– Det kommer bli svintufft. Om vi vinner matchen så blir det ett avgörande Golden set. Om vi spelar lika vinner de, säger Gabriel Ulldahl.
Golden set innebär att två spelare möts i ett enda set. Först till elva poäng vinner.
– Det är lite fifty-fifty i det läget.
Förra året tog sig Påvelund ända till SM-final, där de förlorade Halmstad som vann guldet efter just ett Golden set.
Spelade för Umeå
Gabriel Ulldahls badmintonkarriär började hemma i barndomens Vänersborg under ledaren Bengt Rydholm.
– En jätteprofil i badmintonvärlden. Han har fått fram väldigt många spelare, säger Gabriel.
Via Trollhättan hamnade han sedan i Göteborg.
– Jag har väl gått igenom de flesta klubbarna i Göteborg, säger 31-åringen som de två senaste säsongerna spelade för IFK Umeå men fortfarande bodde kvar i Göteborg.
– De ville ha mig, så det var inte mycket att säga. De flög dit mig för matcherna och sedan åkte jag hem.
Säsongen 2019–2020 spelar Gabriel Ulldahl återigen i Göteborg och i Påvelund. Men själv säger han att han slutade spela 2015.
– Då trappade jag ner min träning. Sen har jag vunnit två SM-guld sen dess och kommit tvåa och trea några gånger.
Hur förklarar du det?
– Det går att förklara på olika sätt. Antingen är jag grym fortfarande, eller så är nivån i svensk badminton inte så jättebra, säger Gabriel Ulldahl halvt på skämt, halvt på allvar.
Tog för mycket tid
Numera försöker han att träna två pass i veckan och tror sig ändå vara bland världens 100 bästa spelare. Anledningen till att han inte längre ville och kunde elitsatsa var tidsbrist.
– Jag jobbade 70 procent och tränade på heltid. Det var svårt att få ihop det. Du måste bli jäkligt bra i badminton för att kunna tjäna pengar.
Sverige-ettan i herrsingel, Felix Burestedt, fick i december plats i Sveriges olympiska kommittés program Topp och Talang.
Därigenom får han ekonomiskt stöd att kunna ägna sig åt idrotten fullt ut, och idrottsligt stöd med målet att en dag kunna ta medalj i OS. Han är den enda badmintonsvensken som kan spela på heltid.
– Alla som satsar tränar minst två pass om dagen, så vill du bli bättre får du göra något mera, säger Gabriel Ulldahl.
Härmar Danmark
Den största delen av träningen för badmintonspelare är just att spela badminton. Till det kommer kompletterande träning för koordination, rörlighet och styrka.
– Kondition får du ganska mycket på banan, men en liten del konditionsträning tillkommer.
Sedan årsskiftet är Gabriel Ulldahl tävlings- och utvecklingsansvarig i Påvelund. Tillsammans med tränaren Magnus Sahlberg arbetar han för att förbättra träningsmöjligheterna för alla spelare i klubben. För att öka chanserna att vaska fram egna framgångsrika spelare inom klubben sneglar de på Danmark.
– De har en bra modell från ungdomar hela vägen upp till senior. De har en jättebra utveckling.
Steget till senior för stort
Gabriel Ulldahl säger att Sverige hänger med länge i juniorklasserna, men att steget upp till senior ofta blir för stort och vi hamnar på efterkälken.
– Vi har lite för dålig tränarkompetens på den delen, tror jag. Sedan är det en stor sport i Danmark. Många väljer badminton som förstasport. I Sverige är det kanske fjärdevalet, säger Gabriel Ulldahl och fortsätter:
– Men det är väl den argumentationen man använder för att man inte är bättre.
I Påvelund arbetar de nu för att höja kvaliteten på träningen och försöker implementera de bästa delarna från Danmarks arbete med ungdomarna.
– Vi kollar mycket på hur forskningen ser ut. Vad som funkar och inte funkar kring barnidrott.
”Du måste vara extrem”
Av Påvelunds ungefär 300 aktiva badmintonspelare är många unga. Majoriteten är mellan 8 och 20 år. När Gabriel Ulldahl själv var ung höll han på med många sporter och gick från träning till träning hemma i Vänersborg.
– Forskningen säger att du kan bli bra av det. Det är bra för koordinationen och för din utveckling. Det funkar också att träna en enda idrott mycket, men då gäller det att ha mycket alternativ träning, så att det inte blir enformigt.
Klubben låter varje spelare välja om de vill ägna sig åt flera idrotter eller specialisera sig på bara badminton.
– Det är ganska svårt att bli bra i två sporter samtidigt. Vi har en tävlingsgrupp och där är det inte många som tränar någon annan sport. Då är det upp till oss att ordna alternativ träning.
Hur balanserar man mellan att vara en inkluderande klubb och en där du kan stanna även när du vill göra en elitsatsning?
– Det beror på var du vill lägga nivån i klubben. Jag tror att man måste ha alla delar i en klubb om man ska få fram tävlingsspelare.
Locka nya en utmaning
Att locka nya spelare för att få den bredden är en utmaning eftersom den mediala uppmärksamheten kring badminton är låg. Gabriel Ulldahl tycker att badminton är en sport som förtjänar mer än vad den får.
– Jag vet hur grymt det är, hur mycket som krävs för att vara bra. Du måste vara extrem.