– En konditionssport där man använder sig av mycket funktionella rörelser. Går man djupare in på det är det mycket kondition, mycket gymnastik och mycket lyft, både styrkelyft och olympiska lyft. Men för mig är det väldigt mycket gemenskap också, inte det fysiska. Det är en stor del i varför folk kämpar så hårt. Det för samman människor.
Crossfit är ett amerikanskt företag som ägs av Greg Glassman. Han startade företaget år 2000 och nu finns över 13 000 gym över hela världen som alla betalar en licensavgift till huvudkontoret för att få använda sig av namnet crossfit. Det startade i Santa Cruz i Kalifornien och det finns väldigt mycket amerikanska ord och uttryck inom sporten.
– Jag kan säga ibland på pass ”Förlåt för de här namnen”. Allting står på engelska och det är egentligen jättekonstigt att det gör det. Ibland blir man trött att de inom crossfit ska vara så speciella, det är ingen som har uppfunnit något nytt, de har bara gjort ett koncept av det, säger Maggie Jensen.
Pojkvännen började
Hon testade crossfit första gången för att hennes pojkvän tränade det. Och hon blev snabbt biten.
– Jag blev såklart jättefrälst direkt som alla andra. Kombinationen med att lida som man gör, men att ändå behöva vara smart. Jag gillar det.
Att hon väljer ordet ”frälst” är intressant för det förekommer ofta just religiösa termer omkring crossfit – söndagsträning kallas inte sällan ”Sunday church” och ofta omtalas sporten skämtsamt som en sekt.
– Många är väldigt rädda för crossfit, men får de prova det så blir de kära. Jag tror människan i sig är rädd för utanförskap och när vi är så tajta, när någon utifrån ser gemenskapen så vill de egentligen vara en del av den, men de vågar inte. Och då är det lättare att snacka skit om det. Det är synd för det för samman väldigt många människor.
Entimmespass
Ett pass i crossfit har vanligtvis 12–20 atleter och en coach. Passet pågår en timme och avslutas med en WOD, workout of the day. Vad som tränas varieras ständigt och tanken är att man alltid ska vara beredd på vad som helst. Alla gör samma övningar men de anpassas efter varje individ, så att belastningen blir den rätta.
– När folk får plågas ihop och får genomgå samma sak fattar man att vi är bara människor allihop. Jag tränade igår med bara killar och vi kan tävla mot varandra. Män och kvinnor är lika. För mig är det väldigt viktigt. Jag är kvinnlig företagare och ibland blir man behandlad annorlunda som kvinna. Men så är det inte i crossfit, där har alla samma respekt. Ibland har jag fått slå mig fram för att jag är kvinna, men här behöver jag inte göra det, säger Maggie Jensen.
Den största crossfit-tävlingen i världen är Crossfit Games, där atleterna får reda på vad de ska göra i varje moment bara några timmar innan det är dags att prestera. Det är ett vanligt upplägg även i andra tävlingar.
– Direkt när jag började träna crossfit så började jag tävla i det, på gott och ont kanske. Sen har jag varit skadad, som alla andra. Förra året var jag skadad, men klarade ändå av att tävla en del.
Hög skaderisk vanlig fördom
Det är en vanlig uppfattning om sporten att det är en träningsform med hög skaderisk, men Maggie håller inte med.
– Anledningen att jag har skadat mig är att min vilja har varit mycket starkare än mitt förstånd, jag har inte alltid varit så smart. Vill man väldigt mycket så går man ofta över sin egen kapacitet och det är då man skadar sig, säger Maggie Jensen och fortsätter:
– Crossfit i sig är ingen farlig träningsform. Ska man bli en elitidrottare i vilken sport som helst måste man pressa sin fysik och sitt psyke väldigt hårt och ligga precis under skadegränsen. Det är svårt för du får inte skada dig, men om du inte ligger nära den gränsen så blir du inte bäst heller. Om man missbrukar crossfit är det farligt. Men det är vilken sport som helst.
Utan att ha tränat specifikt för det lyckades Maggie Jensen förra året kvala in till SM i tyngdlyftning. Hon placerade sig på tredje plats totalt och fick silver i stöt.
– Det är ju coolt för det är tyngdlyftning, en helt annan sport. Jag hade bara tränat crossfit. Det var lite konstigt för de var tyngdlyftare och jag var crossfittare och så lyfte jag mer än vad de gjorde, och det kanske sticker dem i ögonen för jag kan ju också springa och ro och gå på händer.
Gemenskap och glädje
Det är en stor bredd av människor som söker sig till crossfit och Maggie tror att det beror på gemenskapen och glädjen som kommer på köpet på ett annat sätt än på ett vanligt gym. Åtminstone är det de faktorerna som gör att folk stannar.
– Det kanske startar med att du vill gå ner i vikt, men om det ska lyckas måste du ha roligt och känna glädje. Har man roligt så lyckas man. Det är så mycket klyschor i crossfit, men det är sant också.
Maggie menar att alla kan träna crossfit, oavsett ålder, styrka och tidigare träningsvana. Men hon har släppt den missionerande stil hon hade när hon var nyfrälst.
– Alla kanske inte vill träna crossfit och det är helt okej. Men alla borde träna något, någon fysisk aktivitet tre gånger i veckan. Det behöver inte vara crossfit, men folk som snackar skit om sporten har inte kunskap.