BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Heden Center som blivit något av turneringens uppsamlingspunkt rymmer totalt fem konstgräsplaner, tre elvamannaplaner och två stycken sjumannaplaner. Här har över en miljon spelare från sammanlagt 143 länder deltagit i Gothia Cup sedan turneringsstarten 1975. Då startades cupen gemensamt av GAIS och BK Häcken tillsammans med lokaltidningen Arbetet. Sedan början av 1980-talet ägs turneringen helt och hållet av BK Häcken. Organisationen har i dag åtta heltidsanställda. Under cupen arbetar drygt 2200 personer med evenemanget.
Nytt för i år är ledorden Respect Every Body, en kampanj som syftar till att uppmärksamma och lyfta frågan om sexuella trakasserier i samhället. Kampanjen är en del i att öka respekten gentemot den egna och andras kroppar och presenteras i bland annat videoformat av flera stjärnor inom idrottsvärlden.
I dag och i morgon har 16 av de sammanlagt 1600 deltagande lagen möjlighet att kämpa om titeln som turneringsmästare.
Kullabygdens DFF
Kayla Thomas, Nova Rosdahl, Crista Billström, Alva Andersson, Ebba Elversson och Martyna Henriksson spelar i Kullabygdens DFF.
− Det bästa är att alla gör det tillsammans. Det handlar om sammanhållningen i laget. Sedan att vi får spela fotboll så klart och möta andra lag från hela världen. Vi mötte Tyskland i dag, då var det var kul att höra ett annat språk på planen. Själva kommer vi från Skåne!
KLYS
Emir Imrah, Gian Luca Puzzuto, Annil Vignaswaran, Affan Mandavia, Haikal Feroz, Callum Cleary och Kasper Williamson spelar i KLYS och har rest hela vägen från Kuala Lumpur, Malaysia.
− Det bästa är alla människor som kommer hit, att få möta de andra lagen. Just nu har vi "fikapaus", vi har köpt massor av bullar. Men det är kul att vara här, säger säger Gian Luca Puzzuto.
− Många snygga tjejer finns det också, tillägger Callum Cleary med munnen full av gifflar.
Rössö IK
− Det bästa är fotbollen i sig - att få spela mot några lag som är lite roligare än de man vanligtvis spelar mot, säger Martina Markbrand som spelar i IK Rössö.
− Ja, och att få se andras spelskills. Att det är så mycket människor här är också en stor del av upplevelsen, säger lagkamraten Hanna Magnusson.
Óberytus
− Att kunna spela med lag från olika delar av världen är fantastiskt. Och maten. I dag har vi ätit kebab, den är nästan som den hemma i Libanon, säger Gaëlle Munsef.
− Och glassen! Nej men att spela mot andra länder, det här är en annan nivå av fotboll än den vi är vana vid. Det är också det första stora eventet för vårt lag Óberytus, tillägger Samia El Masri.
− I går spelade vi i Kviberg, planen lutade så vi hade uppförsbacke under större delen av matchen. Men vi lyckades vinna med 3-0 mot ett svenskt lag så det är vi glada för!
Aili och Inga-Lisa tar hand om de spelare som skadas under turneringen. Det har de gjort i åtta år.
– Det är mest knän och ben vi får ta hand om. I år har det varit lite fler skador de första dagarna än vad de brukar vara, men det mest är som vanligt, säger Aili.