kreativa och bra sätt. Kommunerna har också gjort olika tolkningar och bedömningar av de råd och rekommendationer som ges.”
Anders Wahlström, ansvarig barn- och ungdomsishockey