Klubben är i startgroparna med att starta ett damlag och då hoppas supportern Elsa Alm, 19, att Blåvitt ger klubbens seniorspelare lika goda förutsättningar. Men för att verkligen nå dit måste samtalsklimatet bli bättre bland de blåvita supportrarna.
Hon växte själv upp i Majorna och spelade i Azalea BK som ung. Elsa Alm har följt IFK Göteborg och laget sedan hon var liten och hon är på plats på alla matcher som hon kan.
– Jag gick i trean och mina föräldrar var inte fotbollsintresserade alls. Jag började följa Blåvitt som nioåring – av egen vilja. De första supporteråren var ganska svåra. Mina föräldrar ville inte betala för olika tv-abonnemang, så jag var tvungen att följa laget via Radiosporten och gå med kompisar på matcherna.
Under årets säsong har hon vuxit fram som en debattör och diskussionsstartare i Göteborgs fotbollskretsar och speciellt kring IFK Göteborg. Hon har skrivit krönikor både på en supporterblogg och i en lokaltidning och medverkat i en podcast.
– Det började när jag twittrade en hel del i våras efter det avbrutna derbyt mot Gais. Jag twittrade väldigt argt om upplevelsen när matchen blev avbruten på grund av fyrverkerierna som sköts in över planen. Jag blev kontaktad av den blåvita bloggen Baraben om jag ville skriva en gästkrönika. Det ville jag.
Handlade om machokulturen
Den där första krönikan handlade om machokulturen på de allsvenska läktarna. Specifikt om de på Blåvitts hemmamatcher. En annan krönika fokuserade på de ekonomiska skillnaderna för kvinnor och män som vill spela fotboll.
– Jag vet att man som kvinnor och män möts av helt olika villkor. Jag har alltid brunnit för jämställdhet och för mig är det självklart att ta upp de frågorna när jag får möjligheten att prata eller skriva om det.
I våras beslutade IFK Göteborgs årsmöte att föreningen i framtiden alltså ska bilda ett damlag, något Elsa Alm ser som positivt. Rentav en självklarhet.
– Det är fantastiskt och verkligen en milstolpe för damfotbollen i Göteborg. Inte minst betyder det mycket för alla unga tjejer som drömmer om att spela fotboll på heltid och ha det som ett yrke. Det ökar möjligheterna till det.
Vill se lika lön
När damlaget väl är startat vill Elsa Alm se lika lön oavsett kön. Spelarna i klubbens två representationslag ska ha samma möjligheter till bonusar och lika goda förutsättningar att utöva sina jobb.
– Min dröm är att IFK Göteborg blir Sveriges och världens första helt jämställda fotbollsklubb. Det är en ganska radikal utgångspunkt, något man måste ha om man vill uppnå jämställdhet. Det kommer att ta tid, men om man inte har det som utgångspunkt kommer man aldrig att nå dit.
Enormt lönegap
Lönegapet mellan spelarna i damallsvenskan och herrallsvenskan är enormt. Genomsnittslönen för kvinnorna i Sveriges toppliga är 10 000 kronor i månaden medan spelarna i herrallsvenskan tjänar i snitt 90 000 kronor i månadslön.
– Det är fruktansvärt. Det är fruktansvärt att vi har kvinnor i den högsta serien som måste ha ett jobb vid sidan av fotbollen för att få ekonomin att gå ihop. Hur många unga tjejer tappar vi på det, att möjligheterna är så små att kunna försörja sig som fotbollsspelare? Det går alldeles för långsamt inom fotbollen.
Utöver mycket positiv feedback har Elsa mottagit negativ kritik. Framför allt när hon har diskuterat lika lön för männen och kvinnorna i de framtida seniorlagen. Den vanligaste kritiken mot hennes ”lika lön”-argumentation har varit att intresset är mindre för damfotboll, att intäkterna där är mindre än hos herrarna och att kvaliteten på själva fotbollsspelandet är sämre. Ytterligare en kritik har varit att Elsa borde ägna sin tid och energi på andra supporterrelaterade ämnen.
– Det har kommit två olika reaktioner. Den ena är konstruktiv kritik och positiv respons, de andra reaktionerna har varit mot mig som person och andra typer av saker, som mitt politiska engagemang. De rena personangreppen gör mig ledsen, men jag försöker fokusera på de som hör av sig som är positiva.
Vad säger du om samtalsklimatet främst i sociala medier bland fotbollssupportrar?
– Det borde vara högre i tak. Det är viktigt om vi ska ha en fungerande debatt framöver. Jag hoppas att fler vågar lyfta sina frågor och höja sin röst. Det är då vi kan få till förändring på riktigt. Det är inget man ska göra om man vill bli omtyckt, men jag hoppas att fler vågar och orkar följa efter.