– Nu finns det ingen könsskillnad längre, CBF behandlar män och kvinnor lika, säger förbundsordförande Rogério Caboclo till nyhetsbyrån AFP.
I en studie av Unionen som gjordes 2019 framkom det att hälften av alla kvinnliga fotbollsspelare i Sverige är tvungna att jobba vid sidan av fotbollen för att klara ekonomin. Samtidigt sticker männens höga inkomster inom fotbollen ut.
Brasiliens beslut har hyllats världen över och inte minst på sociala medier. Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget och skriver bland annat så här på Twitter:
”När man representerar ett landslag så är det ofta en verksamhet finansierad av statliga medel och därför är det viktigt med lika lön för lika arbete. När nu länder inser potentialen med investeringar i sin damfotboll så är det så klart viktigt att man hakar på. Sverige har varit duktiga på att tidigt ge bra förutsättningar vad gäller allt kring fotbollen. Tränare, resor, hotellkvalitet, sjukgymnast på plats osv. Men då världen nu tar stora steg så har vi ett val. Hänger vi på eller är vi nöjda med att i framtiden inte vara med i toppen?”.
Liknande beslut i andra länder
Australien, Norge, England och Nya Zeeland har sedan tidigare också beslutat om samma ersättning för landslagsspel för damer och herrar. Besluten har setts som historiska segrar för jämställdhet inom fotbollen.
Sverige verkar dock få vänta med ett liknande beslut. Förra året anmäldes Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Anledningen var stora skillnader i lönesättningen mellan dam- och herrlandslaget, där damlandslaget missgynnats. DO meddelande efter anmälningen att förbundet inte stått för lönediskriminering mot damlandslaget och att förbundet inte behöver ändra på den ersättningsmodell som finns.