Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Förhoppningen är att visa möjligheterna som finns med en sån här vågpark och att vi kan bygga något unikt som många skulle kunna ha glädje av.
Liknande anläggningar finns på flera platser – både i Europa och Nordamerika. Företaget som Ola Kalén känner till har sin bas i spanska San Sebastián.
– Det finns ett företag som har några såna här anläggningar runtom i världen. En av deras är i Baskien, de har sin stora testanläggning där. De har en i Texas också. Men det finns flera företag som satsar på det här, så det finns på flera olika platser. Men dem har jag mindre koll på.
Unik anläggning
I norra Europa finns ingen, men däremot på brittiska öarna.
– Vågparken i Wales hade 150 000 besökare första året. Jag har skrivit i mitt förslag att man kan räkna med att det kommer att komma folk från hela Europa till en sån här anläggning. Det är ju väldigt unikt.
För svenska vågsurfare finns idag få naturliga platser som uppfyller önskemålen om tillräckligt bra och höga vågor.
– Det finns vågor i Sverige och folk surfar på dem, men de är förhållandevis dåliga om man jämför med mer etablerade surfländer. Men det är en snabbt växande sport som många håller på med. Många skulle vilja ha en vågpark, säger Ola Kalén och fortsätter:
– Det närmaste naturliga som finns och som är bra ligger i Danmark och Norge. Där finns det helt klart bättre vågor än i Sverige. I Frankrike och Spanien finns de absolut bästa platserna.
De stora utmaningarna är att hitta en bra plats i Göteborg, att det ska finnas en politisk vilja – och att pengar investeras.
– Det är ju något väldigt ovanligt. Det behövs ett ganska stort område för att skapa vågorna och det kommer också att behövas infrastruktur runtomkring, som platser för åskådare, ombyte och parkering. Jag tror att bassängen i sig måste vara ungefär 100 gånger 100 meter.
Mångmiljoninvestering
Investeringar i mångmiljonklassen är nödvändiga för att förvandla förslaget till verklighet.
– Jag vet inte exakt vad det skulle kosta, men det är klart att det är ganska många miljoner kronor. Företagen som bygger de här vågarenorna har noggranna uträkningar även på vad parkerna kan generera för inkomster från besökare. Enligt tillverkaren kan en anläggning årligen dra in uppemot 30 miljoner kronor till det närliggande området.
Ola Kalén, som arbetar som oceanograf på SMHI har själv surfat sedan 90-talet. Han ser fler möjligheter att ”få tillbaka” pengar i form av intäkter från turister och andra besökare.
– Man skulle kunna göra mycket om havet, ha utställningar och visa upp forskning om havet och vågor i samband med vågparken. Jag undersöker också möjligheten att tillsammans med Göteborgs universitet bedriva forskning på anläggningen. Det skulle också kunna hjälpa till att få till stånd projektet.
Var tänker du att den skulle kunna byggas?
– Kvibergs ängar vid fotbollsplanerna hade varit perfekt. Jag tror att det finns idéer och planer på att göra om och bygga en del nytt där. Det är stadsnära och det finns ju redan väldigt många andra idrotter där. Det är dessutom väldigt platt och bra. Poolen måste nämligen ha en exakt lutning. Det hade varit en jättebra placering för vågparken.
Idrotts- och föreningsnämnden har sina närmaste sammanträden 30 augusti och 25 september.
– Förhoppningvis tittar de på detta så snabbt som möjligt. Men det står på kommunens hemsida att det kan ta flera månader innan de tar tag i det och fattar beslut.