– Drygt 600 har det varit de senaste åren, fördelade över Kortvasan, Tjejvasan, Öppet spår, Halvvasan och Vasaloppet, berättar Henrik Johansson, ordförande i klubben.
Denna säsong är förutsättningarna helt andra.
– All vår träningsverksamhet för vuxna har varit inställd sedan i november. Läger och resor likaså. Och det blir inga bussresor upp till Mora. Nu är det vind för våg, var och en får sköta sig själv, konstaterar Henrik Johansson.
En tredjedel har hoppat av
Han uppskattar att cirka en tredjedel av de Sternmedlemmar som annars hade tänkt åka under Vasaloppsveckan, har hoppat av eller skjuter fram sin anmälan till 2022.
I år ser loppen annorlunda ut på grund av pandemin. Vasaloppsveckan är omdöpt till Vasaåket och är utspridd över drygt tre veckor.
Vasaåket satte igång redan 12 februari och avslutas 7 mars. Det finns fyra distanser – 10, 30, 45 och 90 km – och man kan själv välja dag. Inga masstarter eller köer på arenan är tillåtna. Avstånd ska hållas.
Men Tjejvasan (imorgon) och Vasaloppet (7 mars), avgörs som elittävlingar med 100 respektive 400 deltagare.
IK Stern, mest känd för sin breddverksamhet, har sedan några år också en elitsatsning.
– Göteborgare ska kunna satsa och sedan också bli kvar i en Göteborgsklubb, säger Alfred Buskqvist, en av åkarna i Sterns elitgrupp.
Han ligger strax under landslagsnivå och var nyligen med i världscupen både i Falun och Ulricehamn.
Representerar sin moderklubb
Alfred bor i Östersund men representerar alltså fortfarande sin moderklubb där han fostrats.
– Jag har vuxit upp i Stern med ungdomsverksamhet, sedan juniorverksamhet och nu en elitsatsning. Den supporten har gjort det möjligt för mig att stanna i klubben. Sen att vi i elitgruppen bor på orter som Falun, Östersund och Umeå beror ju på träningsförhållandena och träningssällskapet.
Alfred berättar att när han pratar med folk i Östersund så tror de inte att nån ”därnere” åker längdskidor.
Då kan han berätta nåt helt annat.
– Intresset hemma är ju extremt. Det är väldigt häftigt, tycker Alfred, som håller både kurser och ledarutbildningar bland motionärer och elitmotionärer.
Han ser att intresset bara växer för varje år.
– Det roliga med Stern är att vi har alla nivåer och en väldigt bra sammanhållning mellan de olika verksamheterna.
Hur har coronan påverkat säsongen?
– Det var mest förra säsongen som påverkades, den blev ju helt inställd på slutet. Å andra sidan har man fått vara på ett ställe och kunnat träna och få kontinuitet. Inte flängandet hit och dit som det mycket är i elitsammanhang i vanliga fall.
Men osäkerheten har påverkat motivationen hos många.
– Blir det tävlingar eller inte? Ska vi boka boende eller inte och så vidare. Den osäkerheten har varit det värsta. Och så ekonomin ovanpå det – inga tävlingar och svårare med sponsorer.
Dessutom har de tävlingar som ägt rum varit kvoterade så att endast de bästa har fått tävla.
Kommer drabba klubbarna
Alfred tror att den sämre ekonomin kommer att drabba klubbarna väldigt hårt så småningom.
– Det är ju tack vare Stern jag kan göra min satsning. Stödet från klubben, både service kring tävlingar och även stöttning ekonomiskt, är det viktigaste för mig.
Tävlingarna i sig under säsongen har varit ungefär som vanligt, det är allt runt omkring som varit annorlunda, med munskydd, testningar och avstånd.
– Under världscupen i Falun och Ulricehamn testades jag fem gånger på tio dagar.
Och så då årets Vasalopp som blir annorlunda.
Vad har du för förväntningar?
– Det ska bli riktigt roligt att se vad som finns kvar av långloppskvaliteterna.
Satsar på sprint
Alfred satsar egentligen på sprint. Vasaloppet är ganska långt ifrån det han tränar. Men faktum är att många av de bästa i långloppscupen kommer från sprintåkning.
Jag ber Alfred förklara det där – sprint och Vasalopp verkar väsensskilt när man ser på det som amatör.
– Det beror på flera saker. Långloppen går i väldigt höga hastigheter numera. För att kunna åka ekonomiskt måste man ha ganska stor överkapacitet. Ju kraftfullare man åker desto lättare är det att ”cruisa på” utan att slösa energi. Loppen avgörs ofta i spurter också och då blir det sprintkvaliteterna som avgör.
Sedan pekar Alfred på ytterligare en sak.
– Det har att göra med hur sprint ser ut i längdskidor. Det är inte 100 meter en gång och sen final nästa dag. Det är prolog, kvartsfinal, semifinal och final samma dag, alltså fyra gånger tre minuter allt vad du orkar. Och uppvärmning och nedvarvning ovanpå det. Totalt är det kanske tre timmar eller mer när du är igång hela tiden. Det liknar nästan ett långlopp.
Alfred har åkt Vasaloppet tre gånger och blivit 63:a, 47:a och förra året 34:a.
– Jag passar ganska bra för långlopp tror jag. Det blir nog någon långloppssatsning så småningom om allt går som jag vill. Än så länge hinner jag inte träna så många långa stakpass som jag hade velat om jag verkligen skulle satsa på det. Men det är ett grymt roligt lopp att köra alltså.
Fotnot: Förutom Alfred Buskqvist är det två åkare till från Stern bland de 400, Karl Hjalmarsson och Samuel Hansson.