Under den stora flyktingströmmen 2015–16 tittade spelarna Leandra Caldarulo och Ida Fossenstrand sig omkring och konstaterade en sak:
– Laget var väldigt homogent. Alla var i 30-årsåldern, alla hade högskoleutbildning och alla var blonda, utom jag, säger Leandra Caldarulo.
De två skrev en projektplan och vände sig till Västra Götalands-regionen för att söka ekonomiskt stöd. Där blev det nej, men de skickade in samma projektplan även till Riksidrottsförbundet och fick etableringsstöd för projektet.
– Vi fick reda på via vårt förbund att vi hade fått våra pengar, men hade inget på plats – ingen simhall till exempel, så vi fick uppskov men drog igång i september 2017.
Kontakter i Angered
De hade kontakter på Angeredsgymnasiet som gjorde reklam bland eleverna, och de kontaktade HVB-hem, men första träningen var nervös. Och den blev en lektion i islam. De hade kollat upp att det inte krockade med ramadan och dess avslutningsfirande eid al-fitr, men hade missat den andra högtidsfesten eid al-adha.
– Första träningen kom fyra tjejer. Vi hade inte fattat att det fanns två eid. Andra gången kom det 25, minst, säger Leandra Caldarulo.
En av dem som var med där från första början är Sahra Awad. Hon kom till Sverige 2016 som 15-åring och behövde lära sig simma för att kunna få betyg i idrott och hälsa.
– Jag var jätterädd från början, jag litade inte på ledarna och trodde jag skulle sjunka, säger Sahra Awad.
Behövde lära sig simma
Det var många som kom in på det sättet – att de behövde lära sig simma för betygens skull – och många av dem fastnade för klubben och för undervattensrugby.
– Det var viktigt att det var en klubb som hade träning för bara tjejer. Det är inte lätt i början, jag hade problem med snorkeln. Det kändes som att jag skulle dö, säger Sahra Awad.
Nästan hela laget, som heter Felix Phoenix, spelar i burkini. Det finns några stycken som väljer baddräkt om det verkligen bara är tjejer i simhallen.
– Det finns burkini och burkini, men ingen av dem är gjorda för att spela ”UV-rugby” i, säger Leandra Caldarulo som själv ska testa att spela i burkini för att se om det går att utveckla modellerna något.
Gick över till livräddning
Leandra Caldarulo simmade i tonåren och när hon slutade med det gick hon över till att ägna sig åt livräddning. Där fick hon kontakt med undervattensrugby för första gången. Men i Halmstad där hon bodde fanns inget lag. Det var först när hon flyttade till Göteborg 2001 som hon hittade Felix DF och kunde börja spela.
– Vi har en lång tradition av att träna tillsammans killar och tjejer. Det är lite skillnad mellan att spela med bara tjejer och med bara killar. Vikt och längd gör lite, men det är inga problem att träna ihop.
Tillåter mixade lag
Undervattensrugby är en av de sporter som tillåter mixade lag. Även i Europaligan finns det tjejer med i laguppställningarna. Felix DF lyckades inte få ihop ett lag till årets svenska damserie, så den bestod av bara tre lag.
Nästa år är tanken att ha ett damlag i seriespel, en sammanslagning av de tjejer som nu spelar med herrlaget och tjejerna från Felix Phoenix.
En match i undervattensrugby går till så att två målburar placeras på botten av en bassäng. En saltvattenfylld boll som sjunker med ungefär en meter per sekund ska placeras i dessa mål. Varje lag har sex spelare i vattnet och sex spelare på land, som byts regelbundet. Spelarna har mask, snorkel och fenor. En match pågår i två halvlekar om 15 minuter vardera.
I slutet av mars spelade Felix Phoenix-laget sina första tävlingsmatcher. I Amager Cup i Danmark belönades de med fair play-priset.
– Det var jättespännande att spela mot andra lag som brukar spela UV-rugby. Alla tjejerna tyckte det var roligt. Jag tänkte inte så mycket ”vinna”, jag tänkte på att ha roligt. Vi lärde oss nya saker, nya regler, säger Sahra Awad.
Sena träningstider
I och med att träningen kräver hela bassängbredden är det först efter stängning som det går att spela UV-rugby. Det utgör ett problem eftersom träningstiderna blir sena. Sahra Awad upplever att det inte känns tryggt att ta sig hem till Angered efter klockan tio en torsdagkväll.
– Vi har försökt lyfta detta, vi skulle gärna vilja börja tidigare. Men det är svårt att få gehör, tyvärr. Innan det här projektet hade vi svårt att få tag på juniorer, och nu har vi svårt att ta in personer som är under 16 år för att det är så omöjliga tider, säger Leandra Caldarulo.
Några blir simlärare
I september 2017 kunde många i Felix Phoenix inte simma, några kunde simma fem–tio meter. Nu snart två år senare simmar de flesta med lätthet över en kilometer och rör sig obehindrat under vatten med snorkel och mask. Snart kommer några av dem själva att vara simlärare.
– Vi förhandlar just nu med Svenska livräddningssällskapet och hoppas att de som vill från Phoenix-gruppen ska kunna gå ledarutbildning för simskola, säger Leandra Caldarulo.
Att utvecklingen gått så bra är inget som förvånar henne.
– Det var väldigt många som var väldigt rädda från början. Men när vi säger att vi ska göra en övning så det ingen som säger nej. Måste säga att de är ovanligt tuffa!