Markus Rosenberg i allsvenska fotbollsmästarna Malmö FF hade drygt 15 miljoner kronor noterat för inkomst av tjänst 2015. Snittlönen i damallsvenskan i fotboll? Knappt 10 500 kronor under 2016.
KOM TILL BOKMASSAN !
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan
I handbollen, som har långtifrån lika mycket pengar att leka med som miljardindustrin där bollen sparkas med fötterna, är det mer jämställt. Det säger Stefan Albrechtson, som är klubbdirektör i IK Sävehof. Han har arbetat i föreningen sedan 1975 och sett den växa till den klubb i svensk idrott som har lyckats bäst på elitnivå för både damer och herrar.
– I stort upplever jag att handbollen är mer jämställd än många andra idrotter. Men sedan finns det klubbar som är mer inriktade på att rekrytera spelare från ett kön. Vissa satsar mer på killar och andra mer på tjejer, säger han och fortsätter:
– Det kan också finnas en del tvåkönade klubbar som satsar mer på sitt manliga elitlag eller på sina kvinnliga elitspelare. Men jag vågar nog påstå att skillnaden om du är man eller kvinna i handboll upplevs inte lika stor som i många andra etablerade sporter.
Individuella kontrakt
Sävehofs damlag har dominerat svensk handboll och vunnit tio av de senaste elva SM-gulden. Under samma period har herrlaget vunnit tre av sina fem SM-guld. Världens största handbollsklubb sett till antal spelare gör ingen skillnad mellan flickor och pojkar.
– I hela vår ungdomsverksamhet ser vi likadant på tjejer som killar. Det finns inga skillnader där i hur vi satsar eller vad saker får kosta eller så. Våra elitlag i SHE och handbollsligan har samma förutsättningar när det gäller träningstider, mat, material, träningsläger, internationellt spel i Europacuper, resor till och från matcher, matchevenemang och annat runt matcher. Där är vi helt jämställda.
Spelarbudgetarna för elitlagen skiljer sig åt. Klubben lägger dubbelt så mycket på sitt herrlag som på sitt damlag.
– Spelarkontrakten är individuella. Där pendlar det från år till år, men där ligger ungefär två tredjedelar på herrarna och en tredjedel på kvinnorna. I herrlaget hade de flesta kunnat leva på handbollen, men inte så att de får något över. Många vill och kanske behöver jobba extra vid sidan av. Sedan finns det några spelare med topplöner som kan leva gott på handbollen. I damlaget är det ungefär fem tjejer som kan leva på handbollen, men de allra flesta har extraknäck.
Har legat i framkant
Sävehofs damlag hade 1 300 åskådare i snitt på sina hemmamatcher i Partille arena förra säsongen. Det var bäst i hela högstaserien SHE. Bland alla damlag i alla lagidrotter placerade sig Sävehof fyra bakom två fotbollslag och ett basketlag. Herrlaget drog drygt 1 800 till sina matcher i handbollsligan och var tredje bäst i serien med det.
– Man kan säga att spelarbudgeten följer intresset för lagen i stort. Men vi har lyft tjejerna i många år och skapat förutsättningar för dem som inte fanns för tio år sedan. Vi har legat i framkant där. För tio år sedan var de rena amatörer, men nu är de någonstans mellan halv- och kvartsprofessionella.
Hur skulle du säga att det står sig jämfört med andra idrotter?
– Om man jämför med fotbollen och ishockeyn är lönerna så in i helsike höga för männen i de sporterna, så det blir väldigt svårt för kvinnorna att ens komma i närheten. Tar man hockeyn som exempel är det väldigt svårt att jämföra männen och kvinnorna där eftersom det är så få som spelar hockey på damsidan. Där kommer lönerna aldrig att komma nära varandra heller.
Är det rimligt att jämföra lönerna?
– Jag brukar säga det att när fotbollstjejer jämför sig med killarna och deras löner är det fel. Samma sak med hockeyn. På något sätt måste lönerna avspegla produkten och hur intressant ”jag” som spelare är och hur intressant mitt lag och sporten är medialt, sponsormässigt och på många andra sätt, säger Stefan Albrechtson och fortsätter:
– Damspelarna i hockey och fotboll ska nog snarare jämföra sig med utövare i en annan idrott, som ett herrlag i volleyboll eller någon sport som har motsvarande intresse. Man kan inte säga att alla idrottare ska ha lika betalt, man får se själv vilket attraktionsvärde man har.
Ser en trend
Stefan Albrechtson ser en trend med fler stora lag inom handbollen som satsar på sina damlag ekonomiskt, men vågar inte sia om det någonsin blir lika mycket pengar inom damhandbollen som för herrarna.
– Jag skulle tro att vi har en fullt utvecklad professionell verksamhet på herrsidan inom tre-fyra år och på damerna ungefär trekvartsutvecklad verksamhet inom samma period. Då tänker jag bara på Sävehof. Ser man till andra klubbar så finns hela spektret. Från helt professionella Kristianstad på herrsidan till rena amatörlag i samma serie. På damsidan är det allt från helamatörer till halvproffs.