BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag tar fram material till tränarna men också till spelarna, så att de kan titta på sig själva och använda sig av det i sin utveckling.
”Kunde lära oss av varandra”
Hon delar rum med Olle Sultan, som är IFK Göteborgs chefsscout, på klubbanläggningen Kamratgården. Han har i uppgift att hitta och kartlägga spelare som klubben kan tänkas vilja värva. Vid hans plats ligger flera anteckningsblock och pennor. Lindas skrivbord är fyllt med skärmar, bärbara datorer och en iPad.
Det var genom Olle Sultan som Linda Breding kom till Blåvitt.
– Det var fem år sedan som vi hittade varandra och jag fick komma till Kamratgården och träffa honom. Tycke uppstod och vi kände att vi kunde lära oss av varandra. Vi hittade en bra rollfördelning. Olle presenterade mig för Håkan Mild, som då var sportchef, och jag fasades in under säsongen 2014.
Det började med att hon filmade Blåvitts matcher, men har vuxit till att även träningarna filmas. Till det tillkommer ett omfattande analysarbete. Sedan årsskiftet är hon heltidsanställd av klubben.
Tät kontakt med ungdomarna
Arbetsdagarna varierar, men två träningspass en ”vanlig” dag är det normala. Hon har dessutom tät kontakt med klubbens ungdomsakademi.
– Vi inleder varje morgon med ett ledarmöte. Ibland tar det två minuter och ibland 22 minuter. Det beror på hur dagen ska se ut och om ”Affe” och Poya har hunnit gå igenom något före.
Tittat mycket på klipp
Poya Asbaghi är ny chefstränare och gör sin första säsong i klubben medan Alf ”Affe” Westerberg är assisterande tränare.
– Vi har gemensam frukost med laget och sedan möte med spelarna där det gås igenom vad som ska hända på träningen. Under försäsongen har vi tittat mycket på klipp. Poya kommer ju hit med en ny spelidé och då är det väldigt bra att han kan använda klipp för att enkelt förklara och visa för spelarna, olika detaljer som han vill att de ska tänka på.
IFK Göteborg genomför just nu flera stora taktiska förändringar jämfört med tidigare år. Bland annat genom en ny formation (3–4–3) och ett till stora delar nytt spelsätt. I förändringsarbetet har det filmade materialet varit en viktig del i att ”utbilda” spelarna i allt det nya.
Linda använder flera olika program i sin dator. I ett av dem ”taggar” hon i stort sett varenda bollkontakt och spelsekvens – under varje match och träning. Med ett knapptryck sorteras och kategoriseras sekvenser i prydliga mappar.
– Kameran är kopplad direkt till datorn och ett analysprogram. Direkt efter en situation kan man gå in och titta på den om man vill.
Bakgrund som tränare
Hon har själv en lång bakgrund som fotbollstränare och instruktör, såväl på klubb-, distrikts- som landslagsnivå.
– Jag blev tränare tidigt. Jag har varit klubblagstränare och jag har tränat både killar och tjejer på fotbollsgymnasiet i Göteborg, på Katrinelundsgymnasiet och jag har varit videoanalytiker för damernas U23-landslag och distriktsförbundskapten. Jag spelade själv också, men det behöver vi inte prata om, haha.
Det var i arbetet som klubblagstränare som hon först kom på idén med videoanalys.
– Från första början var det att jag hade så dåligt minne, haha. Jag kunde oftast inte komma ihåg hur vissa mål hade gått till. Jag började tänka på det här med att kunna se matcherna. Fotboll är en känslostyrd sport. Oftast har man en känsla efter matchen, som inte alltid stämmer när man ser det i efterhand. Videoanalys är fakta och det gillar jag. Det går inte att komma i efterhand och säga att det som vi visar inte stämmer.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Att kunna förse tränarna med så bra material som möjligt så att vi kan utveckla våra spelare, och att vi hela tiden håller oss uppdaterade kring nya program. Det vi gör ger spelarna möjligheter att ta del av sina prestationer så att de kan bli bättre fotbollsspelare. Det är väldigt roligt.
Vilka är de viktigaste egenskaperna för en analytiker?
– Att man förstår fotboll. Många tror att det handlar om att vara superbra på datorer. Jag är över genomsnittet på datorer, men framförallt kan jag fotbollen i grunden. I min roll i föreningen är det också extremt viktigt att ha sin domän klar för sig. Min domän är att jag ska förse spelare och tränarna med bra material, jag ska inte sitta och tycka massa saker.
”Otroligt häftigt”
Under sina år i klubben har Linda Breding arbetat med de fyra huvudtränarna Mikael Stahre, Jörgen Lennartsson, (inhopparen) Alf Westerberg och så nu Poya Asbaghi.
– För mig handlar mycket om att kunna se in i tränarens hjärna. Detta är den bästa tränarutbildningen man kan få. Det är några av Sveriges bästa tränare som har varit här och jag försöker ta in så mycket som möjligt och lära mig av dem. Det är otroligt häftigt.
När Blåvitt möter Malmö FF på bortaplan i helgens cupkvartsfinal är Linda Breding med. Precis som vanligt. Redo med sin bärbara dator och analysprogrammet. Redo att hitta svagheter hos motståndarna – och vilka styrkor hos det egna laget som kan leda till seger.
– I fotboll är det alltid så att de små detaljerna kan vara helt avgörande. Om jag med mitt jobb kan vara med och utveckla våra spelare och påverka så att vi vinner fotbollsmatcher är det hur roligt som helst.