– Föreningen bildades i mitten på 80-talet och då skaffades också stugan i Skatås. Här finns de med lätta synskador till de som helt saknar syn. Föreningen har cirka hundra medlemmar, mest seniorer, fast vi jobbar hårt på att få med yngre också. I början var det bara män men nu är det även många aktiva kvinnor. Av de hundra medlemmarna är det är ett 30-tal som är väldigt aktiva.
2. Vad har ni för typ av aktiviteter?
– Nu är det ju speciellt i år med Coronapandemin. Jag är glad att vi lyckas hålla föreningen i gång ändå. Året runt är det promenader i Skatås. På sommartid är det aktivitet vid handikappbadet på Lilla Amundön. Tandemcykling en gång i veckan håller vi också vid liv i denna sommar. Men inomhussporterna show down och elektronskyttet ligger nere. Varje månad har vi normalt också nån ”rolig” aktivitet – en poängpromenad, våffelpromenad, påsklunch eller något.
3. Ni är beroende av hjälp från ledsagare i era aktiviteter. Hur funkar det?
– Bra ledsagare som hjälper oss är A och O, och flera av dem blir medlemmar också. De får ett visst arvode för jobbet. Genom mitt jobb som friskvårdskonsulent har jag hittat flera ledsagare, personer jag tycker är trevliga. Jag frågar dem helt enkelt. Och det gäller ju att de är vältränade så att de hänger med oss som är aktiva och vill ut och springa, cykla eller simma. Vi ordnar också resor normala år, brukar åka skidor i mars – då behövs det ledsagare. Förra året reste vi även till Kroatien.
4. Varför är MIS en viktig förening?
– Det är så lätt att synskadade blir sittande och är inaktiva. Jag är väldigt glad för egen del att jag hamnat här. När jag själv går i pension känns det otroligt viktigt med den här föreningen. Att jag kan komma ut och röra på mig vilket jag tycker om.
5. Ni har också något spännande på gång… En ny app, eller hur?
– Ja, vi håller på och utvecklar en app ihop med Chalmers. Projektet heter Vision & Motion och har fått stöd av såväl Göteborgs Stad som allmänna Arvsfonden. Appen testas för fullt och ska vara klar i höst. Det handlar bland annat om att hitta platser och följa rutter där du guidas via ljudfyrar. Det gör att man ska kunna röra sig så fritt som möjligt, i Skatåsområdet framför allt.