– Jag vet inte om det är någon fördel att vara kvinna eller man. Jag tänker att jag tränar ett lag, för mig spelar det ingen roll om det är killar eller tjejer.
Hon tog över rollen som förbundskapten i våras efter att ha varit överledare och coach för herrlandslaget i två år.
Det första internationella mästerskapet som förbundskapten gick inte så bra som Heléne Bernhardtz hade hoppats och förväntat sig. Målsättningen var att komma topp tre i EM, men Sverige slutade på en tiondeplats.
– Vi gjorde en bra turnering men vi förlorade fel matcher. Vi förlorade två matcher och då fick vi inte spela om plats ett till åtta. Vi mötte regerande Europamästarna Spanien i match om nionde och tionde plats, säger Heléne Bernhardtz.
Själv aldrig spelat ute
Turneringen var större än någonsin med tjugo tävlande nationer. Och nivån var hög.
– Det kommer in många nya bra länder. Men vi är fortfarande fyra i världen, för vi kom fyra i VM förra året.
Den fjärdeplatsen gjorde att landslaget är kvalificerat till World Beach Games i Qatar i oktober.
Heléne Bernhardtz har själv aldrig spelat beachhandboll, utan varit coach och ledare sedan dag ett. Hennes år som inomhushandbollsspelare hade slitit för hårt på kroppen.
– Jag hade gärna spelat, men man måste ju hålla ihop också.
2015 flyttade Heléne Bernhardtz hem till Göteborg efter att ha tillbringat 15 år i Dalarna. Direkt efter flytten var hon med och bildade Göteborg Beach Handball Club (GBHC), som är Sveriges första renodlade klubb för beachhandboll.
Beachhandboll är inte samma sak som ”handboll på sand” vilket är en vanlig missuppfattning. Det finns ett antal utomhusturneringar för handboll där underlaget är sand, där reglerna är tagna från inomhushandbollen, medan reglerna i beachhandboll skiljer sig väsentligt från dem. Den som ser beachhandboll för första gången kan nog undra vad det är hen tittar på.
– Min första kontakt med beachhandboll var när jag tittade på ett SM. Jag tänkte att det här var en märklig sport! Sen tittade jag mer och mer och blev biten, säger Heléne Bernhardtz.
Snurrar och japanare
I handboll på sand är det mycket kroppskontakt och hårt fysiskt spel, precis som i inomhushandboll. I beachhandboll är det ingen kroppskontakt på samma sätt. I försvarsspelet hoppar man och blockar, istället för att bromsa motståndaren med kroppen.
– När man förstår varför det inte är någon kroppskontakt, och inser hur tekniskt avancerat det är med snurrar och ”japanare” så faller mer på plats. När man är mitt i en snurr kan man inte ha någon som kommer och puttar en i sidan, för då skadar du dig.
Snurrar och japanare – när man hoppar, fångar bollen i luften och skjuter innan man landat – är en integrerad del av beachhandbollen. Spektakulära mål som görs på sådana sätt ger nämligen två poäng. Även straffar och mål som görs av målvakter ger två poäng.
En match spelas i två perioder, set, som varar i tio minuter. Om lagen vinner varsitt set spelas en ”shootout” där båda målvakterna finns på planen och en utespelare från ena laget. Utespelaren passar sin målvakt som antingen skjuter på mål eller passar tillbaka till utespelaren som då har tre sekunder på sig att avsluta. Det lag som fått flest poäng under shootouten vinner matchen.
Prat om svensk tour
I Sverige finns inget seriespel i beachhandboll. När GBHC ville spela mot andra än sig själva fick de vända sig söderut.
– Det finns inte många lag i Sverige. När vi startade var vi de första. Vi hade inte många att spela mot, så vi fick åka ut i Europa och spela.
I Europa är sporten mer etablerad och organiserad. European Beach Handball Tour (EBT) är den stora internationella tävlingen som anordnas runt om på kontinenten.
Danmark har en egen tour med spel varje helg. I Sverige finns diskussioner om att starta upp något liknande.
– Man pratar om att ha en egen tour, men vi kanske inte ska börja med att ha spel varje helg. Intresse finns, men det gäller att få det på plats också, säger Heléne Bernhardtz.
Att få igång tävlingsspel här hemma har också en ekonomisk aspekt. Klubben har inga sponsorer och resorna ut i Europa kostar.
– När vi har åkt iväg har spelarna betalat själva. Vi hoppas att vi ska få ett samarbete med någon sponsor, för vi kommer inte ifrån det att vill man spela på touren så är det utomlands.
Nu drar klubbens olika lag igång med träningar efter ett litet semesteruppehåll. Men för herrarnas seniorlag ser det lite annorlunda ut. Sex spelare i laget spelar även i landslaget och för dem väntar World Beach Games i oktober.
– Det är inte så mycket aktivitet på herrarna i klubben under den tiden som det är mycket verksamhet i landslaget.
På frågan vad som driver henne svarar Heléne Bernhardtz:
– Jag vill att fler ska få ta del av beachhandboll. Jag vill att det ska bli en stor sport. Jag vill vara med och sprida den i Sverige.
Här är matcherna som du ska hålla koll på den kommande veckan. Detta är ETC Göteborgs sportkalender.
Onsdag 31 juli
Göteborg FC–Piteå, fotboll, damallsvenskan, Valhalla IP, 19.00.
Eskilstuna–Kungsbacka DFF, fotboll, damallsvenskan, Tunavallen, 19.00.
Dubbelt upp med viktiga matcher för Göteborgsområdets två elitlag på damsidan. GFC tar emot regerande svenska mästaren Piteå medan Kungsbacka ska till Eskilstuna för tuff bortamatch.
Torsdag 1 augusti
Inga matcher för elitlagen i och kring Göteborg denna dag.
Fredag 2 augusti
Inga matcher för elitlagen i och kring Göteborg denna dag.
Lördag 3 augusti
Inga matcher för elitlagen i och kring Göteborg denna dag.
Söndag 4 augusti
Kungsbacka DFF-Växjö, fotboll, damallsvenskan, Påskbergsvallen, 15.00.
Linköping-Göteborg FC, fotboll, damallsvenskan, Linköping Arena, 17.00.
Häcken-Sirius, fotboll, allsvenskan, Bravida Arena, 17.30.
Öster-Gais, fotboll, superettan, Myresjöhus Arena, 17.30.
Linköping är en ständigt toppsatsande klubb, som dessutom trivs utomordentligt på den relativt nybyggda hemmaarenan. Här kan GFC komma att få det riktigt tufft. Kungsbacka tar emot Växjö ”hemma” i Varberg. Viktig match på alla sätt och vis med tanke på tabelläget.
Måndag 5 augusti
Örebro-IFK Göteborg, fotboll, allsvenskan, Behrn Arena, 19.00.
Lysekil Women’s Match, segling, VM i matchracing, damer, Lysekil 5–10 augusti.
VM i matchracing drar igång och flera svenskar är med. Bland annat gör Marie Duell Björling VM-comeback efter många års frånvaro från internationell matchracing.
Tisdag 6 augusti
Örgryte-Halmstad, fotboll, superettan, Gamla Ullevi, 19.00.
Lysekil Women’s Match, segling, VM i matchracing,
damer, Lysekil 5-10 augusti.
Onsdag 7 augusti
Lysekil Women’s Match, segling, VM i matchracing, damer, Lysekil 5–10 augusti.
Tipsa oss!
Ska din förening arrangera en tävling? Är det dags för cup? Eller vill du tipsa oss om en intressant person, sport eller förening som du tycker att vi borde skriva om? Mejla till gbgsport@etc.se!