– Vi har båda varit på en väldigt bra nivå i vinter, säger Michaela Meijer.
Delat rum sedan 2009
De två stavhoppstjejerna har delat rum på alla mästerskap sedan 2009.
– Det är jättekul att ha henne, och konkurrensen har gjort oss båda bättre. För mig har det varit skönt att ha haft någon att jaga, det har pushat mig.
Meijers framgångar i vinter är något mer överraskande än Bengtssons. I april förra året var Öis-hopparen tvungen att operera foten på grund av en överbelastningsskada. Att det skulle gå så fort som det gått att komma tillbaka till en hög nivå var inget hon hade räknat med. Men allt har gått lite bättre än förväntat.
– Ingen vill vara skadad men jag har försökt göra det bästa av situationen, säger Meijer och berättar att hon på grund av uppehållet fick tid att ändra på sin grundteknik, något det inte riktigt finns tid till när tävlandet pågår.
Kräver mer återhämtning
Foten mår bra och hindrar henne inte från att göra något. Däremot blir den tröttare och kräver återhämtning, vilket Meijer tar hänsyn till i sin träning.
Hon tränas av förre stavhopparen Gustaf Hultgren och ingår i samma träningsgrupp som Melker Svärd Jacobson, sexa på världsbästalistan och också han med i EM. Det handlar om fem sex träningar i veckan i snitt, varav två är hoppass.
– Vi försöker att inte köra slut på kroppen helt, utan i stället våga träna lite mindre för att kroppen ska orka.
Vad är din styrka som stavhoppare?
– Det mentala går mycket upp och ner. Just nu går det mentala väldigt bra och jag är tävlingssugen. Fysiskt ligger jag på en ganska bra nivå – jag är snabb jämfört med den yppersta eliten. Det är tekniken jag kan slipa på för att ta ytterligare ett kliv.
Michaela Meijer började med friidrott som nioåring. Det var en slump – eller rättare sagt en otålig mamma – som gjorde Michaela till stavhoppare.
– Jag var på en tävling, det var söndag kväll och jag skulle hoppa längd tillsammans med 100 andra. Mamma sa ”kan du inte hoppa stav i stället, det är bara fem där?”. En tränare tyckte det såg okej ut. Jag var 13 när jag började hoppa stav seriöst.
Qatar är målet
Först EM, men VM utomhus i Qatar är säsongens stora mål. Ett mästerskap som äger rum sent (startar 28 september) och som kräver ett annorlunda säsongsupplägg.
– Ja, säsongen brukar ju ta slut efter Finnkampen i augusti vanligtvis. Vi har inte bestämt hur vi lägger upp allt än men antingen får jag börja tävla tidigt på utomhussäsongen och ta ett break och bygga upp mig igen inför VM. Eller så skjuter jag på hela säsongen och börjar tävla sent.
Hon vill inte sia för mycket om hur det går i EM. Först och främst gäller det att ta sig vidare från kvalet.
– Och det ska helst gå smärtfritt med så få hopp som möjligt, så att foten inte blir sliten. Det är ju final redan dagen efter. Jag är sugen på att prestera.