– Det var väldigt konstigt utan publik. Men det var fantastiskt att vinna mot vår största rival på Gamla Ullevi. Och jag blev nästan lite förvånad över att spelarna klarade att fira så ansvarsfullt. Per Frick gjorde en egen målgest och det var inga kramar, ingen närkontakt. Det är viktigt att elitspelarna föregår med gott exempel.
2. Vad gör ni annorlunda vid matcherna på grund av coronaanpassningen?
– På matchdagen måste alla spelare och ledare fylla i ett symptomformulär. Där ska de beskriva om de har huvudvärk, diarré, hosta eller andra symptom. Och de ska också ta tempen och notera den, berättar Matilda Lundblad och fortsätter:
– Vi använder ett digitalt formulär. Spelarna och ledarna får en länk, fyller i sina uppgifter och sedan registreras allt automatiskt i en sammanställning i Excel. När vi är bortalag ska jag skicka sammanställningen till hemmalagets läkare (matchläkaren) två timmar före avspark. Till sist är det han eller hon som avgör om alla personer får delta i matchen.
3. Vilka andra säkerhetsåtgärder görs för att undvika smittspridning?
– Det börjar ju redan med transporten till arenan. I söndags åkte Elfsborgs spelare och ledare med större utrymme i bussen. Man får inte ha någon på sätet intill sig. Att ha två bussar är det optimala, men vi hade istället extra bilar där några av spelarna åkte två och två, en i framsätet och en i baksätet.
4. Vad är annorlunda i omklädningsrummen?
– Vi behöver fler rum så att spelare och ledare kan sitta glesare. På Gamla Ullevi hade vi två tomma bås mellan varje spelare i omklädningsrummet. Direktivet är att man hela tiden ska hålla två meters avstånd från varandra.
5. Men hur meningsfullt är det att vara extremt noga före matchen, när spelarnas sedan går ut på gräset och närmarkerar varandra?
– Det är bra att fotboll spelas utomhus. En dansk färsk studie har visat att smittspridningen är nästan obefintligt mellan symptomfria fotbollsspelare utomhus på en plan.
6. Trots att säsongen har förkortats med mer än två månader ska det spelas lika många matcher. Vad innebär det för skaderisken?
– Studier visar att det är sex till sju gånger vanligare att skada sig på match än på träning. Alltså kommer det att bli ett större antal av alla sorters skador när matchprogrammet är tätt.
7. Kan den kortare tiden för återhämtning dessutom leda till fler belastningsskador?
– Ja. Jag räknar med att vi kommer att få se fler muskelskador. De allsvenska lagens medicinska team har en viktig roll i det skadeförebyggande arbetet. Vi måste vara uppmärksamma på spelare med känningar i musklerna som till exempel kramp. Det kan vara tecken på att en muskelbristning är på gång och då gäller det att byta ut spelaren innan det är för sent. Det är viktigt att tränarna utnyttjar årets specialregel som ger rätt till två extra spelarbyten, säger Matilda Lundblad och fortsätter:
– Det blir också ännu viktigare än vanligt att vi följer upp varje spelare noga mellan matcherna och ger extra vila eller rehabträning för dem som behöver det. Att stå över från en del vanliga träningar kan ha stor betydelse för att hålla sig skadefri.