BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vardagen för Sveriges tennistopp är nu en helt annan. Men långt från de stora rubrikerna gläds Göteborgs tennishopp Markus Eriksson över att spelet har lossnat.
Eriksson, som spelar för Göteborgsklubben GLTK, är rankad som Sveriges tredje bästa spelare efter syskonen Elias och Mikael Ymer. Tidigare i sommar lyckades Eriksson klättra till plats 324 på världsrankingen – hans bästa placering någonsin.
Genombrott i Tjeckien
Största framgången hittills i karriären kom i juni i en turnering i Tjeckien på den så kallade Challengertouren, nivån under ATP-tävlingarna, som är de största inom sporten
– Ja, det får man nog säga. Det är den största Challengertävlingen. Jag lyckades kvala in och gå till semifinal. På vägen dit slog jag två topp 100-rankade spelare, säger Markus Eriksson.
Semifinalplatsen gav 55 poäng på ATP-rankingen. Det kan jämföras med en turneringsvinst på den mindre prestigefyllda Futuretouren som ger 18 poäng.
Efter framgången åkte Eriksson vidare till Polen, vann en tävling och gick till final i turneringen därefter.
– Jag lyckades följa upp genombrottet i Tjeckien och tog verkligen vara på formen. Annars kan det vara lätt att slappna av efter en framgång, men jag lyckades behålla fokus.
Han säger att framgångarna beror mycket på att han numera har ”hamnat rätt mentalt”.
– Jag har alltid tränat mycket, men nu tänker jag lite annorlunda. Jag vågar gå för det lite mer och är inte nöjd med att bara göra en bra match mot en högre rankad spelare. Nu är det bara vinna som gäller.
"Jag lyckades följa upp genombrottet i Tjeckien och tog verkligen vara på formen."
Siktar uppåt
ATP-rankingen uppdateras varje vecka, och efter några sämre prestationer i juli – som i Swedish Open i Båstad – vände Eriksson neråt igen på rankingen. Men han siktar uppåt. Han säger att han skulle behöva klättra ytterligare 100 placeringar på världsrankingen för att få ordentlig snurr när det gäller inspelade pengar.
– Då skulle jag komma in i Challengertävlingarna utan att behöva kvala. Det funkar helt okej ekonomiskt nu, men jag blir inte direkt rik på den här nivån.
Han vill i första hand nå Challenger- och ATP-nivå så att han får spela huvudtävling varje vecka utan att kvala. Det stora målet är att ta sig till topp 100 på världsrankingen. Tufft men rimligt, tycker Markus Eriksson. En sådan klättring skulle innebära att han får spela huvudtävlingen i Grand Slam – de mest prestigefyllda och penningstinna turneringarna. Det skulle skapa helt andra ekonomiska förutsättningar för honom.
– Det ger 250 000 kronor bara att komma in i en sådan turnering.
Ett tufft liv
Markus Eriksson beskriver tennislivet som ganska tufft. Det blir många resor och det är inte alltid speciellt glamourösa ställen och hotell han besöker varje vecka.
– Men jag trivs hur bra som helst. Jag gillar att resa, och vi svenskar på touren har jättekul när vi spelar på samma ställe. Jag njuter av det här.
Han ansvarar själv för sitt tävlingsupplägg. Oftast blir det tre veckor på resande fot och en vecka hemma i Sverige. Då mellanlandar han ofta i föräldrahemmet i Kållered. På grund av sitt kringflackande tennisliv har han inte känt något behov av att skaffa eget.
– Jag gillar det. Jag är inte hemma så mycket, och när jag väl är hemma är det alltid många som tar hand om en.
När han är i Sverige försöker han också att sticka iväg till Båstad eller Stockholm för att få träna med andra i Sverigetoppen. I september spelar han troligen Davis Cup med sina svenska kollegor. Sverige möter Litauen 15-16 september för att kvala upp till förstadivisionen.
– Det hoppas jag på. Jag är med i originaltruppen, säger Markus Eriksson som har tretton Davis Cup-matcher på meritlistan.
Vad tror du om framtiden för svensk tennis?
– Det ser väldigt skralt ut när det gäller nya talanger och det finns ingen riktig satsning från förbundet. Man får klara sig mycket själv när man blir senior. Under två år hade jag och några andra spelare ”Fidde” (Fredrik Rosengren, före detta Davis Cup-kapten) med oss halva året på tävlingarna, men hans tjänst slutade förra året och han har inte blivit ersatt. Jag tycker det ser rätt mörkt ut faktiskt.